Beneficiile uimitoare ale spirulinei, declarată de ONU „alimentul viitorului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Beneficiile uimitoare ale spirulinei, substanţa declarată de ONU „alimentul viitorului“
Beneficiile uimitoare ale spirulinei, substanţa declarată de ONU „alimentul viitorului“

Se găseşte în mai toate magazinele cu produse naturiste şi poate fi consumată sub formă de comprimate, granule, capsule sau pudră. Spirulina este cunoscută datorită efectelor sale antioxidante şi pentru conţinutul de 60-70% de proteină pură, adică mai mult decât poate să conţină carnea de vită sau de pui.

Numele provine de la forma spiralată a algei, fiind specifică lacurilor cu apă dulce, deşi poate fi întâlnită şi în izvoarele cu apă sărată. Odată recoltată, spirulina este transformată într-o pastă densă, apoi este lăsată se se întărească, după care este pisată, ca în final să fie comercializată sub formă de capsule. 

Chiar dacă unii reclamă gustul neplăcut, spirulina înglobează în proporţie de 60-70% proteine pure, adică mai mult decât poate să conţină carnea de vită sau de pui, ceea ce înseamnă că are toţi cei opt aminoacizi esenţiali (izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul şi valina) care pot menţine o stare de sănătate optimă.

Spirulina a fost declarată de ONU „alimentul viitorului“ datorită numeroaselor beneficii pentru organism, fiind una dintre cele mai bogate surse de proteine, cu 18 dintre cei 22 de amino-acizi necesari corpului. Totodată, microalga a fost selecţionată de NASA pentru dieta astronauţilor, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii o recomandă pentru reducerea foametei în zonele critice ale planetei.

Spirulina are proprietăţi antioxidante şi antiinflamatorii, previne anemia şi fortifică sistemul imunitar, creşte capacitatea de concentrare şi purifică pielea, potrivit cercetărilor din ultimele patru decenii. Are un efect alcalin asupra corpului, echilibrând PH-ul organismului. Potrivit specialiştilor, asigură funcţionarea normală a ficatului, protejează şi regenerează celula hepatică.

Fiind bogată în Omega 3, spirulina are un rol important în prevenirea bolilor cardiace, a scăderii colesterolului, dar şi în prevenirea apariţiei artritei. Este considerat un supliment important în perioade de efort fizic şi intelectual susţinut.

Persoanele care au probleme cu digestia pot lua suplimente cu spirulină, căci stimulează tranzitul intestinal. Favorizează producţia de bacterii bune necesare în procesul de digestie, ajută la regenerarea mucoasei gastrice şi normalizează secreţia de sucuri digestive, care, secretate în exces, duc la apariţia arsurilor gastrice.

Hepatoprotector eficient

Spirulina este de ajutor celor care suferă de steatoză hepatică, cunoscută drept ficat gras, datorită antioxidanţilor. Spirulina ajută la regenerarea celulelor hepatice şi contribuie la scăderea transaminazelor, enzime care se găsesc în mod natural în ficat. Numărul crescut al acestora poate indica atât steatoză hepatică, dar şi hepatită cronică sau acută.

Datorită compoziţiei sale complexe, spirulina poate fi administrată pentru prevenirea şi tratarea unei game extinse de boli (anemie, gastrite, diabet, obezitate, hipoglicemie, infecţii virale sau bacteriene).

Ea normalizează schimburile de substanţe la nivel celular şi stopează hemoragiile celulare, fiind recomandată persoanelor predispuse la accidente vasculare. De asemenea, stimulează producţia de corticoizi, în special de insulină, reglând concentraţia de zahăr din sânge.

Pentru că stimulează secreţia de hormoni tiroidieni şi conţine o cantitate mare de iod, este indicată în tratarea unor hipotiroidii. În plus, stimulează metabolismul general şi păstrează intacte vitaminele până la ajungerea lor la celule, având acţiune antioxidantă.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite