Au crescut comenzile alimentare la domiciliu pe timpul nopţii. Simona Tivadar: „Îmi pare rău pentru cei care au acest obicei, dar sunt viitorii obezi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureştenii nu renunţă la shaorma nici în timpul nopţii. Potrivit celei mai mari platforme de comenzi alimentare la domiciliu, shaorma este sortimentul culinar cel mai căutat, oamenii neţinând cont de pericolul care se află în spatele mâncatului la ore târzii. Medicul nutriţionist Simona Tivadar atrage atenţia că „mâncatul noaptea este factor de risc pentru diabet şi obezitate“.

Conform datelor platformei de comenzi alimentare la domiciliu Foodpanda, numărul bucureştenilor care comandă mâncare de pe internet în timpul nopţii creşte constant. Cele mai multe comenzi se fac în special vinerea şi sâmbăta, între orele 1.00 şi 2.30.

„După rezultatele înregistrate la jumătatea lunii august, când am introdus la nivel de test livrările în timpul nopţii, în Capitală, am decis să derulăm în continuare această campanie. De atunci, am observat că tot mai mulţi bucureşteni s-au obişnuit cu programul prelungit de livrări, valabil în zilele de joi, vineri şi sâmbătă, de la ora 10.00, până la ora 4.00 dimineaţa, în ziua următoare“, a declarat Radu Bălăceanu, Country Manager Foodpanda România.

Medicul atrage  atenţia cu privire la pericolele care se ascund în spatele mâncatului în timpul nopţii

„În primul rând este o prostie să mănânci noaptea. Omul are bioritm lumină - întuneric, deci trebuie să mănânce în timpul zilei. Sănătos ar fi ca după apusul soarelui să nu mănânce, decât în zilele de iarnă în care nopţile sunt foarte lungi. În timpul nopţii nu suntem pregătiţi ca sucuri digestive, ca şi sistem hormonal de încorporare a nutrienţilor. Mecanismul foame–saţietate se tulbură, sistemul de încorporare a nutrienţilor este prost, plus că avem insulino-rezistenţă fiziologică între 12 noaptea şi 3 dimineaţa. Mâncatul noaptea este factor de risc pentru diabet şi obezitate, tocmai de aceea legislaţia muncii referitoare la lucrul în ture a devenit foarte restrictivă“, a explicat pentru „Adevărul“ Simona Tivadar, medic primar diabet şi boli de nutriţie.

Combinaţia alimentelor, un factor important ce trebuie luat în calcul

Deşi medicul este de părere că shaorma nu este neapărat cea mai nocivă mâncare, acesta subliniază importanţa combinaţiei de alimente. „Nu înţeleg de ce ai mânca la o masă cartofi cu pâine. Asta este o prostie. Faptul că şi cartofii sunt prăjiţi înseamnă o creştere a cantităţii de grăsime nejustificată pentru o mâncare. Noi avem nevoie de grăsime când este frig sau când facem un efort fizic intens. Bunicul mânca pâine cu slănină la coasă, nu noaptea. Seara mânca mămăligă cu lapte. Plus că în salata de varză mai este adăugată şi maioneză. Carnea pentru shaorma este construită cu bucăţi de piele între ea şi se scaldă într-un sos plin de grăsime. Are o cantitate enormă de grăsime pentru un pancreas şi un tub digestiv care noaptea sunt în repaus. Problema cea mai mare este ora. Îmi pare rău pentru cei care au acest obicei, dar sunt viitorii obezi“, a spus specialistul.

În ceea ce priveşte valoarea comenzilor, reprezentanţii Foodpanda spun că suma medie din timpul nopţii este similară cu cea înregistrată în timpul zilei, respectiv 63 de lei, asta demonstrând că nici cantitatea de mâncare nu face diferenţa între poftele bucureştenilor pe timp de zi sau noapte. Cele mai mari comenzi făcute până acum în Bucureşti, după ora 23.00, au fost cuprinse între 115 lei şi 123 lei şi au inclus, cu precădere, shaorma.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite