12 joburi care ar trebui să evolueze sau să dispară pentru totdeauna

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul bibliotecar este un arhivist digital, expert în domeniul cercetării, al cuvintelor cheie şi al site-urilor
Noul bibliotecar este un arhivist digital, expert în domeniul cercetării, al cuvintelor cheie şi al site-urilor

Dacă în trecut, locurile de muncă erau relativ bine definite în ceea ce priveşte rostul lor într-o organizaţie, în prezent, joburile - din perspectiva activităţii în sine - se transformă constant pe fondul progresului tehnologic. Din acest motiv, unele funcţii şi locurile de muncă aferente lor vor disparea în scurt timp, dacă nu vor evolua.

Cei de la „Business Insider“ au prezentat 12 joburi care ar trebui fie să evolueze ca suport tehnologic, angajaţii îmbunătăţindu-şi şi dezvoltându-şi abilităţile la rândul lor, fie să dispară.

Bibliotecarii

Motoarele de căutare precum Google, Bing, Yahoo sau Cha Cha au înlocuit bibliotecile publice. Nu mai este nevoie să ne părăsim locuinţa pentru a obţine informaţiile care ne interesează, acest lucru poate fi realizat din faţa propriului calculator.

Verdict: Evoluţie. Deşi mediul virtual a dus la ştergerea sistemului zecimal Dewey, oamenii încă se mai bucură de lecturarea unei cărţi în manieră tradiţională şi apreciază ajutorul primit pentru cercetare. Noul bibliotecar este un arhivist digital, expert în domeniul cercetării, al cuvintelor-cheie, precum şi al site-urilor ce oferă conţinut util („how to” websites).

Dactilografii

Dacă până acum, scrierea era încetinită de procesul de corectare a greşelilor, în prezent „hârtia virtuală” a pus capăt acestei probleme. În zilele noastre, dactilograful poate să ia forma unui program sau a unei funcţii care corectează automat greşelile din fişierul editat, iar butonul „delete” al tastaturii ne ajută să ştergem cu uşurinţă erorile, fără să fim nevoiţi să rescriem întreaga pagină, cum trebuia pe vremea maşinii de scris.

Verdict: Evoluţie. Cum oricine este capabil să scrie cu rapiditate un email, cu puţin exerciţiu, dactilografii de top au nevoie de un „software“ suplimentar de competenţe pentru a a-şi păstra locul în faţa tastaturii.

Vânzătorii de la magazinele video

De regulă, angajaţii unui magazin video erau adevăraţi cinefili. De exemplu, ei puteau identifica filmul de artă după indicaţii minime şi chiar bizare primite de la client, precum „juca un tip care-şi purta părul în ţepi” sau „toată lumea se uita la el în vara anul XX”. Cu toate acestea, filmele online, precum şi livrările prin căsuţa poştală au făcut ca rolul magazinelor video să se încheie.

Verdict: Dispariţie. Din păcate, acesta nu reprezintă un loc de muncă sigur pentru omul capabil să numească orice specie care populează galaxia Star Wars.

Arbitrii

Suporterii înfocaţi din tribună nu mai sunt printre puţinele persoane care îi analizează, critică şi chiar condamnă pe arbitri. În prezent, tehnologia „Instant Replay“ ne permite să-i judecăm pe „judecători“. În timp ce tradiţionaliştii consideră controversată această metoda video, nimeni nu-i neagă importanţa.

Verdict: Evoluţie. Aceşti supraveghetori ai jocul vor continua să existe, atât ca judecători, cât şi ca analizatori ai reluărilor.

Distribuitorii de gheaţă

În trecut, oamenii se bazau pe distribuitorii ce le livrau cuburile de gheaţă pe care le foloseau pentru a păstra alimentele perisabile. Ulterior, pe fondul evoluţiei tehnologice a frigiderelor, rolul furnizorilor dispare.

Verdict: Dispariţie.

Agenţii de turism

O călătorie obişnuia să presupună doi paşi: sunarea unui agent de turism şi făcutul bagajelor. Dar, cum în prezent toate detaliile de călătorie sunt accesibile pe internet, aproape orice se poate documenta cu privire la destinaţii, oricine poate face rezervări, devenind astfel propriul agent.

Verdict: Evoluţie. Asigură-ţi carieră specializându-te în aventură, călătorii străine sau pachete speciale pentru diferite evenimente.

Distribuitorii de ziare

Odată cu apariţia erei digitale, acest tip de muncă şi-a pierdut utilitatea.

Verdict: Dispariţie. Ziarele sunt la un „click“ distanţă.

Fermierii

Automatizarea şi conglomeratele corporative au înlocuit multe dintre fermele de familie, lăsând în locul lor malluri şi pieţe comerciale. Din fericire, mai există susţinători ai produselor locale. Pricepuţii proprietari de pământ au creat pieţe agricole ecologice, precum şi atracţii sezoniere. Unii oferă clienţilor, contra cost, şansa de a experiementa viaţa la fermă.

Verdict: Evoluţie.

Operatorii telefonici

Înainte, când sunam la serviciul relaţii cu clienţii al vreunei mari organizaţii, vocea care ne recomanda să apăsăm anumite butoane, în funcţie de necesităţile noastre, era persoană în carne şi oase. Astăzi, există robotul telefonic.

Verdict: Dispariţie. Deşi unii încă îi mai vorbesc politicos robotului telefonic, tot mai mulţi apasă butonul „0“ cu scopul de a ajunge la un adevărat operator.

Casierii de la supermarket

Comerţul electric, precum şi sistemul „self-checkout “ au făcut ca nevoia de casier să fie tot mai mică.

Verdict: Evoluţie. Clienţii depun mai mult efort.

Poştaşii

Va elimina poşta electronică clasicul sistem poştal? Având în vedere că plăţile, cumpărăturile se fac mai mult prin online, poşta clasică şi-a pierdut din utilitate.

Verdict: Evoluţie. Dezvoltarea comerţului electronic a condus spre creşterea nevoilor transporturilor de afaceri, aşa că sistemul poştal şi-a reorientat eforturile spre livrările de bunuri.

DJ-ii

Site-urile, radiourile prin satelit, descărcarea de pe internet au schimbat politica posturilor locale de radio.

Verdict: Evoluţie. Undele radio sunt înlocuite de „valuri web“ şi de semnale de satelit. Dj-ul care poate vedea trecutul radioului terestru şi să aducă abiităţile sale de comunicare în viitor are şansa să-şi facă vocea auzită.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite