INFOGRAFIE Băuturi calde pentru zile reci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irish Coffee este una dintre cele mai apreciate băuturi în timpul sezonului rece    FOTO: Shutterstock
Irish Coffee este una dintre cele mai apreciate băuturi în timpul sezonului rece    FOTO: Shutterstock

Dacă în barurile de fiţe se beau pe timp de iarnă cocktailuri fine, grog sau punch, majoritatea românilor preferă în continuare vinul sau ţuica fiartă.

Băuturile alcoolice calde sunt apreciate în mod deosebit în insulele britanice, unde au o tradiţie de sute de ani, ulterior ele devenind populare şi în restul lumii. Celebrul grog, de pildă, acel amestec de rom şi apă fierbinte, îşi are originile în secolul al XVIII-lea. Pe atunci, amiralul britanic Edward Vernon - poreclit „Old Grog“ de la haina cu grogrenă pe care o purta mereu – s-a gândit că apa stătută pe care erau nevoiţi s-o bea marinarii săi ar putea deveni mai mult decât acceptabilă la gust dacă ar fi „îmbunătăţită“ cu rom, zahăr şi zeamă de lămâie. În plus, susţinea amiralul, romul din apă ar fi prevenit apariţia scorbutului, aşa că, la 21 august 1740, a dat ordin ca toată rezerva de apă de pe vasele Marinei Regale Britanice să fie amestecată cu rom. 

Din Irlanda vine Irish Coffee, o combinaţie de cafea, whisky şi zahăr brun, care a fost inventată acum mai bine de şapte decenii de către un anume Joe Sheridan, bucătar în Portul Foynes. Cunoscuta băutură a luat naştere după ce un grup de pasageri americani au debarcat în Portul Foynes într-o seară urâtă de iarnă. Pentru a-i încălzi pe americanii înfriguraţi, Sheridan a avut ideea de a adăuga puţin whisky în cafeaua pe care le-a servit-o.   

O altă băutură consumată adesea pe vreme rea este punch-ul, un amestec de fructe, suc de fructe şi, adesea, dar nu obligatoriu, alcool. Deşi punch-ul a fost făcut celebru în toată lumea de către englezi, originea lui este, de fapt, indiană. În primii ani ai secolului al XVII-lea, marinarii britanici au adus această băutură din India în Anglia, unde a devenit imediat extrem de populară. Termenul „punch“ vine de la hindustanul „paantsch“, care înseamnă „cinci“. Asta pentru că, potrivit Wikipedia, băutura era obţinută iniţial din cinci ingrediente: alcool, zahăr, lămâie, apă şi ceai.

Alte ţări în care cocktailurile fierbinţi au mare succes sunt Statele Unite ale Americii şi statele scandinave. În SUA există aşa-numitele „băuturi de Crăciun“, pe bază de ouă şi lapte, cum ar fi, de exemplu, Tom&Jerry, iar în ţările nordice se consumă des grog şi punch. 

Tot mai bun e vinul fiert

În ceea ce priveşte România, lucrurile sunt ceva mai simple. În ciuda influenţei occidentale tot mai puternice, românii preferă în continuare vinul fiert şi ţuica fiartă pentru zilele de iarnă. Barmanul braşovean Claudiu Campo, care a fost una dintre senzaţiile ultimei ediţii a emisiunii „Dansez pentru tine“, confirmă această teorie: „Pe pârtiile de ski de la noi, vinul fiert e la înălţime :)“. Iar bloggerul culinar Raluca Moisă, de la Farfuridi.ro, are reţeta perfectă. „Am constatat că vinul fiert e cu atât mai bun cu cât are mai multe mirodenii. Evident, e importantă şi calitatea vinului. În multe restaurante sau cafenele se foloseşte vin de proastă calitate, iar acest lucru e mascat de condimente, însă efectele se văd a doua zi. Eu vă recomand un vin roşu «puternic», sec sau demisec, Feteasca neagră fiind preferata mea“, ne sfătuieşte bloggerul. 

„Apoi urmează zahărul şi condimentele: scorţişoară (beţigaşe, nu măcinată), câteva cuişoare, câteva boabe de piper roşu, câteva păstăi de cardamom verde, bucăţi de coajă de portocală“. Cât despre ţuica fiartă, Raluca Moisă este de părere că cea mai bună reţetă este cea clasică: în băutură se adaugă zahăr şi boabe de piper. „Un pont, totuşi: fierbeţi ţuica la foc mic şi luaţi vasul de pe foc imediat ce lichidul clocoteşte. Acelaşi lucru e valabil şi pentru vinul fiert“, mai spune bloggerul.

Reţeta iernii 2013

Un cocktail foarte apreciat iarna aceasta pe pârtiile de ski din România este Jagertee, spune barmanul Claudiu Campo (foto). „Este o băutură care provine din Austria şi care se consumă în toată lumea“, precizează Campo. Pentru a prepara un Jagertee e nevoie de 250 de mililitri de ceai, de preferat ceai negru sau Earl Grey, 250 de mililitri de rom, 250 de mililitri de vin roşu, 250 de mililitri de brandy, lichior sau schnapps de prune, 250 de mililitri de suc de portocale, un sfert de băţ de scorţişoară, două-trei cuişoare, două felii de lămâie şi zahăr. Ceaiul, romul, brandy-ul, vinul şi sucul se fierb timp de cinci minute împreună cu lămâia şi condimentele. Se ia de pe foc şi se adaugă zahăr după gust.

infografie cocktail
Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite