FOTO Şapte dintre cele mai frumoase biblioteci ale lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cât de atractive mai sunt bibliotecile în epoca smartphone-urilor şi a cărţilor electronice? Mai mult decât ai crede, dar numai dacă ştii unde să le cauţi. CNN prezintă şapte dintre cele mai frumoase biblioteci din lume.

1. Biblioteca Centrală din Seattle, Washington, SUA

Biblioteca Centrală din Seattle este atractivă, modernă şi sofisticată şi are parte de turişti din toate colţurile lumii. În primul său an de funcţionare, peste două milioane de turişti i-au vizitat încăperile. 

Biblioteca a fost votată printre structurile favorite ale Institutului American de Arhitectură. În cadrul bibliotecii au loc expoziţii de artă, întâlniri cu autorii, sesiuni de autografe şi multe alte evenimente.

2. Biblioteca Colegiului Trinity, Dublin, Irlanda

image

FOTO AFP

Aceasta este cea mai veche bibliotecă din Irlanda, fondată în 1592 de Regina Elisabeta I. Nu numai că are un exterior impresionant, dar în interior are şi cea mai mare cameră din lume care găzduieşte o bibliotecă, cunoscută şi sub numele de „Camera Lungă“, şi care conţine peste 200.000 dintre cele mai vechi cărţi ale bibliotecii.

3. Biblioteca Geisel, Universitatea din California, San Diego, SUA

image

FOTO Shutterstock

Această bibliotecă şi-a primit numele după Theodor Geisel, cunoscut şi sub numele de Dr. Seuss, autor de literatură pentru copii, foarte cunoscut în SUA. Clădirea este una dintre cele mai moderne din lume (la prima vedere pare chiar o navă spaţială).

Bineînţeles că nu doar exteriorul este impresionant. În cadrul bibliotecii au loc evenimente ca „Cina din Bibliotecă“, în care cititorii sunt invitaţi la cocteiluri, sau la discursuri ţinute de autori celebri şi chiar la licitaţii.

4. Biblioteca TU Delft, Olanda

image

Biblioteca de la Universitatea Tehnologică Delft a fost construită în 1997 şi conţine peste 862.000 de volume, peste 16.000 de abonamente la reviste şi are chiar şi propriul muzeu. Clădirea este, de fapt, sub pământ, aşa că de la suprafaţă nu se poate vedea. Extrem de interesant este acoperişul, aflat pe un deal plin de iarbă.

Singurul element care indică faptul că acolo se află ceva este o piesă conică, aflată în vârful „dealului-acoperiş“, piesă care simbolizează tehnologia. Acest acoperiş se întinde pe 5.500 de metri pătraţi, iar construcţia lui a fost destul de dificilă, mai ales din punct de vedere al întreţinerii şi al scurgerii. Dar a devenit una dintre cele mai verzi clădiri din zonă (şi datorită ierbii, şi datorită tehnologiei care protejează mediul).

5. Biblioteca Alexandrina, Alexandria, Egipt

image

FOTO AFP

Această bibliotecă este o renaştere a Bibliotecii Regale din Alexandria din Antichitate, care a fost cea mai influentă bibliotecă din lume. A fost construită de Alexandru cel Mare cu aproape 2.300 de ani în urmă.

Noua bibliotecă a renăscut în 2002 pe malul Mediteranei, după zece ani de proiectări, planificări şi construcţii. Pe lângă bibliotecă, această clădire mai adăposteşte şi patru muzee cu manuscrise antice, 15 expoziţii permanente printre care se numără „Impresii din Alexandria“, „Caligrafie Arabă“ şi „Istoria Imprimării“.

6. Biblioteca Metropolitană din Stuttgart, Stuttgart, Germania

image

FOTO Shutterstock

Această bibliotecă este foarte controversată, mulţi spun că e inovativă, alţii că nu se potriveşte cu mediul înconjurător. Şi, totuşi, este una dintre cele mai interesante clădiri din zonă, împreună cu Muzeul Porche din apropiere.

A fost proiectată de arhitectul neamţ de origine coreeană Yi Eun-young, iar designul a fost inspirat de Panteonul din Roma. În cadrul bibliotecii au loc diverse evenimente, inclusiv sesiuni de autografe cu autori cunoscuţi, lecturi şi expoziţii.

Biblioteca alb-argintie poate nu se potriveşte perfect cu peisajul verde din jur, dar cu siguranţă că iese în evidenţă.

7. Biblioteca Publică Bishan, Singapore

image

Localizată în inima cartierului Bishan din oraşul-stat Singapore, biblioteca se întinde pe 4.000 de metri pătraţi. Este simplă şi sofisticată şi a fost proiectată să arate ca o căsuţă într-un copac. Capsulele care ies dintr-o parte a clădirii oferă spaţii private pentru lectură, fără a mai menţiona şi locuri perfecte pentru seminarii, lecturi şi ateliere de creaţie.

Pereţii sunt din sticlă şi este foarte plăcut să-i priveşti pe cei dinăuntru cum citesc şi se plimbă liniştiţi şi absorbiţi de cărţi.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite