România, victima amatorismului: Cum plăteşte naţionala pentru încă un rateu al federaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răzvan Burleanu, un preşedinte reales cu unanimitate de voturi
Răzvan Burleanu, un preşedinte reales cu unanimitate de voturi

Alegerea lui Iordănescu jr (43 de ani) pentru banca naţionalei riscă să devină cel mai mare eşec din mandatul lui Burleanu (37 de ani). Şeful FRF a supraevaluat Liga Naţiunilor, l-a gonit pe Bölöni (69 de ani) şi poate fi nevoit să caute un alt selecţioner, încă din luna septembrie.

Cu Răzvan Burleanu în fruntea fotbalului românesc, naţionala continuă să rateze turneele finale pe bandă. 

Deocamdată, în 8 ani cu actuala conducere de la „Casa Fotbalului“, am lipsit de la trei din cele patru competiţii majore: Mondialul din 2018, Euro 2020 şi Mondialul din 2022. Singura calificare a fost la Euro 2016. 

Cu adevărat şocant e modul în care a reacţionat FRF după aceste rateuri majore. Pe care, pur şi simplu, le-a minimalizat, lăudându-se cu rezultatele de la Under 21, de pildă! Din păcate, anomaliile federale nu s-au oprit aici. În momentul în care a început căutările penru un nou selecţioner, după plecarea lui Mirel Rădoi (41 de ani) la finalul lunii noiembrie, federaţia a surprins din nou. Impasibilă la ratarea turneelor finale de anvergură, FRF a transformat Liga Naţiunilor, o competiţie lipsită de importanţă, care a înlocuit meciurile amicale (!), într-un obiectiv major pentru noul selecţioner! Chiar Răzvan Burleanu spunea, răspicat, în momentul prezentării lui Edward Iordănescu: „Obiectivul principal e calificarea la Euro 2024, dar şi unul secundar, câştigarea grupei din Liga Naţiunilor“.

Din păcate, victima acestei abordări, de a supraevalua o competiţie mai degrabă amicală, a devenit naţionala României. 

Boloni

Prima consecinţă: l-am pierdut pe Bölöni

După mai multe alegeri neinspirate, începând cu Christoph Daum şi continuând cu Cosmin Contra şi Mirel Rădoi, federaţia condusă de Burleanu avea şansa numirii unui selecţioner competent, cu experienţa necesară pentru acest post. Vorbim despre Ladislau Bölöni (69) pe care FRF l-a pierdut tocmai pentru că a condiţionat rămânerea lui în funcţie de rezultatele din Liga Naţiunilor.

„Eu doream să ajung la un acord, poate şi ei, dar ne împiedicam tot timpul de acest obiectiv intermediar. Eu doream ştergerea obiectivului intermediar din Liga Naţiunilor. Eu doream să mă folosesc de competiţie pentru a pregăti meciurile de calificare la Euro 2024“, a spus Bölöni, după ce negocierile cu FRF au eşuat. 

Chiriches

Chiricheş şi colegii săi joacă acum timoraţi în fiecare meci

A doua consecinţă: s-a creat o presiune inutilă

La prima vedere, Edward Iordănescu a profitat de faptul că federaţia n-a ajuns la un acord cu Bölöni, întrucât această situaţie i-a permis să fie numit selecţioner, la doar 43 de ani. 

Acum însă, Iordănescu jr plăteşte şi el pentru abordarea greşită a federaţiei în ceea ce priveşte Liga Naţiunilor. Pentru că, transformând această competiţie într-una de care depinde viitorul selecţionerului – potrivit contractului, poate fi demis dacă ratează primele două locuri! – s-a creat o presiune inutilă. Atât asupra lui Edward Iordănescu, cât şi asupra jucătorilor. Ceea ce s-a văzut foarte bine în partida cu Bosnia, în care tricolorii au jucat cu frică, cu gândul de a nu pierde. 

Aşadar, în acest moment, România nu doar că a devenit ciuca bătăilor în Liga Naţiunilor, dar a şi ratat şansa formării unei naţionale competitive pentru preliminariile Euro 2024. Disperat să-şi salveze postul, e clar că Edward Iordănescu va juca numai la rezultat, nemaiavând timp pentru experimente sau pentru a încerca jucători tineri, cu potenţial, pe care să-i crească în această competiţie lipsită de miză care e Liga Naţiunilor.

Iordanescu

Cu rezultatele actuale, e o utopie să crezi că Edward Iordănescu va rezista la naţională până în 2024

Riscă să stabilească încă un record negativ

Amatorismul de la FRF poate produce şi încă o situaţie neplăcută. Dacă România nu se va redresa în partidele rămase din Liga Naţiunilor, atunci, conform contractului, mandatul lui Edward Iordănescu se poate încheia la finalul lunii septembrie! Adică, la 8 luni după numirea sa în funcţie! Ar fi încă un record negativ pentru Iordănescu jr, care deja a intrat în istoria neagră a naţionalei cu cel mai slab debut în funcţia de selecţioner: 0 victorii, 1 egal, 3 înfrângeri! Iată cât au rezistat pe banca României antrenorii aleşi în mandatul lui Răzvan Burleanu:

*Mirel Rădoi: noiembrie 2019 – noiembrie 2021

*Cosmin Contra: septembrie 2017 – noiembrie 2019

*Christoph Daum: iulie 2016 – septembrie 2017

*Anghel Iordănescu: octombrie 2014 – iunie 2016

Liga Naţiunilor? E cea mai inutilă competiţie fotbalistică inventată vreodată! Jurgen Klopp antrenor Liverpool  

Liga B a Naţiunilor, grupa a 3-a

1. Finlanda 2 1 1 0 3-1 4

2. Bosnia 2 1 1 0 2-1 4

3. Muntenegru 2 1 0 1 2-2 3

4. România 2 0 0 2 0-3 0

Locul 1 promovează în Liga A, iar locul 4 retrogradează în Liga C.

România, în Liga Naţiunilor, ediţia 2022-2023

*4 iunie (Stadion Gradski, Podgorica): Muntenegru – România 2-0

*7 iunie (Stadion Bilino Polje, Zenica): Bosnia – România 1-0

*Sâmbătă (Stadion Giuleşti): România – Finlanda 21.45, Antena 1

*14 iunie (Stadion Giuleşti): România – Muntenegru 21.45, Prima TV

*23 septembrie: Finlanda – România

*26 septembrie: România – Bosnia

Informaţiile legate de televizările şi orele ultimelor două partide vor fi anunţate, ulterior.

Lotul României

*Portari: Niţă (Sparta Praga), Aioani (Farul), H. Moldovan (Rapid), Târnovanu (FCSB)

*Fundaşi: Raţiu (Huesca), Cr. Manea (CFR Cluj), Rus (Fehervar), I. Cristea (FCSB), Ghiţă (KS Cracovia), Chiricheş (Sassuolo), Burcă (CFR Cluj), Bancu (CS U Craiova), Camora (CFR Cluj), Ştefănescu (Sepsi)

*Mijlocaşi: Sorescu (Rakow Czestochowa), Cicâldău (Galatasaray), Olaru (FCSB), Maxim (Gaziantep), Hanca (KS Cracovia), Fl. Tănase (FCSB), Oct. Popescu (FCSB), N. Păun (Sepsi), Mihăilă (Atalanta), Mitriţă (PAOK Salonic), Al. Creţu (CS U Craiova), R. Marin (Cagliari), M. Marin (Pisa)

*Atacanţi: Alibec (Atromitos), Ivan (CS U Craiova), Puşcaş (Pisa)

Selecţioner: Edward Iordănescu (43 de ani)

Iulian Cristea şi Denis Alibec s-au accidentat în meciurile cu Muntenegru, respectiv Bosnia.

Lotul Finlandei

*Portari: Hrádecký (Leverkusen), Joronen (Brescia), Eriksson (Dundee United)

*Fundaşi: Uronen (Brest), Lam (ŢSKA Sofia), S. Väisänen (Cosenza), Granlund (Stal Mielec), O'Shaughnessy (Karlsruher), Alho (Volos), L. Väisänen (Elfsborg), Ivanov (Warta Poznan), Tenho (HJK), Jensen (Roda)

*Mijlocaşi: Schüller (Djurgården), Lod (Minnesota United), Kamara (Rangers), Taylor (Inter Miami), Valakari (Pafos), Nissilä (Suwon), Niskanen (Dundee United), Lingman (Helsingborg), Soisalo (Riga)

*Atacanţi: Pukki (Norwich), Pohjanpalo (Rizespor), Forss (Hull City), Lappalainen (Montreal), Källman (Inter Turku)

Selecţioner: Markku Kanerva (58 de ani)

Finlanda, ultimele cinci meciuri

*7 iunie (Liga Naţiunilor): Finlanda – Muntenegru 2-0

*4 iunie (Liga Naţiunilor): Finlanda – Bosnia 1-1

*29 martie (amical): Finlanda – Slovacia 0-2

*26 martie (amical): Finlanda – Islanda 1-1

*16 noiembrie (preliminarii CM 2022): Finlanda – Franţa 0-2

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite