Arheologii au elucidat un mister antic: cum au reuşit muncitorii să transporte tone de roci pentru a construi Marea Piramidă din Egipt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arheologii cred că au rezolvat unul dintre cele mai mari mistere ale lumii şi anume cum au reuşit vechii egiptenii să transporte 170.000 de tone de roci calcaroase pentru a construi Marea Piramidă din Giza, cu 4000 de ani în urmă.

Un grup de arheologi susţine că a rezolvat unul dintre cele mai mari mistere ale lumii: cum au reuşit locuitorii Egiptului Antic să transporte mii de tone de roci pentru a construi Marea Piramidă din Giza, cunoscută drept Piramida lui Kheops şi localizată pe Platoul Gizeh, necropola anticului Memphis, actualmente parte a capitalei Cairo.

Noile descoperiri de la faţa locului, la periferia capitalei Egiptului, au arătat că pentru a transporta pietrele imense au fost folosite nişte ambarcaţiuni construite din lemn şi legate cu frânghii, scrie The Independent

Constatările au aruncat o lumină nouă şi asupra modului în care a fost construit mormântul regelui Khufu, în urmă cu 

4000 de ani.

image

Peste 170.000 de tone au fost folosite pentru a construi Marea Piramidă din Giza, Egipt, mormântul faraonului Khufu FOTO The Sun

Arheologii au ştiut de mult că unele pietre au fost extrase la aproximativ 13 kilometri de Giza, într-un loc numit Tura, în timp ce granitul a fost cărat de la 800 de kilometri depărtare, din Aswan.

Modul în care au fost transportate aceste materiale pentru construirea piramidelor a reprezentat o lungă dispută printre academicieni. Însă acum, arheologii, care au făcut cercetări în cadrul sitului arheologic de la Giza, au descoperit un papirus antic, rămăşiţe ale corăbiilor şi o reţea de căi navigabile în zona piramidei, oferind noi dovezi care indică modul în care cea mai veche dintre cele Şapte Minuni ale Lumii Antice a fost construită. 

image

Papirusul este unul dintre cele mai vechi descoperite de-a lungul timpului şi a fost scris de un bărbat pe nume Merer FOTO The Sun

image

Papirusul indică în detaliu canalele de navigaţie construite în jurul Nilului, în scopul transportării rocilor

FOTO The Sun

Pierre Tale, cel care a petrecut patru ani pentru descifrarea papirusului scris de un supraveghetor care lucra la construcţia piramidei, a declarat pentru postul de televiziune Channel 4, în cadrul documentarului „Egypt’s Great Pyramid: The New Evidence“: „Încă din prima zi de la descoperire era evident pentru noi că avem cel mai vechi papirus găsit vreodată în lume“, a declarat Pierre Tale. 

Documentul a fost aparent scris de un om numit Merer, care era responsabil de un grup de 40 de marinari de elită. Arheologii au descoperit că mii de muncitori instruiţi au folosit ambarcaţiuni pentru a naviga prin canale săpate de-a lungul râului Nil, în scopul transportării de roci calcaroase.

Bărcile erau legate cu frânghii groase, răsucite, iar unele dintre ele au supravieţuit trecerii timpului şi au fost găsite în stare bună.

După colectarea materialelor, muncitorii le aduceau într-un port interior, la câţiva metri de baza piramidei. În total, aproximativ 2,3 milioane de blocuri de piatră au fost expediate pe toată suprafaţa terenului, pe parcursul a două decenii.

image

Piramida lui Kheops este cea mai mare piramidă din Egipt şi a fost construită în anul 2600 Î.Hr. FOTO Channel 4

„Am demarcat bazinul central al canalului, pe care îl considerăm zona principală de livrare la poalele Podişului Giza“, a declarat arheologul american Mark Lehner, care are peste 30 de ani de experienţă în excavarea în Egipt

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite