VIDEO Mărturiile celui mai tare alpinist din lume. Poate urca până la 9.500 de metri fără oxigen suplimentar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Venit la Bucureşti cu ocazia lansării oficiale a filmului „Pura Vida”, Denis Urubko este o legendă vie a alpinismului mondial. Născut la 29 iulie 1973 la Nevinomisk, în Caucazul de Nord, Urubko este considerat, la ora actuală, cel mai experimentat alpinist himalayan.

Are în palmares 20 de ascensiuni pe vârfuri de 6.000 de metri, 19 ascensiuni pe vârfuri de 7.000 metri, 21 de ascensiuni pe vârfuri de 8.000 metri. Multiplu câştigător al Pioletului de Aur, distincţia supremă în alpinism, rusul a devenit o vedetă în branşă începând din anul 1999, când a reuşit să urce toate cele cinci vârfuri de peste 7.000 de metri din fosta Uniune Sovietică într-un timp record, de 42 de zile, în cadrul proiectului “Leopardul Zăpezii”.

Denis locuieşte în prezent în Italia, la Bergamo, şi este atât cetăţean rus, cât şi polonez. “De ce practic alpinismul? E simplu. Îmi place spiritul sportiv, îmi place competiţia, îmi place să încerc mereu să depăşesc performanţele predecesorilor, să încerc noi şi noi trasee, din ce în ce mai dificile. Îmi place să-mi testez limitele, deşi soţia mea mă tot bate la cap de câţiva ani buni să mă retrag. Pentru mine, ceea ce fac e mai mult decât un sport, e o artă”, a dezvăluit Urubko.

Poate atinge 9.500 de metri

Urubko se deosebeşte de mulţi dintre confraţii săi prin faptul că obişnuieşte să facă ascensiuni extrem de dificile, iarna, solitar, fără oxigen suplimentar. De altfel, a urcat toţi cei 14 munţi de 8.000 de metri fără oxigen artificial şi fără şerpaşi de altitudine, în doar nouă ani. “Eu consider oxigenul artificial ca fiind un drog, aşa că mă lipsesc de el. Cred că pot atinge la ora actuală chiar şi 9.500 de metri fără oxigen. Asta datorită experienţei acumulate”, a explicat alpinistul. “M-au ajutat foarte mult cei aproape 20 de ani de armată. Armata înseamnă disciplină, iar viaţa mea este mult mai bine organizată acum. Recomand experienţa de soldat fiecărui bărbat tânăr. Va învăţa să fie mult mai responsabil, dar şi să lucreze în echipă”, a mai povestit alpinistul. Pe munte, Urubko mănâncă hrană uscată şi ciocolată şi nu bea mai mult de un litru de apă pe zi: “Prea multă apă îngreunează bagajul, aşa că beau o jumătate de litru dimineaţă şi o altă jumătate seara. Şi nu beau cafea deloc! Dar s-a întâmplat să stau şi două-trei zile fără să mănânc nimic. Chiar şi în timpul antrenamentelor. Organismul trebuie pregătit pentru orice”.

Denis Urubko este un om fără superstiţii: “De fapt, nu cred nici în existenţa lui Dumnezeu. Nu cred în nimic, dar nu mă consider nici ateu, pentru că şi ateismul e tot un fel de religie”. Rusul adoră să scrie. Are un blog şi a publicat 13 cărţi în Kazahstan, Rusia, Italia şi Polonia. “Îmi place foarte mult să împărtăşesc experienţele mele cu ceilalţi. Când scriu, îmi amintesc toate detaliile, retrăiesc practic toate aventurile. E un sentiment minunat”, a mărturisit alpinistul.

A fost erou în filmul „Pura Vida”

Denis Urubko a fost unul dintre protagoniştii filmului documentar „Pura Vida”, al celei mai ample operaţiuni de salvare din istoria Himalayei, alături de românul Horia Colibăşanu. Pelicula va fi difuzată pe 1 decembrie, începând cu orele 18.00, la Discovery Channel. Filmul a fost produs în Spania, în 2012, în coproducţie cu televiziunea publică spaniolă şi difuzat atât în ţări din Europa, cât şi în Japonia. Acţiunea filmului se petrece în 2008 pe Muntele Annapurna (8.091m) din Nepal, unul dintre cei mai periculoşi munţi din lume, în timpul unei expediţii în care se află Horia Colibăşanu, Iňaki Ochoa de Olza (Spania) şi Alexei Bolotov (Rusia). În timpul ascensiunii finale, Ochoa de Olza suferă un atac cerebral, iar Colibăşanu rămâne să îl îngrijească. La altitudinea la care se află cei doi, la 7.400 de metri, elicopterele nu zboară, iar organismul poate supravieţui doar câteva zile, din cauza condiţiilor extreme. Densitatea aerului scade la o treime faţă de cea de la nivelul mării, iar temperatura coboară sub -30 grade. 

Timp de trei zile şi trei nopţi, fără sursă de încălzire, fără apă şi doar cu două ciocolate şi o pungă de macaroane, Colibăşanu topeşte apă în mâini pentru a-şi ţine în viaţă camaradul, aflat în hemipareză. Între timp, în tabăra de bază se pune în mişcare o acţiune fără precedent în istoria Himalayei. Denis Urubko şi elveţianul Ueli Steck ajung de urgenţă cu elicopterul la baza Annapurnei, pe care îl iau în piept, printre avalanşe, punându-şi astfel propriile vieţi în pericol pentru a-i coborî pe cei doi. Din păcate, Ochoa nu a rezistat, decedând în timpul operaţiunii de salvare.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite