CTP, indignat de cazul Sinner, venit după ce a pățit Halep: cum vede iertarea italianului pentru dopaj
0Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă! Cam așa se poate rezuma ce a făcut Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA), când a analizat cazurile de dopaj cu Simona Halep și Jannik Sinner în prim-plan. Sportiva din România a fost aruncată în afara tenisului, mai mult de un an și jumătate, în timp ce liderului ATP i s-a permis să joace tenis, în continuare, fără probleme.
Adevărul a arătat aici cât de ridicolă e povestea pe baza căreia a fost iertat Sinner de suspendare. Dar extrem de grav e că, dacă în cazul italianului a fost acceptată teoria contaminării, în schimb, în cazul Simonei, această variantă a fost respinsă, cu vehemență, atât de ITIA, cât și de Sport Resolutions. Abia după judecata TAS apărarea româncei, bazată pe varianta contaminării, i-a adus o suspendare redusă la 9 luni. În realitate însă, Halep a pierdut peste un an și jumătate din carieră din cauza dosarului cu Roxadustat.
Văzând această anomalie, cu modul total diferit în care ITIA a judecat două cazuri similare, Cristian Tudor Popescu și-a publicat interpretarea pe site-ul golazo.ro, acolo unde are o rubrică permanentă. Mai jos, redăm unele pasaje din textul său, cu precizarea că varianta integrală poate fi citită aici.
Ce a scris Cristian Tudor Popescu?
*Cazul Halep și cazul Sinner sunt asemănătoare. E vorba de acțiuni ale staff-ului la care cei doi nu au participat conștient.
*Însă elevul lui Cahill a beneficiat de două avantaje enorme din partea ITIA:
1. A fost suspendat doar 5 zile, contestația lui fiind rezolvată favorabil mult mai rapid;
2. Nimic nu a fost făcut public, nici de ITIA, nici de Sinner și echipa, din martie încoace, timp în care italianul a ajuns în semifinală la Indian Wells, la Monte Carlo, la Roland Garros și a câștigat la Miami, Halle și Cincinnatti, fără a fi sub presiunea scandalului și atacurilor la adresa lui declanșate acum, când s-a aflat. În vreme ce, cu privire la Simona Halep, ITIA a publicat pe 21 octombrie 2022 un comunicat în care anunța depistarea ei pozitivă la roxadustat și suspendarea...
*Este imposibil să nu mă gândesc că ITIA și Tribunalul Sport Resolutions au acționat în cazul numărului 1 mondial Sinner potrivit moralei lui Ion Țiriac, care spunea că Djoković n-ar fi trebuit suspendat la US Open 2020 pentru lovirea unei arbitre de linie, deoarece turneul pierde bani și imagine.
*Adică, mai presus de toate regulile din tenis și etica sportului e așezată una singură: tennis is business.