Cum reduci risipa alimentară acasă. Ce trebuie neapărat să faci ca să nu irosești bani și mâncare

0
Publicat:

Risipa de alimente este dificil de măsurat, o estimare a Programului ONU pentru Mediu a constatat că, dacă risipa de alimente ar fi o țară, aceasta ar fi al treilea cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră, după China și SUA, notează The Guardian. 

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

„Aproximativ 30 până la 40% din alimentele din SUA rămân neconsumate în fiecare an. Și aproximativ 40% din această risipă are loc în casele noastre”, a declarat Andrea Spacht Collins, specialist în sisteme alimentare durabile la Natural Resources Defence Council (NRDC).

Deși este important să se abordeze factorii sistemici care contribuie la un sistem alimentar risipitor, Collins a menționat că acesta este un domeniu în care soluțiile individuale pot fi cu adevărat utile. „Împiedicarea risipei de alimente pe tot globul este soluția cu cel mai mare impact pe care o avem acum pentru a aborda schimbările climatice”, a spus ea, menționând cercetările efectuate de Project Drawdown.

Iată sfaturile experților cu privire la patru modalități de a reduce risipa de alimente acasă:

Planificați din timp, faceți cumpărături cu atenție

Evitarea risipei alimentare poate începe chiar înainte de a ajunge la magazinul alimentar sau la piață. Collins a menționat că întocmirea unei liste de cumpărături și respectarea acesteia vă poate ajuta să vă asigurați că nu ajungeți acasă și descoperiți că vă lipsește un ingredient cheie care vă va deraia planurile de masă și vă va împiedica să folosiți celelalte ingrediente pe care le-ați cumpărat.

Cealaltă recomandare a ei: „Nu mergeți la magazinul alimentar flămând”, a spus ea, cu excepția cazului în care doriți să ajungeți acasă și să vă dați seama că ați cumpărat cumva cinci pungi de roșii de care nu aveți nevoie. „Starea de spirit în care te afli atunci când faci cumpărăturile afectează foarte mult rezultatul”.

Depozitați alimentele în mod corespunzător

„Știm cu toții că, dacă lași laptele pe tejghea, se va strica mai repede. Dar există trucuri similare pe care le puteți folosi în legătură cu modul în care vă depozitați legumele și fructele pentru a le păstra bune mai mult timp”, a spus Collins.

De exemplu depozitarea merelor separat de alte fructe, deoarece merele eliberează un hormon numit etilenă care poate face ca alte produse să se strice mai repede; așezarea ierburilor proaspete cu tulpina în jos într-o cană plină cu apă în frigider, aproape ca pe un buchet de flori; păstrarea ciupercilor în pungi de hârtie în loc de plastic, pentru a nu deveni lipicioase; punerea unui prosop de hârtie în interiorul pungii în care vă păstrați verdețurile pentru a absorbi excesul de umiditate; și depozitarea pâinii în congelator pentru a se păstra mai proaspătă.

Dr. Hannah Birgé, cercetător agricol senior la Nature Conservancy, a remarcat că abordările creative în materie de depozitare nu doar că prelungesc durata de viață a alimentelor, ci și că vă fac să aveți mai multe șanse să folosiți ceea ce aveți. Trecerea la recipiente mai mici și transparente pentru depozitarea alimentelor a ajutat familia sa să vadă mai ușor ce are dintr-o privire, astfel încât este mai puțin probabil să fie uitat în spatele frigiderului.

Refolosiți ce vreți să aruncați 

Una dintre modalitățile prin care oamenii aruncă mâncarea fără să își dea seama este că nu recunosc faptul că ceea ce ei consideră necomestibil ar putea fi de fapt atât delicios, cât și bogat în nutrienți. Potrivit lui Naik, acest lucru este valabil în special în cazul legumelor și fructelor.

„De multe ori, coaja sau frunzele legumei pot fi mai dense în nutrienți decât partea «cărnoasă» propriu-zisă a legume”, a spus ea. Vârfurile de morcov, de exemplu, pot fi refolosite într-un pesto delicios.

Nu trebuie neapărat să aruncați ceva doar pentru că a trecut data de expirare de pe ambalaj

„Contrar credinței populare, data limită de consum de pe alimente nu este reglementată la nivel federal, ceea ce duce la aruncarea multor alimente care sunt perfect bune”, a spus ea. „Nasul și limba vă vor spune dacă s-a stricat sau nu mult mai bine decât o va face data.”

În cele din urmă, a spus Collins, nu există o singură abordare care să funcționeze pentru fiecare persoană sau gospodărie. „Este important ca fiecare persoană să analizeze în mod critic motivul pentru care mâncarea este aruncată în casele noastre și apoi să găsească o soluție care să corespundă”, a spus ea. „Există o modalitate pentru fiecare dintre noi de a schimba mici comportamente care să ducă apoi la o soluție mare”.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite