Despăgubiri imense după ce și-a luat SUV electric chinezesc 4X4, dar tracțiunea integrală nu merge în marșarier
0Țările scandinave sunt fruntașe la achiziția de mașini electrice. Printre cumpărătorii unui astfel de automobil s-a numărat și un norvegian, Ole Roar Næss, dar care s-a pomenit într-o situaţie ciudată: SUV-ul electric chinezesc are tracţiune integrală doar la mersul înainte, nu și la cel înapoi. El a constatat că nu poate ieşi din curtea casei sale de vacanţă, astfel că a dat în judecată dealerul de la care a achiziționat mașina.

Modelul de SUV electric e MG Marvel R, care are două electromotoare, câte unul pe fiecare punte, explică experții de la piațaauto.md. Doar că atunci când e cuplat marşarier, doar electromotorul punţii spate propulsează maşina, cel din faţă rămânând inert. Cum automobilul era promovată ca unul cu tracţiune integrală, având menţionat faptul că nu beneficiază de acest serviciu în marşarier doar printr-un text scris mărunt și într-o zonă greu de observat a cărţii tehnice şi a broşurilor, norvegianul a mers în instanță.
Prima instanță a dat dreptate dealerului auto
Ole Roar Næss a depus o reclamaţie la dealerul MG de la care a cumpărat maşina, spunând că automobilul are un neajuns atipic, astfel că el trebuia informat explicit. Dealer-ul i-a refuzat reclamaţia, dar a modificat imediat site-ul său şi broşurile din showroom, indicând cu text mai mare şi mai vizibil această caracteristică a maşinii.
Ole i-a dat în judecată şi în vara anului trecut prima instanţă i-a dat dreptate dealer-ului. A mers într-o instanţa superioară și Curtea de Apel a decis că lipsa tracţiunii integrale în marşarier pentru o maşină care are tracţiune integrală pentru deplasarea înainte şi se promovează ca atare e o deficienţă semnificativă, întrucât „marşarierul e o parte esenţială din funcţionalitatea unui automobil”.
La Apel, a câștigat cumpărătorul
Instanţa a dispus că Ole Roar Næss să returneze SUV-ul electric în starea sa actuală, iar dealerul e obligat să-i ramburseze preţul integral pe care l-a plătit iniţial, de 42.700 euro. Dealerul este obligat să-i ofere norvegianului şi o dobândă pentru această perioadă de timp, echivalentul a 10.700 euro, dar și să-im plătească cheltuielile de judecată, de aproximativ 21.500 euro.
Judecătorii au motivat că vânzătorul nu oferit o informaţie suficientă şi clară despre această caracteristică a maşinii, iar ea fiind atât de rară, toţi cumpărătorii se aşteaptă că tracţiunea integrală să funționeze şi în marşarier, nu doar pentru deplasarea înainte. O astfel de particularitate e atât de rară, încât trebuia notificată separat, clar şi explicit cumpărătorului, chiar printr-un act adiţional prin care cumpărătorul confirmă că e conştient de acest lucru, a spus instanța de judecată.