Secretele bucătarilor: cum să fierbi ouăle perfect de fiecare dată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO seriouseats.com
FOTO seriouseats.com

Fierberea unui ou nu ar trebui să ridice probleme nimănui, dar practica este cea care dovedeşte adesea contrariul. Fie că ies prea moi atunci când le preferăm mai tari sau prea tari când le-am vrea mediu fierte, secretul reuşitei stă în respectarea câtorva paşi, dar şi în mici trucuri de bucătărie.

George Weld şi Evan Hanczor, proprietarii unui celebru local din New York, SUA, numit The Egg Restaurant (restaurantul Oul) au dezvăluit pentru womenshealthmag.com paşii pe care îi urmează pentru a obţine de fiecare dată ouă perfect fierte.

1. Puneţi ouăle (la temperatura camerei, pentru că cele abia scoase din frigider vor crăpa) într-o cratiţă în care aţi turnat suficientă apă ca să le acopere, apoi daţi focul mare pentru ca apa să înceapă să fiarbă cât mai repede. Este bine să folosiţi o cratiţă în care să nu rămână prea mult spaţiu între ele, pentru a evita să se spargă din cauza ciocnirii. Imediat ce apa a dat în clocot, mişcaţi încetişor ouăle, o singură dată, apoi lăsaţi focul mic. Acest lucru va face ca gălbenuşul să fie centrat, nu să se fixeze mai mult pe o parte a oului.

2. Lăsaţi ouăle să fiarbă, dar staţi cu ochii pe ceasul de bucătărie ori pe un cronometru pentru ca acestea să iasă exact cum vă doriţi:

Ouă fierte moi: 3 minute
Ouă fierte mediu: 6 minute
Ouă fierte tari: 10 minute

3. Imediat ce a trecut timpul de fierbere, scoateţi ouăle şi clătiţi-le în apă rece. Bucătarii George Weld şi Evan Hanczor recomandă chiar să le scufundăm în apă de la frigider atunci când facem ouă fierte tari .

4. În ceea ce priveşte ouăle fierte tari, coaja se curăţă mai uşor când acestea se află încă în apa rece, înainte ca oul să se răcească de tot, în cazul în care vreţi să le consumaţi pe loc.

De asemenea, tot pentru ouăle tari, George Weld şi Evan Hanczor recomandă ca înainte de a le pune în apa care deja clocoteşte să le înţepaţi coaja cu un ac subţire (chiar la baza oului, capătul mai mare), unde se află sacul de aer. Conţinutul oului nu va ieşi pentru că albuşul se va coagula rapid. Astfel, se reduce probabilitatea ca oul să crape în timpul fierberii şi, în plus, această operaţiune va face ca oul să poată fi curăţat mai uşor de coajă.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite