Sabrina Voinea, în căutarea medaliei furate la Jocurile Olimpice. Cum s-a încheiat cazul asemănător de la Atena 2004
0Sabrina Voinea își caută dreptatea după ce a fost depunctată în finala de la sol la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, fiind privată de medalia de bronz. Exercițiul său, în care a primit o notă de plecare mai mică decât cea care trebuia și, în plus, a fost penalizată pentru o greșeală pe care nu a făcut-o, urmează să fie reanalizat de Federația Internațională de Gimnastică. Așa s-a întâmplat și în urmă cu 20 de ani, când sud-coreeanul Yang Tae-young a luat doar bronz, deși evoluția sa fusese de aur.
Unul dintre cele mai mari scandaluri de la JO 2024 are un corespondent la Atena 2004. Atunci, gimnastul Yang Tae-young, din Coreea de Sud, a primit două note diferite pentru același exercițiu, în probe diferite. Asiaticul a ratat medalia de aur la individual compus după ce a fost arbitrat greșit. În finală, asiaticul a avut nota de plecare 9,9, pentru un exercițiu de 10 atât în calificări, cât și în finala pe echipe.
Precedent cu arbitri suspendați
Arbitrii de la individual compus au confundat un element al lui Tae-young cu unul mai simplu și l-au penalizat eronat cu o zecime, care la finalul concursului l-a costat medalia de aur. Asiaticul a ocupat locul 3, cu un total de 57,774, pe locul 2 fiind compatriotul său, Kim Dae Eun, cu 57,811, în timp ce pe prima poziție s-a aflat americanul Paul Hamm, care a totalizat 57,823 de puncte.
Ca și în cazul Sabrinei Voinea, antrenorii gimnastului au protestat împotriva celor întâmplate, astfel că a fost deschisă o anchetă. După ce au analizat situația, reprezentanții Federației Internaționale de Gimnastică au recunoscut că arbitrii au calculat greșit nota și i-au suspendat pe cei responsabili. FIG i-a fi cerut americanului să returneze medalia de aur, dar acesta nu a fost de acord, Paul Hamm motivând că sud-coreeanul ar fi trebuit să depună o contestație înainte de încheierea competiției. Ca o reparație morală, Comitetul Olimpic din Coreea de Sud i-a acordat lui Yang în acea vară o medalie simbolică de aur și l-a premiat cu suma de bani cu care au fost recompensați toți campionii olimpici.
Două memorii la TAS
Acum, Sabrina Voinea se regăsește în aceeași situație, numai că reacția oficialilor români a venit în termen util. Președintele COSR, Mihai Covaliu, a trimis o scrisoare de protest către Federația Internațională de Gimnastică, iar Nadia Comăneci a făcut, la rândul său, lobby pentru sportiva noastră, președintele forului mondial, Morinari Watanabe, a dat asigurări că exercițiul Sabrinei Voinea va fi reanalizat. În plus, au fost depuse două memorii la TAS, în speranța obținerii medaliei de bronz pierdute pe mâna arbitrilor.
Nu doar Sabrina Maneca-Voinea a depus memoriu la Tribunalul de Arbitraj Sportiv după proba de gimnastică artistică la sol de la Jocurile Olimpice, ci și colega sa, Ana Maria Bărbosu, clasată la final pe locul 4. Cristian Jura, președintele Curții de Arbitraj, a dezvăluit pentru Golazo că și Ana Maria Bărbosu a depus contestație, prin care atacă nota de plecare în proba de la sol.
„Eu nu-mi doresc să mă las de gimnastică“
Imediat după declanșarea scandalului, mama Sabrinei Voinea, fosta campioană Camelia Voinea, a scris pe Facebook că nu-și va mai lăsa fiica să facă sport de performanță. „Sabrina nu a ieşit din covor la nicio linie acrobatică, sunt toate aici, merita medalie! Noi astăzi aici am întrerupt gimnastica, pentru drepturile noastre nu se zbate nimeni! Vă iubim infinit pe toţi cei care ne-aţi susţinut. Atât am putut suporta!“, a transmis mama sportivei, asta deși oficialitățile române au reacționat rapid în acest caz.
Micuța sportivă, în vârstă de 17 ani, a declarat însă, la revenirea în țară, că vrea să continue: „O să vorbesc cu mama, eu nu-mi doresc să mă las de gimnastică. Am muncit foarte mult şi vreau să arăt că sunt din ce în ce mai bună. Vreau să îi spun mamei să continuăm gimnastica. Tot supărate suntem amândouă, dar vom încerca să mergem mai departe“, a afirmat ea.
Clasamentul finalei de la sol
1. Rebeca Andrade (Brazilia) 14,166
2. Simone Biles (SUA) 14,133
3. Jordan Chiles (SUA) 13,766
4. Ana Maria Bărbosu (România) 13,700
5. Sabrina Maneca-Voinea (România) 13,700