FOTO Ritualul ceaiului în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din Tibet până în Statele Unite ale Americii, ceaiul are o istorie separată, la fel de frumoasă oriunde în lume. Dar, mai ales, ritualul şi modul de preparare al ceaiului sunt elementele distinctive dintre culturile de pe glob.

Marea Britanie

Abia la domnia Casei Stuart şi-a făcut apariţia ceaiul pe malurile peninsulei, via China. În 1660, Samuel Pepys, membru al Parlamentului englez, nota în jurnalul său: „Am trimis o ceaşcă de ceai, o băutură chinezească, din care n-am mai băut până acum”. Astăzi, britanicii beau 120 de milioane de ceşti de ceai zilnic, potrivit „The Telegraph”.

Magreb

Oricine a vizitat Maroc ştie cât de important este ceaiul de mentă în cultura nord-africană. O combinaţie între ceai verde şi frunze de mentă, îndulcit generos cu zahăr şi turnat de sus în pahare frumoase. Să refuzi ceaiul când este oferit    de către gazdă este un gest de nepoliteţe extremă pentru ei.

image

Tibet

Poate că untul nu este primul lucru care vine în minte când cineva spune „ceai”, dar tibetanii nu iubesc nimic mai mult decât combinaţia de ceai cu sare şi unt de iac. Plin de grăsime, această băutură energizantă este ideală pentru viaţa la altitudinile înalte şi temperaturile reci din Himalaya.

image

Honk Kong

Premiul pentru cel mai lasciv nume dat ceaiului merge la băutura din Hong Kong, respectiv „Ceaiul de chiloţi cu lapte”. Combinaţia dintre ceai negru şi lapte condensat şi-a primit numele de la săculeţul, a cărui formă aduce aminte de lenjeria intimă, prin care sunt filtrate frunzele de ceai.

image

Taiwan

Nu este chiar pe gustul tuturor, dar bulele sau ceaiul „pearl millk” este adorat în Taiwan încă din 1980, de când a fost inventat. Ceaiul rece este amestecat cu fructe şi lapte, la care se adaugă biluţe de tapioca, ce pot fi mestecate. Băutura a devenit atât de populară, că se poate găsi şi în Anglia şi alte ţări europene.

image

Japonia

Nicio călătorie în Japonia nu va fi completă până nu se participă la o ceremonie a ceaiului, un ritual istoric influenţat de budiştii Zen. Cel mai des folosit este ceaiul matcha, sub forma unei pudre verzi.

image

Statele Unite ale Americii

Date fiind verile extrem de călduroase, nu este de mirare că America de Sud a renunţat de mult timp la ceaiul fierbinte. Preparatul favorit este ceaiul îndulcit şi răcit. Cea mai veche referinţă la acest tip de preparare datează din 1879.

image

India

Poate că în credinţa populară, britanicii sunt cei mai mari băutori de ceai, dar, în realitate, nu există nicio ţară în care să se bea mai mult ceai ca în India. Cunoscut drept chai, este servit cu lapte şi zahăr şi comercializat în standuri aşezate la orice colţ de stradă.

image

China

Potrivit legendei, ceaiul a fost descoperit de către împăratul chinez Shennong, în 2737 î.Hr, când o frunză de ceai a picat în cana sa cu apă fierbinte. Astăzi, ceaiul este considerat a fi una dintre cele şapte necesităţi chinezeşti, şi este consumat de-a lungul întregii zile. Ceaiul verde este cel mai popular printre chinezi.

image

Asia de Sud

Ceaiul aromat masala a ajuns în India în timpul Rajului, când comercianţii britanici i-au încurajat pe locuitorii ţării să bea ceai. Localnicii au îmbrăţişat entuziaşti acest obicei, dar au modificat reţeta în funcţie de preferinţele lor, adică multe condimente. Astăzi este cea mai consumată băutură din Sudul Asiei.

image

Tailanda

Ceaiul negru este baza tradiţională a unui ceai tailandez, adică o băutură rece care mai conţine şi zahăr, lapte condensat şi condimente precum anasonul stelat. Se toarnă în pahare de la o distanţă cât mai mare de recipient.

image

Pakistan

Atât ceaiul negru, cât şi cel verde sunt populare în Pakistan, dar cea mai atrăgătoare băutură este Noon Chai – un ceai roz făcut cu lapte, fistic, migdale şi condimente din regiunea Kashmir.

image

Rusia

Ceaiul rusesc se face, în mod tradiţional, în samovar – un vas de metal în care se fierbe apa, care are un ceainic cu ceai concentrat deasupra. Ruşii toarnă un pic de concentrat în ceşti, după care adaugă apă, în funcţie de tăria pe care vor să o aibă băutura. 

image
Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite