VIDEO Mircea Sandu: La FRF, tot eu!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea Sandu se află în faţa celui de-al şaselea mandat şi conduce fotbalul românesc din 1990, când a fost instalat în fruntea Federaţiei printr-o inginerie a mentorului său Mircea Angelescu. Mircea Sandu are mari şanse să obţină astăzi un nou mandat de preşedinte al FRF, funcţie în care se află de la data de 9 august 1990.

Cel poreclit Naşul are în faţă un adversar facil, Constantin Iacov fiind un nume mult prea mic pentru o bătălie aşa de mare. Dacă acum Mircea Sandu n-are emoţii în faţa alegerilor, fiind preocupat mai mult de lipta cu cancerul, în urmă cu 20 de ani, când a ajuns în fruntea FRF, lucrurile au stat cu totul şi cu totul altfel.

Mai citeşte şi:

Să trăiască Naşu'!

A fost nevoie atât de o conjunctură politică, cât şi de un artificiu neortodox al lui Mircea Angelescu, pentru ca Naşul să ajungă şeful federaţiei. „Adevărul" dezvăluie ce s-a întâmplat de fapt în august 1990, atunci când a început domnia lui Sandu în fruntea fotbalului românesc.

Angelescu era suporter al Sportului Studenţesc şi acolo l-a remarcat pe Sandu, care ieşea din tiparele fotbalistului obişnuit, fiind un tip inteligent şi viziune de lider.

Iniţial, Emil Bobu nu l-a vrut la federaţie

Tocmai de aceea, după ce şi‑a terminat cariera de fotbalist, la Gloria Buzău, în 1987, Mircea Angelescu, preşedintele FRF a vrut să îl aducă direct la federaţie, ca secretar general, dar s-a opus Emil Bobu, considerând că un tânăr de 35 de ani nu are pregătirea necesară ocupării acestei funcţii. În aceste condiţii, Naşul a trebuit să mai aştepte până să intre la FRF, el profitând în 1989, de înlăturarea lui Grigore Sichitiu, şef la sectorul de copii şi juniori, care făcuse un fals în acte, pentru a facilita rămânerea în străinătate a unui jucăto.

Revoluţia l-a prins pe Sandu la FRF, iar faptul că Petre Roman l-a nimit pe Mircea Angelescu ministru al sportului în ianuarie 1990, a deschis drumul Naşului către o funcţie mai mare.

A avansat imediat ca secretar general al FRF, postură din care a însoţit naţionala României la CM din Italia. Preşedinte executiv era Mircea Pascu, ales în februarie pentru un mandat de patru ani. Numai că, după Mondiale, Angelescu a cerut organizarea unor noi alegeri, deşi Pascu trebuia să rămână în funcţie până în 1994. Candidaţi: Mircea Angelescu şi Mircea Pascu. La alegeri n-au fost chemate decât vreo 100 din cele 200 de cluburi care aveau drept de vot şi pentru că scorul era strâns, în timpul şedinţei s-a luat o decizie halucinantă. Votul echipelor din prima divizie trebuie să valoreze de trei ori mai mult decât al echipelor din ligile inferioare.

Pădureanu şi ianul au făcut jocurile

Susţinători înfocaţi ai acestei manevre au fost Jean Pădureanu şi Vasile Ianul, care au agitat spiritele în sală. Câştigător a ieşit Mircea Angelescu, care însă a anunţat la microfon că el va fi preşedinte de onoare şi că preşedinte salariat şi executiv în acelaşi timp va fi Mircea Sandu. Nici Cornel Dinu, devenit ministru, n-a fost străin de aranjamente, el fiind cel care a convocat Adunarea Generală pentru alegerea preşedintelui şi tot el a validat numirea lui Mircea Sandu, deşi ales fusese Mircea Angelescu.

„A fost o mascaradă totală. Noi am candidat pentru funcţia de preşedinte executiv, nu pentru cea de preşedinte de onoare. Sandu era un nimeni atunci, apoi a creeat sistemul care a subjugat fotbalul românesc", şi-a amintit Mircea Pascu, acum un pensionar liniştit în vârsă de 75 de ani.

Mircea Sandu i-a fost mereu recunoscător lui Mircea Angelescu, acesta din urmă fiind practic omul care l-a inventat ca preşedinte al FRF. Naşul a avut mereu grijă de Angelescu care în 1996 a suferit un accident cerebral, de pe urma căruia nu şi-a mai revent în totalitate niciodată. Angelescu, decedat anul trecut, a fost un tip foarte capabil, un excelent organizator, dar şi un om fără niciun fel de scrupule în a-şi atinge scopul, el reprezentând modelul pe care l-a urmat Mircea Sandu.

Alegeri pentru a acoperi frauda

Motivul pentru care la FRF s-au organizat alegeri în august 1990 ţine de nişte bani a căror urmă s-a pierdut după Campionatul Mondial din Italia. „E vorba de un milion de dolari, care au ajuns în conturile oamenilor de atunci. FIFA a cerut explicaţii pentru a vedea cum s-au cheltuit banii, iar ei au desfiinţat atunci vechea federaţie şi au înfiinţat una nouă, pentru a scăpa de răspundere.

De atunci, FRF nu mai are treabă cu statul, deşi e anormal, ţinând cont că reprezintă România. Au ales această modalitate, pentru a face ei ce vor", a afirmat tot Mircea Pascu, persoană declarată nongrata la FRF din cauza vorbelor spuse la adresa lui Mircea Sandu.

Kassai, ales de minorităţi

Tot în august 1990 a intrat în Federaţie şi Adalbert Kassai, tovarăşul de o viaţă al Naşului. Pentru că nu exista o modalitate clară de a fi introdus în schemă, Kassai a fost propus de un reprezentant al unei echipe din Ardeal care a motivat prin necesitatea prezenţei în fruntea FRF şi a unui reprezentant al minorităţii maghiare. Cum în acea vreme ajunsese la modă grija faţă de minorităţi, propunerea a fost imediat acceptată, iar Kassai a ajuns la FRF, pe locul lui Mircea Sandu, care urcase în fotoliul de preşedinte.

Triplarea voturilor a fost o chestie statutară, era legal la vremea respectivă. Nici nu mai are rost acum să discutăm despre asta. Normal că susţinătorii lui Pascu n-au fost încântaţi şi au făcut iureş, dar aşa se întâmplă când nu ştii să pierzi.
Cristian Bivolaru
fost secretar general al FRF

image

Mircea Sandu

Vârsta: 58 de ani
- Fost atacant la Sportul Studenţesc (407 meciuri / 167 goluri). La echipa naţională a jucat 18 meciuri şi a marcat 6 goluri.
- Din august 1990 este preşedinte al FRF, strângând cinci mandate în 19 ani şi cinci luni.
- Din 26 ianuarie 2007 este membru cu drepturi depline la Comitetul Executiv al UEFA.

Ce a realizat Mircea Sandu în mandatul său:

- Tricolorii s-au calificat la trei campionate mondiale (1990, 1994, 1998) şi la trei europene (1996, 2000 şi 2008);
- În 2004 a fost terminată Casa Fotbalului, cu o investiţie de 1,3 milioane de euro;
- S-a construit Centrul Naţional şi Academia de Fotbal Mogoşoaia, cu investiţii de 3,7 milioane de dolari;
- În 2007, Sandu a obţinut fonduri de la Primăria Capitalei pentru construirea noului stadion Naţional. Lucrările se fac cu investiţii de 120 de milioane de euro.

Strategia Naşului

- A devansat data alegerilor pentru preşedinţia FRF, astfel încât contracandidaţii săi să nu mai aibă timp pentru a-şi pregăti campania.
- Toţi votanţii au fost cazaţi la RIN Grand Hotel, iar aseară a fost organizat un dineu oficial, tot pe cheltuiala FRF.
- A anunţat un buget‑record pentru FRF pe 2010 de 17 milioane de euro.

Poate ajunge precum Ceauşescu

Dacă va câştiga alegerile de astăzi şi îşi va duce la capăt mandatul, Mircea Sandu va aduna 24 de ani în fruntea federaţiei. Tot atât a condus Republica Socialistă România şi fostul dictator, Nicolae Ceauşescu, preşedintele ţării între 1965 şi 1989.

Acelaşi număr de ani a fost şeful fotbalului mondial şi brazilianul Joao Havelange, preşedinte FIFA între 1974 şi 1998. Gândurile lui Mircea Sandu nu se opresc însă la cel de-al şaselea mandat, el intenţionând să candideze şi în 2014. „Abia în 2018 mă voi retrage", a anunţat actualul şi probabil viitorul preşedinte al FRF.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite