7 nutrienţi care menţin creierul tânăr şi îmbunătăţesc funcţiile cognitive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dieta echilibrata

Consumul anumitor substanţe nutritive, cum ar fi flavonoidele din cacao şi magneziu, precum şi acizii graşi Omega-3, contribuie la creşterea funcţiei cognitive şi a capacităţii de gândire.

În timp ce genetica are un rol important în riscul de a dezvolta demenţă, dieta joacă şi ea un rol esenţial. Nu există niciun elixir magic care să prevină complet demenţa sau boala Alzheimer, dar oamenii de ştiinţă au reuşit să identifice anumite substanţe nutritive care sunt asociate cu îmbunătăţirea memoriei, scrie ibtimes.com

Flavonoidele din cacao

Flavonoidele din cacao sunt extrem de benefice creierului. Un studiu din 2014 a examinat impactul unei diete bogate în cacao pe parcursul a trei luni. Cercetătorii au descoperit că subiecţii care au consumat ciocolată neagră au înregistrat îmbunătăţiri semnificative ale funcţiei creierului.

Acizi graşi Omega 3

Peştele bogat în acizi graşi Omega-3 cum ar fi somonul, macroul şi tonul, nu numai că ajută la menţinerea sănătăţii inimii, dar oferă şi un impuls creierului. Conform unui studiu din 2014, şoarecii cărora li s-au administrat suplimente de acid gras polinesaturat Omega-3 au prezentat o îmbunătăţire a funcţiei cognitive, prezentând o memorie mai bună a recunoaşterii obiectelor şi de localizare.

Nucile

Într-o analiză recentă la scară largă, cercetătorii au descoperit că o dietă suplimentată cu nuci, care au un conţinut ridicat de acizi graşi Omega-3, vitamina E, antioxidanţi şi melatonină, îmbunătăţeşte performanţele adulţilor în ceea ce priveşte funcţiile cognitive.

Magneziu

Oamenii de ştiinţă cred că un deficit de magneziu duce la declinul cognitiv, îmbătrânirea creierului şi, în cele din urmă, la demenţă. Deci, luând suplimente de magneziu  sau consumând alimente care conţin magneziu, cum ar fi spanacul, seminţele de dovleac, iaurtul, migdalele, fasolea neagră, avocado, smochinele, ciocolata neagră sau banane, puteţi contracara efectele de îmbătrânire a creierului.

Coacăze

Coacăzele ajută la îmbunătăţirea memoriei. Conform unui studiu din 2010, acestea au un puternic efect antioxidant şi antiinflamator. Conţin antociani, compuşi care sunt asociaţi cu semnale neuronale crescute şi o memorie eficientă. În cadrul studiului, cercetătorii au descoperit că participanţii care au băut suc de coacăze sălbatice zilnic au înregistrat îmbunătăţiri în procesul de învăţare şi o scădere a riscului de depresie.

Legume crucifere

Potrivit cercetătorilor englezi, consumul unui număr crescut de fructe, legume şi cereale integrale poate ajuta la stoparea declinului cognitiv, precum şi a altor boli cronice, cum ar fi bolile de inimă şi diabetul de tip 2. Legumele verzi, crucifere (în special broccoli şi spanac) reduc rata declinului cognitiv. Dieta mediteraneană, în special, este benefică memoriei în comparaţie cu alte diete occidentale, bogate în grăsimi, carbohidraţi şi carne.

Ceaiul verde

Ceaiul verde este bun pentru o multitudine de lucruri, dar în special pentru păstrarea unei bune funcţionări a creierului. Într-un studiu realizat recent la Universitatea din Basel, cercetătorii au descoperit că extractul de ceai verde îmbunătăţeşte procesul de gândire şi memoria de lucru. Participanţii au înregistrat o creştere a conectivităţii dintre cortexul parietal şi frontal al creierului, ceea ce înseamnă că ceaiul verde ar putea creşte plasticitatea sinaptică pe termen scurt, după cum a declarat Stefan Borgwardt, autor al studiului.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite