Celebrul obiectiv turistic „Laguna albastră”, închis din cauza unei acumulări de magmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Laguna Albastră", un celebru obiectiv turistic din sud-vestul Islandei, a fost închisă temporar joi din cauza unei acumulări de magmă în solul din apropiere, ceea ce ridică temeri legate de o posibilă erupţie.

„Laguna albastră” este una din principalele atracții turistice din Islanda FOTO Shutterstock
„Laguna albastră” este una din principalele atracții turistice din Islanda FOTO Shutterstock

Cunoscut pentru piscinele sale turcoaz şi hotelurile de lux, situl „a luat decizia proactivă de a-şi înceta temporar activităţile timp de o săptămână", deşi nivelul de alertă nu a fost ridicat de autorităţi „în această perioadă seismică", se indică pe site-ul atracţiei turistice.

„Laguna Albastră" va fi închisă până pe 16 noiembrie la ora 07,00 GMT. O serie de seisme uşoare au zguduit în ultimele săptămâni peninsula Reykjanes, unde se află „Laguna Albastră".

În total, peste 23.000 de cutremure au fost înregistrate din 25 octombrie, dintre care peste 400 în ultimele 24 de ore, a indicat Institutul meteorologic islandez (IMO). Potrivit ziarului islandez Vikurfrettir, circa 40 de vizitatori „îngroziţi" şi-au făcut bagajele şi au părăsit în grabă locaţia cu câteva ore înainte de anunţul oficial de închidere a acesteia.

O umflare a solului, cauzată de o acumulare de magmă la cinci kilometri adâncime, a fost detectată la 27 octombrie de către IMO. Fenomenul continuă într-un ritm similar, fără ca în prezent să fie detectată vreo mişcare ascendentă a magmei - care ar putea duce la o erupţie -, a precizat agenţia meteorologică pe site-ul său.

Site-ul oferă turiștilor o priveliște spectaculoasă FOTO Shutterstock
Site-ul oferă turiștilor o priveliște spectaculoasă FOTO Shutterstock

În weekend, OMI a precizat că „în prezent nu există semne clare că magma se apropie de suprafaţă", dar că situaţia s-ar putea schimba rapid.

Aceste fenomene sunt frecvente în această regiune vulcanică, au subliniat geologii: peninsula este situată pe dorsala medio-atlantică, una dintre cele mai importante de pe planetă, unde plăcile tectonice nord-americană şi eurasiatică se îndepărtează una de alta.

Este a cincea umflare a solului observată în regiune de la reluarea activităţii seismice în peninsula Reykjanes în decembrie 2019, după circa 800 de ani de pauză.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite