„Şansele României la Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt de 0,05%“. Mesajul dur al preşedintelui COSR
0MIhai Covaliu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, a transmis un mesaj dur cu şase luni înainte de startul întrecerii de la Tokyo 2020, anunţând că şansele delegaţiei României sunt egale cu bugetul alocat sportului de către Guvern: 0,05%.
După o ediţie a Jocurilor Olimpice de la Rio pe care România a încheiat-o cu doar patru medalii - cea mai săracă recoltă din 1952 încoace, Tokyo 2020 ar putea fi o nouă mare dezamăgire pentru ţara noastră, spune chiar omul din vârful mişcării olimpice.
Mihai Covaliu a lăsat deoparte diplomaţia şi i-a dat dreptate lui Ion Ţiriac, preşedinte al forului olimpic naţional din 1998 până în 2004, cel care anunţa dezastrul încă de la Sydney 2000 - când România pleca pentru ultima dată cu o zestre de peste 20 de medalii de la întrecerea supremă.
Prezent la seminarul „Upgrade România: Sănătate prin sport. Sportul, mina de aur a economiei“, campionul olimpic din 2000 a prezentat, faţă în faţă, şansele reale, obiectivul optimist asumat de federaţiile naţionale şi estimările cele îndrăzneţe ale comisiilor COSR.
Ce a declarat Mihai Covaliu:
* Şansele României la Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt de 0,05%, adică atât cât e bugetul pe care România îl acordă sportului (n.r. - din PIB).
* În urma analizei privind potenţialul nostru la Tokyo pe care am făcut-o noi, federaţiile sportive şi-au stabilit ca obiectiv un număr de medalii situat între 12 şi 15 medalii. Realitatea este, însă, crudă. Realitatea, din punctul de vedere al Comisiei Tehnice a COSR, este de 4-6 medalii. Potenţialul nostru optimist ar fi undeva la 7-8 medalii.
* Problema legată de sistem am identificat-o. Domnul Ţiriac a identificat-o ca plecând de la grădiniţă. Şi e foarte adevărat că dacă nu începem sportul de mici nu avem cum să iubim sportul şi să ne dezvoltăm ca oameni.
*Bugetul din acest an pentru sport, după prima rectificare de buget, a fost mai mic cu 8 milioane. Deci, în timpul jocului, statul vine şi spune că ne dă 8 milioane şi că, până la sfârşitul anului, ne descurcăm noi. În ianuarie, februarie nu se ştie dacă vom avea buget şi e an olimpic. De aceea eu mi-aş dori să trecem de 0,05% ca importanţă a sportului pentru această naţiune.
* Din păcate, sportul în România nu se află printre domeniile de interes şi cel mai trist e că vorbim de industrie, de sănătate, de cultură şi celelalte domenii, dar nu şi de sport. Sportul e lăsat ultimul în discuţie tot timpul. Are cel mai mic buget. Nimeni nu se bate pentru sport, pentru că nu sunt foarte puţini bani în acest domeniu.