Istoria clătitelor: cum a luat naştere acest desert delicios

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clătitele sunt un desert delicios preparat încă din Antichitate.
Clătitele sunt un desert delicios preparat încă din Antichitate.

Clătitele sunt printre cele mai iubite deserturi din lume, iar în funcţie de regiune şi umplutura folosită acestea sunt servite chiar şi ca aperitiv. Care este însă povestea lor şi cum au ajuns să câştige atât de multă popularitate?

Preparate din Antichitate

Există numeroase dovezi istorice care atestă prepararea şi consumarea clătitelor încă din Antichitate. Procedeul rudimentar folosit era destul de simplu, se măcina făina amestecată cu ouă de pasăre şi lapte de capră, apoi se turna comoziţia pe o piatră suficient de caldă.

Descoperite de oamenii din neolitic, care coceau pe pietre fierbinţi un amestec de pulbere din seminţe şi apă, turtele au fost iniţial un fel de pâine nedospită. Apoi, în jurul anului 6000 î.H., în Egipt apare pâinea dospită datorită folosirii unui tip de grâu care conţinea suficient gluten ca să permită creşterea aluatului.

Rude vechi ale pâinii si ale lipiei, clătitele s-au răspândit rapid peste tot în lume, diferite fiind uneori doar ingredientele.

Cronicarul  Athenaeus povesteşte cum era preparat acest desert: plakous-ul (compoziţia formată din 500 g de făină, 60 ml de vin alb, 60 ml de lapte acru, o jumătate de linguriţă de sare) era prăjit într-o cantitate mică de ulei de măsline. După ce amestecul începea să se rumenească pe ambele feţe, se servea cald, dimineaţa. Se asezona neapărat cu miere şi seminţe de susan, uneori şi cu brânză.

Citeşte mai mult pe clickpoftabuna.ro

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite