VIDEO Cele mai tari meciuri de pe „Ion Oblemenco“. Partida cu Steaua e ultima pe legendara arenă, care va fi demolată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întâlnirea dintre CSU Craiova şi Steaua (azi, 20.30, PROTV), din sferturile competiţiei, este ultimul meci care se va juca pe „Ion Oblemenco“. După 47 de ani în care a găzduit partide celebre, stadionul va fi demolat şi înlocuit cu unul modern.

Construit pentru a înlocui fostul „Tineretului“, stadionul „Central“ din Craiova a devenit un loc simbolic pentru fanii olteni. Inaugurarea oficială a avut loc pe 29 octombrie 1967, cu prilejul unei partide între echipele de tineret ale României şi Poloniei (2-2), dar primul meci al Universităţii Craiova s-a jucat pe 5 noiembrie 1967, un 4-0 cu ASA Târgu Mureş. Cinci dintre „eroii“ de atunci ai Universităţii, portarul Teodor Pilcă, jucătorii Constantin Bâtlan, Ion Niţă, Marian Popescu şi Adrian Popescu se vor afla în această seară în tribune, la ultima reprezentaţie care se va juca pe legendara arenă. 

Deşi a fost modernizată de-a lungul anilor (nocturnă funcţională şi înlocuirea băncilor de lemn cu scaune de plastic din 2002 şi reparaţii pentru refacerea pistei de atletism şase ani mai târziu), arena care din 1996 poartă numele lui Ion Oblemenco, considerat de mulţi cel mai mare fotbalist al Băniei, şi-a depăşit durata de viaţă. 

În 47 de ani, pe „Central“ s-au jucat multe meciuri memorabile, iar cele mai multe sunt evident legate de începutul anilor ’80 şi apariţia „Craiovei Maxima“, perioadă în care arena a avut destule momente când a strâns chiar şi 50.000 de fani! Stadionul din Bănie a găzduit, de-a lungul timpului, şi mai multe meciuri ale naţionalei. Deţine şi un record, cei mai mulţi fani, 15.000, prezenţi la un antrenament al „tricolorilor“, în iunie 2003, 2-0 cu Bosnia, din preliminariile lui Euro 2004. 

Retrogradarea Universităţii şi apoi dispariţia ei, în urma războaielor Mititelu-FRF, au adus o perioadă de aproape doi ani în care stadionul a fost în „conservare“ (degradare). Naşterea controversată a lui CSU a scindat fanii din Bănie, dar a dus şi la redeschiderea arenei pentru noua echipă, de care sunt aproape (indiferent din ce motiv) multe dintre vechile glorii ale Universităţii. 

„Îmi doresc ca în continuare spiritul Craiovei Maxima să fie în iarba acestui stadion şi astfel să reînvie legenda. Sper ca astăzi publicul să umple până la refuz arena. Regret că din cauza unui individ s-au pierdut 10.000 de suporteri în Bucureşti, 2-3.000 în Gorj, 3-4.000 în Severin şi aşa mai departe. Îmi doresc ca aceşti oameni să revină alături de echipă, să simtă din nou în alb-albastru“, a spus Nicolae Tilihoi, fostul fundaş al „Craiovei Maxima“. 

Totuşi, deşi arena are teoretic o capacitate de 29.000 de locuri, doar 20.000 de tichete au fost puse în vânzare de către organizatori pentru meciul cu Steaua, iar ieri mai erau disponibile în jur de 5.000 de bilete. În plus, mulţi dintre ultraşii Universităţiii care contestă proiectul CSU au anunţat şi au cerut pe reţelele sociale boicotarea acestui „ultim meci de pe Ion Oblemenco“. 

Fanii care au rămas alături de CSU vor avea însă parte de un moment emoţionant, în deschiderea meciului cu Steaua, intonarea „Cântecului pentru Oltenia“ de către Andrei Păunescu, fiul celui care a compus cunoscutul imn al echipei. 

image

Noul stadion, gata în 2016?

De mâine va începe demolarea stadionului, care urmează să fie înlocuit cu unul modern. Planurile vorbesc despre o arenă ultramodernă, cu un design inspirat din operele lui Brâncuşi, şi cu o capacitate de 30.000 de locuri, al cărei cost este estimat la 55 de milioane de euro. Lucrările ar urma să înceapă în primăvara viitoare şi să se încheie în 2016, însă există o mare problemă. 

90% din fonduri vin nu de la autorităţile locale, ci de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. În condiţiile incertitudinii referitoare la Guvern, buget, ş.a.m.d, se poate spune că noua arenă „Ion Oblemenco“ arată bine pe hârtie, dar are un viitor incert. De altfel, imediat după aflarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, anunţa pe pagina personală de Facebook că nu mai are curajul să demoleze arena, pentru a o înlocui cu alta modernă

Sigur e stadionul Extensiv, gazda din perioada următoare a meciurilor de „acasă“ a lui CSU.

Meciuri antologice pe „Centralul“din Bănie

Universitatea Craiova – Bayern 0-2 (03.03.1982)

Sferturi, Cupa Campionilor, 1981-1982

Universitatea Craiova devine prima echipă din România care se califică în sferturile de finală ale Cupei Campionilor, dar drumul său e barat de Bayern Munchen. După 1-1 în Germania, la returul de pe „Centralul“ din Bănie au fost prezenţi 45.000 de fani, dar visul a fost spulberat de reuşitele lui Breitner (7) şi Rummenigge (20). 

Universitatea Craiova – Bordeaux 2-0, după prel (08.12.1982)

Turul III, Cupa UEFA, 1982-1983

După o dublă uşoară în turul II, cu irlandezii de la Shamrock Rovers (5-0 la general), pentru Universitatea a urmat întâlnirea cu Bordeaux. A fost 1-0 pentru francezi, în tur, dar la returul din Bănie s-au impus oltenii, scor 2-0, după prelungiri. Ţicleanu (39) a egalat rezultatul din tur, iar Geolgău (101) a adus calificarea în sferturi. La meci au asistat 50.000 de fani. 

Universitatea Craiova – Kaiserslautern 1-0 (02.03.1983)

Sferturi, Cupa UEFA, 1982-1983

A fost 3-2 în Germania, dar la retur 50.000 de fani au savurat golul calificării, semnat de Negrilă (82). Practic este sezonul în care se naşte legenda Craiovei Maxima.

Universitatea Craiova – Benfica 20.04.1983

Semifinale, Cupa UEFA, 1982-1983

După performanţa din sezonul anterior din Cupa Campionilor, Universitatea Craiova scrie istorie şi în Cupa UEFA. E prima echipă din România care ajunge în semifinalele Cupei UEFA. A fost 0-0 în Portugalia, iar lusitanii s-au calificat în finală graţie golului marcat în deplasare. Balaci (6) a deschis scorul, Filipovici (53) a egalat, dar Craiova n-a reuşit să câştige, deşi a avut o ocazie mare, o bară a lui Crişan după o centrare a lui Ţicleanu. 

Universitatea Craiova - Dinamo 1-0 (5.11.1989)

Liga I, 1989-1990

Deţine recordul de audienţă al arenei, 50.000 de fani care au privit cum favoriţii o înving pe Dinamo, la doar patru zile după ce echipa lui Lucescu se calificare în sferturile Cupei Cupelor. După 10 etape, câinii erau lideri, cu maximum de puncte, 37 de goluri marcate şi doar trei încasate, dar s-au înclinat la Craiova, după un gol marcat de Gigi Ciurea.

Universitatea Craiova – Steaua 3-1 (01.09.2002)

Liga I, 2002-2003

45.000 de fani în tribune şi alţi 15.000 la porţi, în afara arenei. A fost ultima victorie a Universităţii în faţa Stelei, adusă de o dublă a lui Bobi Verdeş şi un penalty transformat de Sava.  

Universitatea Craiova – Dinamo 2-0 (08.04.2009)

Liga I, 2008-2009

Mulţi fani ai Universităţii îl consideră ultimul meci mare făcut de favoriţi pe stadionul din Bănie. Ambele goluri au fost marcat de fraţii Costea, cel al lui Florin fiind reuşit dintr-o „foarfecă“ spectaculoasă.

Vezi şi 

FOTO Noul stadion din Craiova. Primarul Craiovei: „Este bugetat şi licitat!”

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite