Blestemul banilor picaţi din cer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO thesun.co.uk
FOTO thesun.co.uk

Povestea tinerei din Marea Britanie care şi-a regăsit liniştea abia după ce a irosit milioanele de euro câştigate la loto

Mirajul banilor câştigaţi uşor îi face şi pe cei mai sceptici să cumpere un bilet de loterie. De exemplu, peste 20% din populaţia României şi-a încercat norocul la Loto cel puţin o dată, numai în ultimul an, reiese dintr-un studiu realizat recent de compania GfK. 

Iar în cazul unora dintre noi, puţini la număr, şansele surâd cu gura până la urechi. Este şi cazul bărbatului în vârstă de 50 de ani, din Galaţi, care a câştigat potul cel mare, în valoare de 11 milioane de euro, nu mai departe de săptămâna trecută.

Aventura câştigătorilor la Loto debutează euforic, dar finalul poveştii pe care ajung să o spună peste ani se dovedeşte, adesea, nefericit.

Un exemplu este şi Callie Rogers, din Workington, Anglia, care a câştigat în anul 2003, la numai 16 ani, peste 2 milioane de euro, devenind cea mai tânără câştigătoare la Loto din Regat. Invidiată de o lume întreagă, adolescenta  transformată peste noapte într-o celebritate a început să se şi poarte ca atare. Este capcana în care cad cei mai mulţi dintre aceşti răsfăţaţi ai sorţii, indiferent de experienţa de viaţă pe care o au.

Istoria s-a repetat, tot în anul 2003, şi cu suceveanul Dănuţ Amariei, de 17 ani, care a câştigat la Loto 1.3 milioane de euro. Din potul cel mare, românul nu a mai rămas decât cu o garsonieră. Restul banilor s-au rispit în vânt, pe chefuri, maşini de lux, afaceri falimentare şi cadouri costisitoare oferite nemurilor.

Excesele vin din schimbarea bruscă pe care câştigătorul nu o mai poate gestiona. Până atunci, el a trăit cenzurat, forţat să nu depăşească anumite limite, iar acum a ajuns la o altă etapă şi simte nevoia să ateste celor din jur această evoluţie Keren Rosner, psiholog

Şoc emoţional

„Fiecare persoană care joacă la loto, trăieşte cu speranţa că va intra în posesia marelui premiu, dar nu dispune de o certitudine. Tocmai de aceea, în momentul în care un simplu jucător devine câştigător, el trăieşte un prim şoc emoţional. Această schimbare îi aduce, pe lângă senzaţia supremă de fericire, o stare de dezechilibru psihic“, explică Keren Rosner, psiholog de profesie, felul în care afectează omul obişnuit o astfel de situaţie.

Mai mult, în mintea câştigătorului se întipăreşte convingerea că el este un om norocos şi că soarta îi va surâde, de acum înainte, în orice situaţie, argument ce şi-l asumă pentru a-şi satisface fiecare dorinţă, oricât de nesăbuită ar fi, consideră specialistul. „Excesele vin din schimbarea bruscă pe care câştigătorul nu o mai poate gestiona. Până atunci, el a trăit cenzurat, forţat să nu depăşească anumite limite, iar acum a ajuns la o altă etapă şi simte nevoia să ateste celor din jur această evoluţie“, subliniază Rosener.

Mai are doar 2.000 de euro în bancă

În prezent, la aproape zece ani de la marele moment, Callie Rogers mai are în bancă puţin peste 2.000 de euro, dar mărturiseşte că grijile ei au dispărut odată cu banii.

image

„ Pare că a trecut o viaţă de atunci. Nu cred că 16 ani este vârsta potrivită la care să dispui de o asemenea sumă. Prea mulţi bani pentru o persoană atât de tânără. Chiar dacă la început spui că banii aceia nu-ţi vor schimba viaţa, exact asta se întâmplă, iar de cele mai multe ori nu se schimbă în bine. Pe mine, toţi banii ăia aproape că m-au distrus “, a povestit Callie Rogers într-un interviu oferit revistei britanice Closer.

La 26 de ani, tânăra mărturiseşte că încă mai face eforturi pentru a uita problemele prin care a trecut. Măgulită de atenţia pe care o primea din partea necunoscuţilor, rudelor şi amicilor apăruţi peste noapte, Callie şi-a amintit cum arunca cu bani în dreapta şi în stânga. 

A făcut cinste de câte ori era recunoscută în barurile pe care le frecventa, le-a cumpărat case celor din familie, a ajuns să întreţină tot felul de iubiţi şi a început să consume droguri. Numai în timpul relaţiei zbuciumate pe care a avut-o cu tatăl primilor săi doi copii, Callie a cumpărat cocaină în valoare de aproape 300.000 de euro. Restul banilor s-au dus pe vacanţe de lux, petreceri costisitoare, haine scumpe şi pe tot felul de operaţii estetice, inclusiv repetate intervenţii de mărire şi remodelare a sânilor. Din cauza dependenţei de droguri, englezoaica a pierdut şi custodia copiilor, la procesul de divorţ intentat de primul său soţ. Nefericită şi deprimată, a încercat să se sinucidă de trei ori.

Câştigătoarea a pozat aproape goală pentru revista Closer, în anul 2010, acoperită ici colo de bancnote de 20 de lire sterline, asemenea unei dive. Ironic, ea mărturisea încă de la momentul acelui interviu că banii nu i-au adus fericirea. Între timp, Callie şi-a refăcut viaţa alături de un alt bărbat, cu care a făcut încă doi copii, şi se pregăteşte să devină asistentă medicală.

Chiar dacă la început spui că banii aceia nu-ţi vor schimba viaţa, exact asta se întâmplă, iar de cele mai multe ori nu se schimbă în bine. Pe mine, toţi banii ăia aproape că m-au distrus Callie Rogers, câştigătoare la loto 

Ghinioane în lanţ 

Ideea unui aşa-numit „blestem al câştigătorilor la Loto“ a apărut tocmai după ghinioanele în lanţ de care pare că sunt urmăriţi norocoşii de la loterie. Pe această lista neagră poate fi trecut şi primul mare câştigător român la Loto de după Revoluţie, un mecanic auto din satul argeşean Cicăneşti, Gabriel Bobic. Acesta a pierdut cei 600.000 de dolari în afaceri falimentare şi la jocuri de noroc, dar a făcut şi patru ani de puşcărie după ce a omorât o femeie, în urma unui accident de maşină.

Nu s-a descurcat prea bine nici poliţistul Cristian Constantin, din Călăraşi, care a câştigat, în 2007, zece milioane de euro. Doi ani au fost suficienţi ca să se ducă pe apa sâmbetei aproape toţi banii, după ce a cumpărat maşini de lux, a investit în fotbal şi şi-a deschis o discotecă ce s-a făcut scrum într-un incendiu.

Sfaturi pentru marele câştigător

Psihologul Keren Rosner este de părere că bărbatul din Galaţi, care a câştigat cei 11 milioane de euro, nu ar trebui să se retragă din viaţa socială şi nici să renunţe la serviciu. „Trebuie să aibă o oarecare activitate, să rămână util societăţii şi, de asemenea, trebuie să aibă puterea de a rămâne cumpătat. Cel mai bine ar fi să discute cu familia despre planurile pe care le are, dar şi să se consulte cu specialşti atunci când se va hotărâ să investească într-un domeniu. Pentru început, poate să-şi satisfacă anumite nevoi, lucruri la care visează de mult timp,dar, mai apoi, ar fi indicat să păstreze mai mult de jumătate din sumă pentru plasamente. Câştigătorul trebuie să realizeze că dispune de o sumă mare, dar limitată“, atrage atenţia psihologul. 

Rosner mai spune că orice mare câştigător la loto trebuie să ţină cont de faptul că „banii te pot transforma într-o persoană arogantă, dornică să sfideze şi deloc sociabilă“.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite