După ce criterii alegi uleiul de gătit
0Uleiurile sunt ingrediente vitale utilizate în scopuri culinare. Există numeroase varietăţi de uleiuri comestibile vegetale care se găsesc în natură, foarte mult folosite în scopuri alimentare şi în procesarea alimentelor. Uleiurile şi tipurile lor de grăsimi sunt benefice sănătăţii din multe puncte de vedere.
Uleiurile de gătit se obţin din diverse surse: plante, animale şi grăsimi sintetice. Ele sunt utilizate pe scară largă în localurile de tip fast food şi alte industrii pentru prăjit şi înrudite. Pe lângă utilizările culinare, aceste uleiuri au şi numeroase proprietăţi medicinale.
Diversele tipuri de uleiuri se diferenţiază între ele în funcţie de compoziţia de grăsimi şi de punctul de ardere, aspect relevant pentru gătit şi alte beneficii de sănătate.
Uleiul de floarea soarelui:
Grăsimi saturate – 9%
Grăsimi mononesaturate – 82%
Grăsimi polinesaturate – 9%
Punctul de ardere – 160 °C
Se obţine din seminţele de floarea soarelui. Compoziţia sa nutritivă îl face unul dintre cele mai sănătoase uleiuri de consum, precum şi ca aplicare pe piele şi păr. Este folosit ca emolient în industriile cosmetice. Este utilizat pentru gătit, la salate şi ca înlocuitor al margarinei.
Uleiul de măsline (extravirgin):
Grăsimi saturate – 14%
Grăsimi mononesaturate -73%
Grăsimi polinesaturate -11%
Punctul de ardere – 190 °C
Se extrage din măsline. Diverse tipuri de astfel de ulei sunt categorizate după gradele lor, şi anume: virgin, extravirgin şid rafinat. Sunt bine-cunoscute pentru efectele lor asupra sănătăţii şi recomandate în ştiinţa alimentară, folosite la gătit şi sugerate de dieteticieni în recomandările lor pentru sănătate. Se utilizează la gătit, în cosmetică, în industria farmaceutică, la săpunuri şi drept combustibil pentru tradiţionalele lămpi cu ulei.