Superliga aprobată: ce șanse sunt să dispară Liga Campionilor, Liga Europa și Conference League

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UEFA a dat asigurări că decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) nu înseamnă "o aprobare sau validare a aşa-numitei Super Ligi", exprimându-şi totodată încrederea "în soliditatea noilor sale reguli" şi, în special, în faptul că acestea "respectă toate legile şi reglementările europene relevante".

O vedetă a Ligii Campionilor, Kylian Mbappe poate juca, pe viitor, în Superliga
O vedetă a Ligii Campionilor, Kylian Mbappe poate juca, pe viitor, în Superliga

"UEFA ia act de hotărârea pronunţată astăzi (joi) de CJUE în cazul Super Ligii europene. Această hotărâre nu înseamnă o aprobare sau o validare a aşa-numite 'super ligi', ci evidenţiază mai deficit preexistent în norma de autorizare prealabilă a UEFA, un aspect tehnic care a fost deja recunoscut şi abordat în iunie 2022", precizează forul fotbalistic european într-un comunicat.

UEFA a adăugat că "este încrezătoare în robusteţea noilor sale reguli şi, în special, în faptul că acesta respectă toate legile şi reglementările europene relevante" şi că "rămâne hotărâtă în angajamentul său de a apăra piramida fotbalului european, asigurându-se că va continua să servească interesele mai largi ale societăţii".

"Vom continua să dăm formă modelul sportiv european împreună cu federaţiile naţionale, ligile, cluburile, fanii, jucătorii, antrenorii, instituţiile UE, guvernele şi partenerii deopotrivă", se mai arată în textul UEFA.

În final, organizaţia cu sediul la Nyon şi-a exprimat încrederea că "piramida fotbalului european bazată pe solidaritate, pe care fanii şi toate părţile interesate au declarat-o drept modelul lor de neînlocuit, va fi protejată împotriva ameninţării de scindare de către legile europene şi naţionale".

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a estimat joi că normele FIFA şi UEFA privind autorizarea prealabilă a competiţiilor de fotbal la nivel de club, precum Super Liga, încalcă Dreptul Uniunii, informează EFE. Cel mai înalt organism administrativ al UE a subliniat că UEFA şi FIFA au abuzat de ''poziţia lor dominantă'' în acţiunea lor împotriva creării Supe Ligii europene de fotbal.

Cu toate acestea, instanţa cu sediul la Luxemburg a subliniat că "o competiţie precum cea a proiectului Super Ligii nu ar trebui neapărat autorizată". "După ce i s-au adresat întrebări cu caracter general despre regulile FIFA şi ale UEFA, Curtea de Justiţie nu se pronunţă, în hotărârea sa, cu privire la acest proiect specific", a mai precizat Curtea.

Asociaţia europeană a suporterilor va continua lupta împotriva Super Ligii

Asociaţia europeană a suporterilor (FSE) a dat asigurări că ''se opune ferm împotriva unei super ligi separatiste'' şi va continua ''să lupte împotriva'' acesteia, după ce a descris-o drept ''un proiect prost conceput care pune în pericol viitorul fotbalului european''.

''FSE şi fanii din întreaga Europă au rămas ferm împotriva unei super ligi separatiste de nenumărate ori şi au cerut în mod repetat o mai mare protecţie a jocului nostru'', se arată într-un comunicat al FSE, care şi-a menţinut ''angajamentul de a continua să lucreze împreună cu UEFA, cluburi, ligi, asociaţii naţionale, jucători, instituţii UE şi guverne naţionale, în solidaritate cu restul comunităţii fotbalului''.

Asociaţia a subliniat că cluburile, competiţiile şi comunităţile de fani ''au nevoie de protecţie'' şi că ''orice s-ar întâmpla, super liga rămâne un proiect prost conceput care pune în pericol viitorul fotbalului european''.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite