SURPRIZĂ LA CONGRESUL CIO Sportivele din România sunt mai tari decât bărbaţii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nadia Comăneci
Nadia Comăneci

Prezent la Congresul Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) cu tema “Femeia şi sportul”, organizat la Los Angeles, în Statele Unite ale Americii, Octavian Morariu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR),  a surprins asistenţa atunci când a spus că în ţara noastră femeile aduc mai multe medalii decât bărbaţii.

Din cei aproximativ 700 de participanţi la eveniment, conducători ai comitetelor naţionale din toată lumea, dar şi membri ai CIO, majoritatea s-au declarat deranjaţi de faptul că, în foarte multe ţări, femeilor le este mai dificil să practice sport de performanţă, dar şi să ocupe mai târziu, în viaţa privată, funcţii de conducere în mişcarea sportivă.

Cu toţi au fost surprinşi să afle că la noi lucrurile stau exact invers, în sensul că numărul  medaliilor obţinute de sportive este mult mai mare decât cel de  la masculin. Situaţia este aceeaşi şi în cazul titlurilor adjudecate la competiţiile internaţionale. Şeful COSR a informat asistenţa că funcţii importante de conducere în instituţii care coordonează activitatea sportivă de la noi sunt detinute de femei. Exemplele sunt destul de numeroase. În fruntea Autorităţii  Naţionale pentru Sport şi Tineret se află campioana olimpică la altletism Doina Melinte, iar unul dintre cei trei vicepreşedinţi ai COSR este Ana Pascu, preşedintele Federaţiei Române de Scrimă. De asemenea, cinci din cele şase departamente ale forului olimpic sunt conduse de femei. Printre federaţiile care sunt conduse de femei figurează cele de baschet (Carmen Tocală), canotaj (Elisabeta Lipă) şi tenis (Ruxandra Dragomir).

De asemenea, dintre sportivii care vor reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Londra, vara ce vine, majoritatea sunt reprezentante ale sexului frumos: Ana Maria Brânză şi colegele ei de la Spadă, Sandra Izbaşa şi echipa de gimnastică, Nicoleta Grasu la disc, Eliza Samara, Daniela Dodean la tenis de masă, echipajul de 8+1 de la canotaj, Alina Dumitru la judo.

All-time, primele două locuri în topul celor mai medaliaţi sportivi români la Jocurile Olimpice de vară sunt ocupate de Nadia Comăneci (9 medalii) şi Elisabeta Lipă (8). Iar în primele 11 locuri figurează doar un bărbat, Ivan Patzaichin (locul 3, cu 7 medalii).

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite