Cocktailul, b─âutura menit─â s─â r─âcoreasc─â verile caniculare

0
0
cocktail
FOTO: Shutterstock

├Än toiul verii, pute┼úi vedea la orice teras─â pahare de toate formele, aburite, pline cu ghea┼ú─â ┼či licori colorate, ornate cu diverse fructe, frunze sau umbrelu┼úe.

Cu alcool sau nu, cocktailurile sunt, prin defini┼úie, menite s─â r─âcoreasc─â ┼či s─â delecteze deopotriv─â consumatorul. Combina┼úiile dintre t─ârie ┼či siropuri, citrice ┼či alte mirodenii au ap─ârut ├«nc─â din anii 1600, ├«ns─â epoca modern─â le-a perfec┼úionat, iar perioadele de dup─â cele dou─â r─âzboaie mondiale le-au adus faima

Negroni

cocktailcocktail

Se spune c─â imediat dup─â Primul R─âzboi Mondial, singurele lucruri care aminteau de veselia de alt─âdat─â erau verile ÔÇô c─âlduroase, ├«nsetate, colorate. ┼×i unele dintre pu┼úinele ma┼čini ale timpului erau servite cu ghea┼ú─â, sub o umbrel─â ÔÇô de teras─â sau de copac. A┼ča se face c─â ├«n 1919, la Caff├Ę Giacosa, s-a servit pentru prima dat─â un Negroni. Pascal-Olivier de Negroni, un general francez, i-a cerut barmanului, Fosco Scarselli, s─â adauge un plus de t─ârie b─âuturii sale preferate, Americano ÔÇô un cocktail care era la mare c─âutare ├«n perioada La Belle Epoque. Zis ┼či f─âcut: l├óng─â vermut ┼či campari, apa a fost ├«nlocuit─â de gin.

Într-un pahar plin cu gheaţă se pun 25 ml gin, 25 ml vermut, 25 ml campari, iar pentru savoare, se adaugă o coajă de portocală.

Mojito

F─âr─â nicio ├«ndoial─â, locul de na┼čtere al Mojitoului este Havana, Cuba. Ca s─â ├«l plas─âm ├«n timp, undeva prin Evul Mediu, anii 1600, c├ónd na┼úiunile imperialiste ancoraser─â pe ┼ú─ârmurile Americilor. Ini┼úial, se spune c─â b─âutura avea un rol medicinal: amestecul de lime ┼či rom (adus de britanici) i-ar fi ajutat s─â lupte ├«mpotriva dizenteriei. O alt─â teorie spune c─â b─âutura vine tocmai de la sclavii afro-americani, care lucrau pe c├ómpurile cubaneze de trestie de zah─âr. Acolo, ace┼čtia beau Guarapo, o licoare popular─â, realizat─â pe baz─â de zah─âr ÔÇô de aceast─â dat─â, nu se folosea sucul de lime. Pove┼čtile duc Mojitoul p├ón─â ├«n prima jum─âtate a secolului XX, acest cocktail fiind unul dintre preferatele scriitorului Ernest Hemingway ÔÇô el spunea c─â ├«i place s─â ├«┼či bea mojitoul ├«n taverna cubanez─â La Bodeguita del Medio.

cocktail

┼×ase frunze de ment─â se zdrobesc ├«ntr-un pahar ├«mpreun─â cu dou─â linguri┼úe de zah─âr ┼či 20 ml de suc proasp─ât de lime. Se adaug─â ap─â mineral─â ┼či ghea┼ú─â, iar deasupra, la final, 45 ml de rom alb (sau tequila). Se amestec─â ┼či apoi se mai adaug─â pentru un plus de savoare ┼či prospe┼úime, c├óteva felii de lime ┼či o crengu┼ú─â de ment─â.

Manhattan

Savoarea acestui cocktail ne duce tocmai ├«n a doua jum─âtate a secolului al XIX-lea. Legenda spune c─â mama lui Winston Churchill, Jennie Jerome, a organizat o petrecere ├«n cinstea candidatului la pre┼čedin┼úie Samuel J. Tilden. Evenimentul ar fi fost g─âzduit ├«n Clubul Manhattan din New York, iar invita┼úii ar fi fost fascina┼úi de b─âutura inventat─â de doctorul Iain Marshall. Al┼úii, pur ┼či simplu spun c─â licoarea ar fi fost creat─â ├«n cinstea celebrului cartier newyorkez. ├Än orice caz, ora┼čul r─âm├óne acela┼či, la fel ┼či perioada ÔÇô prima re┼úet─â a Manhattanului a fost publicat─â pentru prima dat─â ├«ntr-o carte de specialitate ├«n 1884.

├Äntr-un shaker, se amestec─â 75 ml de whiskey, 25 ml de vermut dulce ┼či un strop, dup─â gust, de bitter Angostura, plus mult─â ghea┼ú─â. Licoarea se strecoar─â ┼či se toarn─â ├«ntr-un pahar rece.

Cuba Libre

Cuba Libre a fost ini┼úial un strig─ât ├«n R─âzboiul de Independen┼ú─â hispano-american. Povestea de origine a b─âuturii este urm─âtoarea: ├«n 1900, un c─âpitan al armatei americane sta┼úionat la Havana a turnat un p─âh─ârel de rom Bacardi ┼či un strop de lime ├«n Coca-Cola ┼či a ridicat-o ├«n sus: ÔÇ×Por Cuba Libre!ÔÇť (ÔÇ×Pentru Cuba liber─â!ÔÇť). Desigur, aceast─â poveste a fost exploatat─â din greu de c─âtre corpora┼úia Coca-Cola, c├ót ┼či de c─âtre Bacardi (care nu a mai fost f─âcut ├«n Cuba de la Revolu┼úia din 1953). B─ârba┼úii ┼či femeile din marketing s-au asigurat c─â numele a rezistat ÔÇô al─âturi, bine├«n┼úeles, de celebra ÔÇ×rom and CokeÔÇť (ÔÇ×rom ┼či ColaÔÇť) at├ót de des folosit─â ├«n timpul celui de-Al Doilea R─âzboi Mondial.

├Äntr-un pahar ├«nalt se amestec─â 50 ml de rom, 150 ml de Coca-Cola (pentru a v─â bucura de re┼úeta fidel─â, nu trebuie folosit alt brand sau Cola f─âr─â zah─âr), sucul unei jum─âta┼úi de lime ┼či mult─â ghea┼ú─â.

Pi├▒a Colada

cocktail

Povestea acestui cocktail ├«ncepe cu o re┼úet─â pierdut─â. Se spune c─â, undeva prin secolul XIX, celebrul pirat din Puerto Rico, Roberto Cofresi, le-a preparat oamenilor s─âi, pentru a le ridica moralul, o b─âutur─â dulce ┼či r─âcoritoare: rom, ananas, cocos. Cum mai exact, nu se ┼čtie ÔÇô poate este chiar o legend─â. Cert este c─â, ├«n 1954, la barul Hotelului Caribe Hilton, Ram├│n ÔÇ×MonchitoÔÇť Marrero a amestecat toate aceste ingrediente, realizate mult mai sofisticat, rezult├ónd astfel Pi├▒a Colada.

Prepararea cocktailului ├«ncepe mai din timp, cu realizarea siropului de cocos. Laptele de cocos de la conserv─â se pune la fiert cu zah─âr, aten┼úie ├«ns─â, f─âr─â a da ├«n clocot. Raportul siropului este de 2:1, adic─â la o conserv─â de 400 ml de cocos se adaug─â aproximativ dublu zah─âr. Revenind la cocktail: 45 ml rom, 100 ml suc de ananas, 30 ml sirop de cocos ┼či 150-200 ml ghea┼ú─â zdrobit─â. Totul se bag─â la un blender ┼či se amestec─â nu mai mult de cinci secunde. De re┼úinut c─â (poate) la fel de r─âcoritor este cocktailul ┼či f─âr─â rom. Bine├«n┼úeles, a se servi cu umbrelu┼ú─â.

Garibaldi

Cocktailul, ap─ârut undeva ├«n jurul anului 1860, poart─â numele lui Giuseppe Garibaldi, revolu┼úionarul din secolul al XIX-lea care a unit cu succes Italia. Nici c─â se putea realiza, ├«ntr-un pahar, un simbol mai r─âcoritor al istoriei italiene: Garibaldi une┼čte nordul (Lombardia fiind locul de na┼čtere al lui Campari) cu sudul (portocale cultivate ├«n Sicilia). De asemenea, se poate face cu u┼čurin┼ú─â o paralel─â ├«ntre culoarea b─âuturii ┼či c─âm─â┼čile ro┼čii purtate de lupt─âtorii pentru libertate ai lui Garibaldi ÔÇô unii spun c─â nuan┼úa sa str─âlucitoare este ├«ntr-adev─âr motivul pentru care este numit Garibaldi. ├Än mod curios, revolu┼úionarul ┼či-a adoptat stilul caracteristic de c─âma┼č─â ro┼čie, poncho ┼či p─âl─ârie ├«n timp ce tr─âia ├«n exil ├«n America de Sud.

50 ml Campari, 150 ml suc proasp─ât de portocale ┼či mult─â ghea┼ú─â. At├ót de simplu.

Gin & Tonic

cocktail

Unul dintre cele mai ├«ndr─âgite cocktailuri este combina┼úia de gin ┼či ap─â tonic─â. Re┼úeta dateaz─â tocmai din secolul al XVIII-lea, c├ónd solda┼úii britanici, afla┼úi ├«n India, c─âdeau prad─â malariei. Un tratament preventiv tradi┼úional era chinina, recomandat─â ├«n acel moment din plin de c─âtre medicul sco┼úian George Cleghorn. Cu toate c─â era b─âut cu ap─â tonic─â, gustul amar al medicamenului persista ┼či era aproape insuportabil. A┼ča c─â, pe la ├«nceputul secolului XIX, ofi┼úerii au creat o combina┼úie: apa tonic─â ┼či chinina amestecate cu un mix de zah─âr, lime ┼či gin. Este o b─âutur─â at├ót de ├«ndr─âgit─â, ├«nc├ót are ┼či o zi interna┼úional─â: 19 octombrie.

├Äntr-un pahar plin cu ghea┼ú─â se adaug─â gin ┼či ap─â tonic─â. Propor┼úiile difer─â dup─â preferin┼úe, la fel ┼či alte ingrediente care mai pot fi ad─âugate.

Caipirinha

Numele ├«nseamn─â ÔÇ×feti┼úa de la ┼úar─âÔÇť ┼či se spune c─â primele b─âuturi au fost f─âcute ├«n zona rural─â din S├úo Paulo. Pove┼čtile privind aceast─â licoare brazilian─â sunt multe, ├«ns─â cea mai des ├«nt├ólnit─â trimite c─âtre epidemia de grip─â spaniol─â din secolul XIX, c├ónd era folosit pe post de remediu naturist un amestec de cacha├ža (o b─âutur─â spirtoas─â, distilat─â din trestie de zah─âr), lime, miere ┼či usturoi. Alt─â legend─â spune c─â marinarii care ancorau pe ┼ú─ârmurile Braziliei au ├«nceput s─â ├«nlocuiasc─â romul cu cacha├ža.

O limet─â feliat─â, peste care se adaug─â 4 linguri┼úe de zah─âr, se zdrobe┼čte cu grij─â ├«ntr-un pahar. Apoi se adaug─â cuburi de ghea┼ú─â zdrobite ┼či 60 ml de cacha├ža ÔÇô la nevoie, se poate ├«nlocui ┼či cu vodc─â. Se amestec─â ┼či se bea p├ón─â se tope┼čte ghea┼úa.

Clover Club

cocktail

Clover Club a fost b─âutura preferat─â a unui grup de b─ârba┼úi din Philadelphia care se ├«nt├ólneau periodic la Hotelul Bellevue-Stratford, la sf├ór┼čitul anilor 1880. Devenise una dintre cele mai ÔÇ×b─ârb─âte┼čtiÔÇť b─âuturi din Statele Unite, aparent chiar ├«nainte de Prohibi┼úie ÔÇô iat─â, a┼čadar, o perioad─â ├«n care americanul nu avea nicio re┼úinere ├«n privin┼úa cocktailurilor spumoase ┼či roz. ├Än anii ÔÇÖ90-2000, Clover Club devenise alternativa Cosmopolitanului, o b─âutur─â extrem de popular─â ├«n r├óndul femeilor datorit─â serialului ÔÇ×Sex and the CityÔÇť. Putem spune c─â, p├ón─â la urm─â, b─âuturile sunt ┼či ele repartizate ├«n func┼úie de culoare, vremuri, ca orice construct social.

├Äntr-un shaker se pun 40 ml de gin, 20 ml vermut (francez, de preferat), 15 ml suc de l─âm├óie sau lime, 15 ml sirop de zah─âr, 15 ml de albu┼č de ou ┼či 4-5 zmeure. Se agit─â ├«n shaker, apoi se adaug─â ghea┼ú─â ┼či se agit─â cu putere ├«n continuare. Combina┼úia se strecoar─â printr-o strecur─âtoare fin─â ├«n paharul tocmai scos din congelator.



Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite