Fotbal: Curtea de Justiţie a Uniunii Europene dă câştig de cauză Super Ligii în litigiul cu UEFA şi FIFA

0
Publicat:

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a estimat joi că normele FIFA şi UEFA privind autorizarea prealabilă a competiţiilor de fotbal la nivel de club, precum Super Liga, încalcă Dreptul Uniunii, informează EFE.

uefa epa efe h 55997737 0 jpeg

Cel mai înalt organism administrativ al UE a subliniat că UEFA şi FIFA au abuzat de ''poziţia lor dominantă'' în acţiunea lor împotriva creării controversatei Supe Ligi de fotbal.

Decizia Marii Camere, care răspunde întrebărilor preliminare puse de Tribunalul Comercial nr. 17 Madrid şi nu poate fi atacată cu recurs, contrazice opinia procurorului general desemnat în cauză, care la publicarea concluziilor sale neobligatorii, în urmă cu un an, a susţinut că UEFA şi FIFA au acţionat în conformitate cu legea.

"Regulile Federaţiei internaţionale de fotbal asociaţie (FIFA) şi ale Uniunii asociaţiilor europene de fotbal (UEFA), care fac ca orice proiect pentru pentru o nouă competiţie de fotbal la nivel de club, cum ar fi Super Liga, să fie supus autorizării lor prealabile şi care interzic cluburilor şi jucătorilor să participe la ea, sub ameninţarea sancţiunilor, sunt ilegale", se arată în hotărâre.

Cu toate acestea, instanţa din Luxemburg adaugă că "o competiţie precum cea a proiectului Super Ligii nu ar trebui neapărat autorizată".

"După ce i s-au adresat întrebări cu caracter general despre regulile FIFA şi ale UEFA, Curtea de Justiţie nu se pronunţă, în hotărârea sa, cu privire la acest proiect specific", precizează Curtea.

În aprilie 2021, douăsprezece cluburi majore din fotbalul european au lansat proiectul Super Ligii, o competiţie privată, cu un potenţial comercial enorm, printr-o ofensivă lansată la miezul nopţii, chiar înainte de o vestă reformă a Ligii Campionilor, aflată în concurenţă directă.

Atacate prin surprindere, UEFA şi FIFA au ameninţat imediat cu sancţiuni, iar comunicarea dezastruoasă a "rebelilor" şi opoziţia puternică venită din partea suporterilor, în special a celor din Anglia, au determinat mai multe ţări să ia în considerare măsuri legislative, forţând nouă dintre cluburile rebele să arunce prosopul şi să se retragă din proiectul Super Ligii în mai puţin de 48 de ore.

Doi ani mai târziu, doar Real Madrid şi FC Barcelona nu au dezarmat, în timp ce Juventus Torino - care şi-a pierdut fostul conducător, Andrea Agnelli, la sfârşitul anului 2022 din cauza unor proceduri judiciare în Italia pentru nereguli în gestionarea clubului - s-a retras din proiect în iulie.

Rezultatul procedurii Curţii de Justiţie a UE este aşadar crucial, mai ales că promotorii Super League au lansat în octombrie 2022 o structura numită A22 Sports Management, care şi-a propus să conteste "monopolul" UEFA, în interesul ''suporterilor, al cluburilor şi al fotbalului", conform acesteia.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite