Trei campioane olimpice şi campionii Special Olympics: întâlnirea titanilor pe terenul de baschet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doina Melinte (dreapta)
Doina Melinte (dreapta)

Atleta Doina Melinte, judoka Alina Dumitru şi canotoarea Viorica Susanu Chermes au jucat baschet unificat cu Mădălina, Alexandru, Florin, Mohamad şi Stelian, multipli campioni la Jocurile Special Olympics Mondiale, Europene şi Naţionale.

Atleta Doina Melinte, judoka Alina Dumitru şi canotoarea Viorica Susanu Chermes au intrat pe teren într-un meci demonstrativ de baschet unificat alături de campionii Special Olympics: Mădălina Marin, Alexandru Alecu, Florin Dinu, Mohamad Abedin Nejadi şi Stelian Jerlăianu. Campionii au transmis, astfel, un mesaj de incluziune a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale cu ocazia a 50 de ani de când mişcarea Special Olympics luptă la nivel global împotriva discriminării lor.

„La Special Olympics am întâlnit nişte sportivi deosebiţi: curajoşi, inimoşi, cu o veselie molipsitoare. Aţi reuşit să ne impresionaţi până la lacrimi şi să ne arătaţi că în viaţă putem să ne depăşim oricând limitele. Am avut foarte multe lucruri de învăţat de la voi. Vă iubim şi vă îmbrăţişăm cu mare drag!”, le-a transmis Viorica Susanu Chermes sportivilor Special Olympics la finalul meciului.

„Vă doresc să aveţi ambiţie, dorinţă de a învinge şi să vă întoarceţi cu cât mai multe medalii de la Jocurile Mondiale Special Olympics de anul viitor de la Abu Dhabi”, a fost şi mesajul Alinei Dumitru.

„Am fost impresionată de spectacolul oferit astăzi de sportivii Special Olympics. Vă doresc sănătate şi încredere! Vă mulţumesc pentru tot ceea ce faceţi şi suntem alături de voi!”, a spus şi Doina Melinte.

Doina Melinte a deţinut patru recorduri mondiale la atletism, unul dintre ele fiind doborât abia după 26 de ani, respectiv în 2016. Totodată, a câştigat toate trofeele şi medaliile posibile, printre care aurul la proba de 800m şi argintul la 1500m la Olimpiada de la Los Angeles din 1984. Alina Dumitru este prima româncă medaliată cu aurul olimpic la judo, la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008, categoria 48Kg. În anul 2012, a obţinut medalia de argint la Jocurile de la Londra, e multiplă campioană europeană şi câştigătoarea a trei medalii de bronz la campionatele mondiale. Viorica Susanu Chermes este multiplă medaliată la Jocurile Olimpice de la Sydney (2000), Atena (2004), Beijing (2008) şi câştigătoarea unei medalii de bronz tot la Beijing. La campionatele mondiale la care a participat a mai câştigat cinci medalii de aur, trei de argint şi trei de bronz.

Din partea Special Olympics, au intrat pe teren campionii la Jocurile Mondiale Special Olympics de la Los Angeles din 2015: Mădăina Marin (29 de ani, înot), Florin Dinu (31 de ani, gimnastică), Stelian Jerlaianu (31 de ani, fotbal unificat), dar şi Mohamad Abedin Nejadi (32 de ani, înot), campion la Jocurile Europene Special Olympics de Vară, Belgia, 2014 şi Alexandru Alecu (28, gimnastică), campion la Jocurile Naţionale Special Olympics ale Italiei, în anul 2017.

Gimnastică, acrobaţie şi dans unificat

Sportivii Special Olympics au făcut o demonstraţie de gimnastică unificată, acrobaţie şi dans la Universitatea de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti alături de gimnastele din grupul Euritmic al Clubului Sectorului 6, antrenate de prof. Adela Popescu. Sportivii Special Olympics au fost antrenaţi pentru spectacolul aniversar timp de patru luni de prof. univ. dr. Gabriel Popescu. Pe lângă gimnastică, sportivii Special Olympics practică diverse alte sporturi fiind câştigatori a numeroase medalii la competiţii locale şi internaţionale de înot, baschet, bocce, atletism, schi fond şi alpin, mers/alergare pe zăpadă, tenis de masă.

Aniversarea a 50 de ani de Special Olympics a fost marcată şi printr-un lanţ uman al incluziunii la sediul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), dar şi prin iluminarea în roşu, culoarea incluziunii, a Arcului de Triumf*, a sediului COSR, a Muzeului Naţional de Artă al României şi a Palatului Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti. Magazinul Cocor a rulat pe parcursul zilei de vineri imagini cu sportivii Special Olympics pe cele 12 ecrane exterioare.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul financiar al magazinelor PROFI şi al Fundaţiei United Way Romania prin proiectul „Performanţa Socială prin Sport – Medalie pentru Viaţă”. Partenerii evenimentului au fost Hervis Sports, Herbalife Nutrition, companie globală de produse de nutriţie care îşi  propune să facă lumea mai sănătoasă şi mai fericită, Asociaţia Română pentru Iluminat, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, Marbo Trade şi Universitatea Naţională de Educaţia Fizică şi Sport din Bucureşti.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite