Care este diferenţa între sarea de mare, cea de masă şi cea grunjoasă
0
Sarea este cel mai important ingredient, căci atunci când lipseşte din mâncare, aceasta nu are gust. Bucătarii au la dispoziţie mai multe sortimente de sare, care diferă în funcţie de culoare, textură, chiar şi gust.
Sarea de mare
Se obţine prin evaporarea apei de mare sau a apei din oceane şi are un conţinut ridicat de minerale. Tot mineralele sunt şi cele care îi dau culoarea, ce poate varia: de la roz, până la gri şi negru. Este utilizată atât pentru a da gust mâncărurilor ( mai ales salatelor) dar are şi beneficii asupra sănătăţii. De exemplu, băile cu sare de mare au efect relaxant, dar ajută şi la tratatarea răcelilor şi ameliorarea durerilor reumatice.
Sarea de masă
Nu lipseşte din nicio bucătărie şi este denumirea populară a clorurii de sodiu. Se extrage din mine, iar în ţara noastră zăcămintele de sare poartă denumirea de ocne. Sarea de bucătărie conţine sodiu în proporţie de aproape 40%. Se foloseşte pentru a da gust mâcărurilor, dar şi pentru fabricarea unor produse cosmetice, a hârtiei. Este indicat ca o persoană să nu consume mai mult de 5 grame de sare, zilnic. Totodată, o carenţă de sare poate duce la apariţia crampelor musculare.
Sarea Kosher
Este formată din cristale mai mari de sare şi se extrage din apa de mare sau din mine. Este sarea favorită în bucătăria israeliană, de aici şi denumirea de Kosher. Potrivit religiei ebraice, carnea trebuie să fie foarte bine scursă de sânge, îniante de a fi gătită. Acest lucru poate fi făcut cu ajutorul acestui tip de sare. Este recomandată atât pentru gătit, cât şi pentru prepararea murăturilor. Acest tip de sare nu conţine iod.