Adevărul Live. Cum ne împiedică traumele din copilărie se avem o relaţie de cuplu fericită şi să fim părinţii care ne dorim
0„Cheia“ rezolvării multor probleme cu care ne confruntăm în relaţia de cuplu sau în relaţia cu copiii noştri se află adesea ascunsă în perioada propriei copilării. Aceasta este esenţa teoriei relaţionale IMAGO concepută de psihologii americani Harville Hendrix şi Helen LaKelly Hunt, care va fi prezentată curând la Bucureşti şi despre care am discutat la Adevărul Live cu psihologul Gaspar Gyorgy şi expertul în parenting Otilia Mantelers.
Creatorii teoriei relaţionale IMAGO pentru cupluri şi părinţi, psihologii Harville Hendrix şi Helen LaKelly Hunt, vor susţine la Bucureşti, în 23 şi 24 mai, două ateliere dedicate înţelegerii în profunzime a dinamicii dintre parteneri în relaţia de cuplu şi în relaţia părinte-copil.
Pe lângă această aprofundare a relaţiilor familiale, cuplul de psihologi format din Harville Hendrix şi Helen LaKelly Hunt va prezenta numeroase instrumente simple, dar de efect, prin care partenerii pot ajunge de la conflict la conectare, şi cu ajutorul cărora vor putea învăţa să ceară iubirea de care au nevoie şi să o ofere aşa cum are nevoie celălalt. Nu în ultimul rând, părinţii vor învăţa să ofere ceea ce psihoterapeuţii americani numesc iubire vindecătoare atât pentru cei mici, cât şi pentru ei înşişi.
Cele două ateliere care se vor desfăşura la Romexpo vor aborda şi tema vindecării rănilor din copilărie alături de partenerul de cuplu şi învăţarea unui nou mod, profund, de a dărui iubire copiilor, ţinând cont de propriile dureri parentale provenite din perioada timpurie a vieţii. „Pentru a ne vindeca de rănile copilăriei avem nevoie să primim iubire de la o persoană pe care inconştientul nostru a asociat-o cu părinţii noştri”, consideră psihologii Harville Hendrix şi Helen LaKelly Hunt, care spun că au transformat propriul mariaj într-un „laborator de cercetare“ pentru a contura teoria IMAGO.
Abordarea IMAGO i-a atras atenţia şi celebrei prezentatoare de televiziune Oprah Winfrey, care declara că i-a schimbat viziunea asupra relaţiilor, numindu-l pe Harville Hendrix „Sufleorul Căsătoriilor“ şi „omul care are puterea de a transforma imaginea lumii asupra relaţiilor”. De altfel, dr. Hendrix a apărut de 18 ori în emisiunea condusă de Oprah. Terapia IMAGO este practicată în prezent de peste 2.000 de terapeuţi acreditaţi din 30 de ţări. Dr. Hendrix şi soţia sa au scris împreună zece cărţi despre relaţii intime şi parenting, printre care se numără şi ultima lor carte „Making Marriage Simple“.
La Adevărul Live am discutat despre teoria relaţională IMAGO cu organizatorii evenimentului care va avea loc la Bucureşti, psihologul Gaspar Gyorgy, preşedintele Asociaţiei Multiculturale de Psihologie şi Psihoterapie, şi expertul în parenting Otilia Mantelers.
„În teoria IMAGO traumă înseamnă orice nevoie a copilului care nu a fost satisfăcută în copilărie. În momentul în care noi ne naştem ne creăm o idee în baza căreia scanăm mediul şi voi reuşi să fac anticipări în prinvinţa celor din jurul meu. Creierul nostru emoţional nu face diferenţa dintre prezent şi trecut”, spune Gaspar Gyorgy.
„Chiar dacă întâlnim foarte mulţi bărbaţi în timpul vieţii, doar câţiva sunt seminificativi. De obicei ne atrag cel mai tare bărbaţii care corespund modelului nostru emoţional, format după unul din părinţi”, potrivit Otiliei Mantelers.
„Ce ştiu eu că îi afectează pe copii este condiţionarea. Acum câteva zile am auzit pe cineva care i-a spus copilului că astăzi a fost bun. M-am enervat”, a mai declarat Mantelers, explicând: „Harvey şi Hellen spun că noi suntem cei care dau, aşa că dacă copilul nu ne oferă ce vrem, trebuie să căutăm în noi”.
„Este foarte greu să îţi dau seama de traume de unul singur. Un terapeut ajută mereu. Harvey şi Hellen spun că din orice conflict înveţi ceva despre tine”, a precizat psihologul Gaspar Gyorgy.
Iubire vindecătoare
„Harvey şi Hellen spun că inconştientul are o agendă secretă care îmi spune că vrea să mă vindec, aşa că a găsit o persoană asemănătore cu părinţii mei, ca ea să-mi ofere ce nu mi-au oferit părinţii mei. Ei spun că îndrăgostirea este şansa noastră de vindecare. Mai spun că sentimentul de îndrăgostire durează doar doi ani, în care vedem doar lucrurile pozitive pe care le-am văzut la părinţii noştri, însă după doi ani începem să vedem şi aspectele negative şi începe o luptă de putere care, neînţeleasă, se poate conduce un cuplu la divorţ”, spune psihologul.
„La mine vin foarte multe cupluri, iar unul din parteneri este întotdeuna nemulţumit şi spune că s-a săturat că să facă totul în relaţie şi vrea să pună punct. Eu le spun că există o probabilitate mare să plece în căutarea unei persoane care seamănă foarte tare cu partenerul pe care tocmai l-au părăsit. Dacă rămân în relaţia curentă şi încearcă să facă nişte schimbări, vor avea o şansă să o salveze. Dacă nu, oricum câştigă, pentru că vor creşte mult, vor învăţa”, a mai completat Gaspar Gyorgy.
„Marea problemă a cuplurilor din zilele noastre este că nu se ascultă. În timp ce unul vorbeşte, celălalt se gândeşte deja la cum să-i răspundă şi la contraagumente. Oamenii trebuie să nu mai dea cu pietre unii în alţii. Dialogul IMAGO este primul pas pentru cupluri, asta înseamnă că partenera mea are să-mi spună nişte lucruri, iar eu să le ascult. Iar ea mi le spune fără să mă acuze, fără să îmi reproşeze. Trebuie să îmi spună doar ce simte, ce o deranjează, cum o deranjează. Trebuie să ţinem minte că o relaţie perfectă cu copilul se bazează pe o relaţie de cuplu bună”, a mai spus psihologul.