Vaccinarea obligatorie, contestată de medici: „Discriminează și nici nu oprește transmisia!“

0
Publicat:

Se spune că doar proștii nu-și schimbă părerile. Din păcate, această realitate dureroasă și deranjantă se confirmă acum și în cazul pandemiei de COVID-19.

Jay Bhattacharya, profesor în cadrul Universității din Stanford. FOTO: Stanford Review
Jay Bhattacharya, profesor în cadrul Universității din Stanford. FOTO: Stanford Review

La finalul anului 2020, când au apărut primele vaccinuri pentru COVID-19, termenul de „imunizare“, folosit în cazul celor care și-au primit dozele, chiar avea sens. Asta deoarece vaccinul limita, în mare măsură, infectarea. Doar că, ulterior, după apariția unor noi tulpini, acest efect esențial în cazul oricărui vaccin a dispărut. De aici și declarația ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, de luna trecută: „Este clar că vaccinul care a fost, într-adevăr, în primul an de utilizare, eficient, a oprit transmiterea, viaţa a reintrat în normal. Deci există nişte câştiguri mari, evidente ale vaccinării. Asta nu înseamnă că, în momentul de faţă, când el nu mai este eficient, trebuie să spunem că este eficient. Eu nu pot să mint. Lucrul ăsta nu favorizează vaccinarea. Oprirea transmiterii este principalul scop al unei campanii de vaccinare şi se referă la toate tipurile de vaccin. Secundar, sigur, forme mai uşoare şi aşa mai departe, dar scopul principal e să oprim o epidemie, o pandemie. Acum nu se întâmplă şi vede toată lumea lucrul ăsta, evident. Vaccinul actual e acelaşi, virusul este altul“.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. FOTO: Arhiva Adevărul
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. FOTO: Arhiva Adevărul

Iar opinia lui Rafila, medic de profesie, e împărtășită și de colegii săi din Statele Unite. Mai ales că aici avem de-a face cu o situație birocratică foarte ciudată. Concret, în acest moment, pe teritorul Statelor Unite pot intra cetățenii americani nevaccinați, în timp ce străinii au nevoie de certificat de vaccinare cu schema completă (fără booster). Din acest motiv, Novak Djokovici va rata, aproape sigur, ultimul Grand Slam al anului, după ce, tot din cauza opțiunii sale pentru vaccinare, a lipsit și de la Australian Open 2022.

Doctorul Nicole Saphier. FOTO: Facebook
Doctorul Nicole Saphier. FOTO: Facebook

„Imunitatea lui e, probabil, mai puternică decât cea a majorității“

Situația lui Nole e cu atât mai ciudată, cu cât Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA tocmai a luat o serie de decizii majore. În primul rând, s-a anunțat că, de acum înainte, nu va exista nicio diferențiere între imunitatea dobândită prin vaccinare și cea obținută după trecerea prin boală. De asemenea, s-a renunțat la carantina obligatorie, în cazul celor nevaccinați, după expunerea la SARS-CoV-2. „Trecerea prin boală și vaccinarea oferă protecție în fața formelor severe ale COVID-19. De aceea, logic ar fi să nu mai facem o diferențiere între oamenii aflați în aceste categorii“, a anunțat doctorul Greta Massetti, care activează în cadrul CDC.

Pornind de aici, jurnaliștii americani au reabordat cazul Djokovici, discutând cu mai mulți medici. „Djokovici a avut COVID-19, spre finalul anului 2021. Cei mai mulți americani și-au primit dozele de vaccin la începutul anului 2021. Așadar, probabil, imunitatea lui Djokovici e mai mare, comparativ cu cea a oamenilor care au fost vaccinați împotriva COVID-19. Faptul că e un bărbat de 35 de ani, sănătos, trecut deja prin boală, a scăzut gradul său de risc, când vorbim despre COVID-19“, a declarat doctorul Nicole Saphier.

Novak Djokovici, susținut de comunitatea medicală. FOTO: Arhiva Adevărul
Novak Djokovici, susținut de comunitatea medicală. FOTO: Arhiva Adevărul

Un alt doctor, Jay Bhattacharya, profesor în cadrul Universității din Stanford, a fost la fel de vehement: „La începutul pandemiei, vaccinarea a fost recomandarea comunității medicale. Ea, practic, s-a transformat într-o lege. Din această cauză, mulți oameni n-au avut ocazia de a-și revedea rudele de foarte mult timp. Ceea ce trebuie să se întâmple acum e ca astfel de legi, care îi discriminează pe nevaccinați, să fie anulate. E nevoie de o schimbare imediată, în acest sens. De pildă, Novak Djokovici trebuie lăsat să joace la US Open“.

Și susținerea pentru Nole n-a venit doar din partea medicilor americani! Britanicul Karol Sikora, medic oncolog, a comentat alegerea sârbului în privința vaccinării: „Novak Djokovici a luat decizia de a refuza vaccinarea. E o decizie personală. Din păcate, știm acum că vaccinul nu oprește transmisia virusului. De aceea, să-l excludem pe Djokovici, dar și pe alți jucători aflați în situația sa, e o decizie greșită. Eu sper ca el să fie lăsat să joace“.

Forbes jpg

Steve Forbes, revoltat

Dacă medicii chestionați pe această temă au avut un discurs echilibrat, fără a folosi cuvinte dure, în schimb, CEO-ul revistei „Forbes“ s-a alăturat acestei dezbateri cu o postare virulentă pe Twitter.

„O legendă vie a tenisului, John McEnroe face praf Guvernul american, pe bună dreptate, pentru că se pregătește excluderea lui Novak Djokovici de la US Open pentru că e nevaccinat. Avem de-a face aici cu un exemplu clar de rahat birocratic“, a scris Steve Forbes.

21

de trofee de Grand Slam a câștigat Novak Djokovici până acum dintre care trei la US Open: 2011, 2015 și 2018.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite