Superman există şi aleargă prin munţi: Xavier Thévenard, câştigătorul tuturor curselor din jurul Mont Blancului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Xavier Thévenard e o supervedetă a ultramaratonului montan. Francezul e singurul om care a câştigat toate cele patru curse din cadrul Ultra Trail du Mont Blanc, evenimentului de la poalele celui mai înalt vârf din Alpi.

Performanţele francezului includ: două victorii la UTMB (170 km) în 2013 şi în 2015, şi câte una pe celelalte, CCC (101 km) în 2010, TDS (119 km) în 2014 şi OCC (56 km) în 2016.

Mai mult, a câştigat şi Maratonul Mont Blanc, o altă competiţie care se desfăşoară în Chamonix, care se desfăşoară pe un traseu de 80 de kilometri. Xavier Thévenard e îndrăgostit de munţi, se antrenează în Munţii Jura, nişte masive mai mici din apropierea Alpilor, şi se vede participând la ultramaratoane, mai ales la UTMB, şi la 50 de ani. A făcut biatlon de performanţă, poate şi din cauza asta se simte bine la frig şi e deranjat de căldură. Participând la Hardrock 100, a suferit fizic foarte mult, ceea ce l-a făcut să zică la final că n-ar recomanda nimănui un ultramaraton montan, pentru că nimic pe lume nu merită aşa dureri inumane.

Cum îţi place vremea când alergi? Să fie cald, soare?

Nu prea contează. Suntem oameni de munte, toţi care participăm la aceste curse, n-ar trebui să ne plângem dacă e prea cald, dacă e prea frig, dacă plouă sau dacă ninge. Aşa e muntele!

La cea mai tare cursă de lângă Mont Blanc, cea de 170 de kilometri, ai fost primul de două ori. Ai vrea să repeţi performanţa?

Nu pot spune că mă gândesc la asta, că ăsta ar fi planul, că ăsta ar fi obiectivul. Dar particip mereu cu gândul la anumiţi timpi pe care trebuie să-i realizez, de exemplu sub 21 de ore.

Poţi fi sigur de ceva când alergi distanţe lungi, gen 170 de kilometri?

Nu, în ultramaratoanele montane apar multe surprize, se pot întâmpla multe. E o distanţă foarte lungă, pentru a o parcurge în viteză, aşa cum îţi doreşti, depinzi de foarte mulţi mici factori, de foarte multe mici detalii: nutriţie, greutatea pe care o cari în spate, etc.

Care e porţiunea cea mai grea dintr-o cursă de 170 de km?

Totul devine dificil după ce au trecut 15 ore. De acolo începe cursa, de acolo trebuie să fii atent.

Cum te simţi după o asemenea corvoadă?

Am dureri la genunchi, mă doare spatele, timp de cam o săptămână visez nopţile că mănânc şi mă trezesc şi îmi dau seama că nu fac asta. (râde)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite