Automobilul din plastic conceput de Henry Ford

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO www.historia.ro
FOTO www.historia.ro

Cu mult înainte de a iniţia producţia în masă cu modelul T, Henry Ford şi-a petrecut copilăria la o fermă din zona rurală din Michigan, iar cu timpul l-a fascinat ideea combinării resurselor industriale cu cele agricole.

Eforturile sale s-au concentrat pe găsirea unor întrebuinţări industriale pentru soia, dar succesele au fost limitate. Ca în cazul multor proiecte ale lui Ford, care mai de care mai ingenioase, apar dificultăţi în separarea realităţii de miturile create ca urmare a publicităţii din jurul lor. Maşina din soia era unul din aceste proiecte. Invenţia din 1941 se numea astfel datorită caroseriei despre care se presupune că ar fi fost realizată dintr-un fel de plastic pe bază de soia, produs la laboratorul de la Greenfield Village. Deşi nu s-a mai păstrat nicio formulă, Lowell Overly, şeful de echipa din cadrul proiectului, spunea că ar fi fost vorba despre o fibră din soia impregnată cu răşină fenol-formaldehidică.

Inginerii care se ocupă cu materialele plastice iau în derâdere ideea, privind cu scepticism posibilitatea ca plasticul să fi conţinut vreo urmă de soia. Caroseria probabil era fabricată din ceva mult mai obişnuit, şi anume plastic fenolic sau bachelită, o răşină sintetică, din familia fenoplastelor, obţinută în formă brută prin reacţia de condensare dintre aldehida formică şi fenoli într-un mediu alcalin. Aşa că maşina de soia pare mai mult un mit din păcate, pentru că până acum nu s-a obţinut niciun fel de plastic pe bază de soia.

Citiţi continuarea articolului pe www.historia.ro

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite