Sinner, păcătosul de care e nevoie într-o lume murdară: culisele cazului care arată mafia din sport

0
Publicat:

Sportul de performanță își pierde credibilitatea tot mai mult. Cine își imaginează altceva visează cai verzi pe pereți.

Jannik Sinner va juca, fără probleme, după două teste antidoping pe care le-a picat. FOTO: Facebook
Jannik Sinner va juca, fără probleme, după două teste antidoping pe care le-a picat. FOTO: Facebook

Și, din păcate, e firesc să fie așa, când vedem cum coloși ai sportului mondial, precum Ben Johnson (atletism), Lance Armstrong (ciclism) sau Paul Pogba (fotbal) au test pozitiv pentru substanțe interzise, după niște performanțe stelare. De remarcat că, în cazul lui Armstrong, mizeria din spatele rezultatelor sale a ieșit la iveală, la mulți ani după retragerea sa din activitate. Când americanul atinsese statutul unui „zeu“ și erau pe piață volume întregi despre viața sa. După ce a admis, într-un final, că dopajul sistematic a contribuit la victoriile sale spectaculoase în sport, o librărie din Australia a mutat toate cărțile cu Lance Armstrong în secțiunea poveștilor SF. Numai un astfel de episod vorbește de la sine despre ce înseamnă decredibilizarea sportului, de fiecare dată când un caz mare de dopaj apare în mass-media.

Și mai grav e că, treptat, prinde contur această idee că noi, cei de pe margine, nici nu știm dimensiunea reală a răspândirii dopajului în sportul de performanță. Pentru simplul motiv că, dacă cineva s-ar atinge de „zeii“ care vând bilete și generează venituri astronomice, atunci consecințele financiare ar fi extrem de grave. Și cum sportul de performanță a devenit o industrie care „tipărește“ bani, nimeni n-are interesul de a strica „jucăria“.

Acum, cazul care îl are în prim-plan pe Jannik Sinner (Italia, 1 ATP) ne demonstrează fix acest lucru.

Fără Sinner, tenisul ar fi pierdut enorm

Mulți ani, șefii circuitului ATP s-au confruntat cu o mare dilemă: ce va face tenisul masculin, după retragerea tripletei Federer – Nadal – Djokovici? Elvețianul și-a agățat deja racheta în cui, iar pentru Nadal și Djokovici „ieșirea la pensie“ bate la ușă. În acest context, ascensiunea cuplului Alcaraz (21 de ani) – Sinner (23 de ani) a venit la fix. Și a liniștit șefii tenisului, mulțumiți că noul val a produs doi jucători spectaculoși, comerciali și capabili de a umple arenele.

Având în vedere acest context, ne putem imagina ce urmări ar fi avut suspendarea drastică a lui Sinner, după două teste antidoping picate, în decurs de câteva zile, în luna martie. De aceea, a fost o soluție câștigătoare pentru toată lumea, mai întâi, ascunderea poveștii, timp de cinci luni, iar apoi mușamalizarea cazului printr-un comunicat sec. Care a validat varianta comică a unei contaminări din cauza unui...masaj!

De aici, și reacția jucătorului american de tenis, Tennys Sandgren (33 de ani, 335 ATP), într-o postare pe contul său de X: „ATP are grijă de cei care produc bani. E bine pentru business, e rău pentru transparență și integritate“.

Dilema la care nu vom avea un răspuns

Povestea cu Jannik Sinner devine de-a dreptul urât mirositoare, când vedem ce efecte produce în organism clostebol, substanța interzisă pentru care a testat pozitiv liderul ATP. Concret, vorbim despre un steroid anabolizant, derivat chimic din hormonul masculin care e testosteron. Clostebol o folosită de trișorii care caută îmbunătățirea performanțelor sportive. De asemenea, ca orice steroid anabolizant ajută la dezvoltarea masei musculare.

Acum, după această scurtă prezentare, merită să ne uităm la niște fotografii cu slăbănogul Sinner, de acum câțiva ani, și la pozele sale recente în care are o musculatură dezvoltată. Desigur, creșterea se poate obține și prin muncă cinstită și prin orele petrecute în sala de forță. Din păcate pentru Sinner, această variantă e „pătată“ acum, după cele două teste antidoping pe care le-a picat.

Susținătorii italianului vor spune că Jannik n-a trișat, dacă ne luăm după cantitatea mică de clostebol care a fost depistată în organismul său. Din păcate, această explicație nu stă în picioare, având în vedere că, după cum se știe, dopajul e mereu cu un pas înaintea testelor. Și metodele folosite sunt actualizate, în permanență, astfel încât urmele substanțelor interzise să fie șterse din organism, într-un timp cât mai scurt. Așadar, știm despre cantitatea insignifiantă de clostebol găsită la Sinner, însă nu vom afla niciodată dacă această cantitate a fost mai mare până să fie testat italianul.

Alții n-au fost la fel de norocoși...

Cazul Sinner a adus în atenția presei și un alt aspect deranjant. De-a lungul anilor, s-au dictat suspendări drastice pentru folosirea clostebol. Iată câteva exemple care demonstrează că, spre deosebire de jucătorul italian de tenis, alți sportivi n-au fost la fel de norocoși, astfel încât să iasă basma curată după cazuri similare.

*În octombrie 2021, Riccardo Moraschini (baschet) a testat pozitiv pentru clostebol și, la fel ca Sinner, a susținut că a fost victima contaminării din cauza unui spray folosit de iubita sa. Degeaba însă! În ianuarie 2022, baschetbalistul a fost suspendat un an de Agenția Italiană Antidoping (TNA).

*Doi jucători de baseball, Freddy Galvis (Philadelphia Phillies) și Dee Strange-Gordon (Miami Marlins) au testat pozitiv pentru clostebol, în 2016. Primul a fost suspendat pentru 50 de meciuri, iar celălalt pentru 80 de partide!

*Viktoria Orsi Toth (volei) a avut două teste pozitive pentru clostebol, fix înainte de Jocurile Olimpice din 2016. Imediat, italianca a fost suspendată de TNA și, drept urmare, a ratat JO 2016. Deși cantitatea depistată a fost extrem de mică, iar Toth și-a susținut nevinovăția, spunând că nu știe cum a intrat clostebol în organismul ei, ea a fost suspendată 4 ani, în februarie 2017. La apel, sancțiunea s-a redus la jumătate, fiind valabilă între 19 iulie 2016 – 18 iulie 2018.

*În iulie 2022, José Luis Palomino (fotbalist), legitimat la Atalanta, în Serie A din Italia, a trebuit să stea pe tușă 4 luni, după ce a fost depistat cu clostebol. La fel ca Sinner, stoperul argentinian a dat vina pe folosirea unei creme. Din cauza suspendării, Palomino a ratat Mondialul din Qatar, în 2022. Abia după turneul final, argentinianul a câștigat la apel și suspendarea sa a fost anulată.

Când punem aceste cazuri unul lângă altul, observăm că toate au ceva în comun: în prim-planul lor se află niște sportivi fără notorietate, care nu pot fi comparați cu vedeta tenisului masculin, Jannik Sinner. Poate că, de aceea, cei care au judecat aceste dosare au fost mumă pentru Sinner și ciumă pentru alții.

*Jelena Jankovic (fostă jucătoare de tenis): Faptul că Sinner n-a fost suspendat, la fel ca alți sportivi, spune totul despre lumea în care trăim. Mă gândesc la Maria (n.r – Șarapova) și la Simona (n.r. – Halep) acum și la ce li s-a întâmplat lor...

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite