Bacul cu protocol se ţine
0Şi în acest an, liceenii au strâns bani pentru a cumpăra bunăvoinţa profesorilor Absolvenţii de clasa a XII-a au scăpat şi de ultima probă a bacalaureatului. Dacă unii au repetat
Şi în acest an, liceenii au strâns bani pentru a cumpăra bunăvoinţa profesorilor
Absolvenţii de clasa a XII-a au scăpat şi de ultima probă a bacalaureatului. Dacă unii au repetat materia pe ultima sută de metri, iar cei mai conştiincioşi au învăţat în timpul anului, au fost şi liceeni care s-au lăsat pe mâna norocului, spunând doar o rugăciune înainte de examen, sau, pur şi simplu, şi-au îndesat copiuţe în bocanci, penare şi pantaloni. Cum ne-am obişnuit de atâtea generaţii, protocoalele nu au lipsit nici în acest an.
Din banii de protocol, liceenii au cumpărat apă, cafea, mâncare, ţigări, dar şi mici atenţii.
La întrebarea "Aţi fost obligaţi să daţi bani pentru bacalaureat?", adresată pe site-ul ziarului "Adevărul", sute de cititori ne-au răspuns că protocolul a devenit deja un obicei la toate examenele naţionale.
Ţigări şi ceasuri pentru profesori
"În acest an, la mine în liceu (Bucureşti) s-au strâns 50 lei de la fiecare elev pentru protocolul de la bac. Despre aceşti bani s-a vorbit la şedinţele cu părinţii, însă, cu o zi înainte de bac, nimeni nu mai zicea nimic: nici directoarea, nici secretarele, nici diriginta. S-au luat sticle de apă, suc, cafea, mâncare şi cadouri pentru comisii, acestea constând în ceasuri de mână. Motivul: să fim noi liniştiţi şi să ia 10 până şi cei care nu au învăţat...", scrie într-una dintre postările de pe site. Andreea Spătar spune că "se cer bani pe faţă de către directorii liceelor. Banii sunt daţi cu folos. Se poate copia pe rupte". Pe de altă parte, Adi M. zice că la el în liceu nu a fost nimeni obligat să dea bani, ci "ne-a fost propusă o metodă de susţinere, oarecum, a profesorilor supraveghetori pe parcursul bacalaureatului.
Astfel, noi am decis înainte să înceapă examenul să adunăm bani pentru o apă, cafea şi mâncare. E absurd să pretinzi unui om să stea o zi întreagă nemâncat. Asta nu înseamnă că am mituit profesorii respectivi. Eu unul înţeleg".
Adi M. mai scrie că şi cadourile au fost adăugate pe lista de cumpărături, însă "unii profesori ne-au refuzat".
Banii s-au cerut la şedinţele cu părinţii
Delia a terminat liceul în 2005 şi a dat în jur de 400 lei pentru două protocoale, unul pentru bac şi unul pentru atestat. "Banii s-au cerut de fiecare diriginte în parte la şedinţele cu părinţii". Şi în 1987 se strângeau bani, ne-a răspuns o doamnă. Într-un mesaj trimis de Steliana se arată că elevii şi liceeni nu ştiu cum să îşi folosească imaginaţia nu ca să completeze foaia albă cu răspunsuri, ci cum să îi păcălească cumva pe profesori să îi lase să copieze. "Mai rău e că atunci când stau în clasă, la supraveghere, profesorii nu mai ştiu cum să scape de tertipurile elevilor de a le înmâna direct bani pentru a fi lăsaţi să copieze.
Cereau la toaletă şi acolo încercau sub orice formă să mituiască. Intră în examen cu sume de bani pregătite pentru a fi strecurate profesorilor".
Din informaţiile aflate de noi, în liceele bucureştene, protocolul a mers de la 20 până la 200 lei.
Topul protocolului din Bucureşti
Cele mai mari sume s-au strâns la liceele "Aurel Vlaicu" (200 lei), "Marin Preda" (150-200 lei), "Spiru Haret" (150 lei), "Iulia Hasdeu" (150 lei), "Jean Monnet" (80 lei), "George Coşbuc" (70 lei). La "A.D. Xenopol" şi "Anghel Saligny", sumele au fost ceva mai mici, 20 lei.
Sportul i-a scăpat de învăţat pe cei mai mulţi liceeni
Din cei aproximativ 191.000 de absolvenţi de liceu, 94.289 au ales sportul, iar 61.560 - geografia. Cei mai puţini s-au orientat spre italiană, spaniolă şi rusă. Prima afişare a rezultatelor va avea loc mâine. În aceeaşi zi, între orele 16.00 şi 20.00, pot fi depuse contestaţiile. Candidaţii care nu au promovat în această sesiune sau nu s-au prezentat mai au o şansă la toamnă. Încrierile pentru a doua sesiune au loc între 16 şi 20 iulie, iar primul examen va începe pe 20 august.