Totul despre finala Cupei Mondiale de rugby: Noua Zeelandă - Australia, un meci pentru istorie, sâmbătă, ora 18.00

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Australia vs Noua Zeelandă
Australia vs Noua Zeelandă

Noua Zeelandă şi Australia se întâlnesc sâmbătă (ora 18.00, DigiSport 1) în finala Campionatului Mondial de rugby. Câştigătoarea va intra pentru a treia oară în posesia trofeului Webb Ellis, performanţă unică.

După o lună şi jumătate de rugby de clasă, cortina se trage sâmbătă după coloşii sportului cu balonul oval. Pe celebrul stadion Twickenham, marile rivale Noua Zeelandă şi Australia îşi vor disputa trofeul Webb Ellis, câştigătoarea urmând să stabilească şi un record: prima naţiune care cucereşte de trei ori Campionatul Mondial.
Favorită clară este Noua Zeelandă în numele căreia vorbesc şi partidele trecute contra Australiei, fie că vorbim de palmaresul all-time sau strict cele mai recente întâlniri. Din 1903 şi până acum au avut loc 154 de jocuri, dintre care All Blacks s-au impus în 105. Iar în ultimele 10 întâlniri directe,  naţionala Wallabies s-a impus o singură dată. Antrenorul Australiei, Michael Cheika, nu contestă superioritatea Noii Zeelande: „Va trebui să facem ceva superspecial doar pentru a ne ridica la nivelul lor”.
Soarta meciului depinde însă mult şi de ziua pe care o prind jucătorii All Blacks. De referinţă va rămâne sfertul de finală cu Franţa, acel zdrobitor 62-13 în care jucătorilor lui Steve Hansen le-a ieşit absolut totul, o demonstraţie de inteligenţă şi forţă rar întâlnită. Dar Noua Zeeleandă a arătat şi slăbiciuni, precum în semifinala cu Africa de Sud, când au făcut multe greşeli şi au pătruns greu prin barajul Springboks.
Nici Australia nu a avut un parcurs constant bun, dacă ne gândim doar la sfertul de finală cu Scoţia câştigat în urma unei erori de arbitraj. Wallabies au crescut în semifinala cu Argentina şi au scos la rampă un jucător, Adam Ashley-Cooper, sau Domnul Versatilitate cum e el poreclit pentru abilitatea de a juca pe trei psoturi diferite, aripă, centru şi fundaş. Rugbistul lui Bordeaux a marcat trei eseuri cu Africa de Sud şi are patru în total.
E încă departe de neozeelandezul Julien Savea, care şi-a trecut în cont opt eseuri la actuala ediţie a Cupei Mondiale şi mai are nevoie doar de încă unul pentru a-I depăşi pe celebrii Jonah Lomu (Noua Zeelandă) şi Bryan Habana (Africa de Sud).
2-2 pe teren neutru
Partida de sâmbătă va fi interesantă şi pentru că este abia a cincea dintre Australia şi Noua Zeelandă, care se dispută pe teren neutru. Pănă acum, doar de patru ori s-au mai întâlnit cele două echipe în afara graniţelor Australiei ori Noii Zeeelande, iar scorul este 2-2. Noua Zeelandă a învins la Hong Kong (2010) şi Tokyo (2009), iar Australia la Hong Kong (2010) şi Dublin (1991).
Australia şi Noua Zeelandă s-au întâlnit de două ori şi anul acesta. La Auckland au câştigat "All Blacks" (41-13 în meci test), iar la Sydney au învins "Wallabies" (27-19, în Rugby Championship - campionatul care aduce la start cele patru puteri al emisferei sudice - Australia, Noua Zeelandă, Argentina şi Africa de Sud).
Cântec de lebădă pentru şase All Blacks
Şase componenţi legendari ai echipei Noii Zeelande se vor retrage după acest Mondial. Ei sunt căpitanul Richie McCaw (33 de ani), Keaven Mealamu (36 de ani), Tony Woodcock (34 de ani), Ma’a Nonu (33 de ani), Dan Carter (33 de ani) şi Conrad Smith (33 de ani). Aceşti jucători au contribuit şi la câştigarea trofeului din urmăp cu patru ani.
Arbitrul e o „figură”
Arbitrul galez Nigel Owens a fost desemnat să conducă finala de sâmbătă. E un personaj aparte în lumea rugbyului, un arbitru care nu acceptă să-i fie contestate deciziile: „Aici nu e fotbal!”, le spune el rugbiştilor care protestează sau simulează. La 19 ani, el a avut o tentativă de sinucidere, iar după ce a devenit un arbitru internaţional recunoscut şi-a declarat orientarea homosexuală.
Finala mică e vineri
Vineri seara se dă şi bătălia pentru ultimul loc pe podium, între Africa de Sud şi Argentina. Meciul are loc vineri seara, pe stadionul Olimpic din Londra, de la ora 22.00, şi e transmis în direct pe DigiSport 2. La partidă e aşteptat şi Diego Maradona, care a susţinut până pumele la două partide de la Cupa Mondială.

Precedentele 7 finale
1987 Noua Zeelandă – Franţa 29-9
1991Australia – Anglia 12-6
1995 Africa de Sud – Noua Zeelandă 15-12
1999 Australia – Franţa 35-12
2003 Anglia – Australia 20-17
2007 Africa de Sud – Anglia 15-6
2011 Noua Zeelandă – Franţa 8-7

Noua Zeelandă
@ Este considerată cea mai bună naţională de rugby din istoria acestui sport, iar selecţionata de acum a fost catalogată chiar ca cea mai bună echipă a tuturor timpurilor.
@ A câştigat Mondialele din 1987 şi 2011, ambele găzduite pe tărâm propriu. O victorie sâmbătă ar aduce prima Cupă Mondială câştigată în afara graniţelor şi totodată Noua Zeelandă ar deveni prima echipă care îşi apără trofeul cu succes.
@ Poreclele Noii Zeelande sunt All Blacks, după culoarea echipamentului în întregime negru, şi The Kiwis. Aceasta din urmă provine de la pasărea Kiwi sau Kiwis, care trăieşte pe teritoriul Noii Zeelande şi este un specimen de pasăre nezburătoare.
@ Un alt element definitoriu pentru naţionala de rugby este dansul-ritual haka, performat înaintea partidelor. Haka are o multitudine de versiuni, iar la meciurile importante se foloseşte una mai războinică, Kapa o Pango.
@ Cum s-a calificat în finală: 26-16 cu Argentina, 58-14 cu Namibia, 43-10 cu Georgia, 47-9 cu Tonga (în grupe), 62-13 cu Franţa (în sferturi), 20-18 cu Africa de Sud (în semifinale).

Australia
@ Spre deosebire de Noua Zeelandă, Australia a câştigat ambele finale de Cupă Mondială din palmares, cele din 1991 şi 1999, în deplasare. Ediţia din 91 s-a ţinut în Marea Britanie şi Franţa, cea din 99 în Ţara Galilor.
@ Australia a fost prima naţiune cu două Cupe Mondiale în palmares.
@ Porecla selecţionatei australiene este Wallabies, wallaby fiind un animal cu marsupiu asemănător cangurului. Naţionala de rugby a efectuat un turneu în Anglia în 1908, iar media din Albion, după ce i-a poreclit pe neo-zeelandezi All Blacks, le-a spus australienilor Rabbits (Iepurii). Australia a refuzat această denumire şi şi-a ales un animal autohton.
@ Cum s-a calificat în finală: 28-13 cu Fiji, 65-3 cu Uruguay, 33-13 cu Anglia, 15-6 cu Ţara Galilor (în grupe), 35-34 cu Scoţia (în sferturi), 29-15 cu Argentina (în semifinale).  

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite