Românii i-au ținut piept legendarului Pele. Povestea meciului Brazilia-România de la CM 1970 VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anul 1970, România i-a ținut piept campioanei mondiale Brazilia, într-un meci de neuitat. Scorul final al partidei a fost de 3-2.

Brazilia a trimis pe teren jucătorii: Felix - Carlos Alberto, Brito, Fontana, Everaldo (57 Marco Antonio) - Piazza, Clodoaldo (73 Edu) - Jairzinho, Pele, Paulo Cesar „Caju” – Tostao. Antrenor a fost Mario Zagallo

România a jucat cu Adamache (20 R. Răducanu) - L. Sătmăreanu, N. Lupescu, C. Dinu, M. Mocanu - Liță Dumitru - Dembrovschi, R. Nunweiller, S. Neagu, M. Lucescu - Dumitrache (71 G. Tătaru)

Antrenor: Angelo Niculescu

În ultimul meci din grupă, tricolorii au înfruntat Brazilia. Naţionala “cariocas” motivase România înaintea meciului cu Anglia, trimiţând în vestiar o geantă cu dolari. 200 pentru fiecare jucător. Partidul i-a obligat însă pe fotbalişti să doneze câte 100 de dolari statului, pentru ajutorul sinistraţilor de pe urma inundaţiilor din ţară.

Legendarul Pele în meciul cu România din 1970 FOTO Profimedia
Legendarul Pele în meciul cu România din 1970 FOTO Profimedia

Brazilienii se temuseră de forţa Angliei, dar în meciul direct au învins-o cu 1-0. La ora meciului cu noi erau calificaţi, România avea două puncte, Anglia tot două, Cehoslovacia zero. Existau şanse ca ai noştri să meargă mai departe, dar trebuiau să nu piardă cu Brazilia şi depindeau şi de meciul Anglia – Cehoslovacia, care urma să se joace a doua zi. Dubla campioană mondială era însă o nucă tare şi avea în Pele o supervedetă.

Acesta a deschis scorul în minutul 18, dintr-o lovitură liberă, repetată de arbitru. Jairzinho l-a majorat în minutul 21, după ce Paulo Cesar a driblat tot ce i-a ieşit în cale. Nea Angelo l-a schimbat imediat pe Adamache şi i-a dat şi lui Rică Răducanu şansa de a juca la un Mondial. Dumitrache a mai redus din handicap, dar după pauză Pele a punctat din nou. “Era un jucător greu de ţinut, cu un comportament arţăgos. Înjura, scuipa şi lovea non-stop”, au povestit fundaşii noştri. Pe final, Dembrovschi a marcat şi el cu capul şi partida s-a terminat 3-2 pentru viitoarea campioană mondială.

Liță Dumitru a avut cea mai grea sarcină din echipa României. Jucând mijlocaș central în fața apărării, lui i-a revenit misiunea de a-l lua în primire pe marele Pele, scrie Gazeta Sporturilor.

Dovada faptului că Pele a fost omul lui Liță: cu el a avut cele mai multe dueluri. Nu mai puțin de 8 astfel de momente, iar scorul final a fost egal, 4-4. În plus, Liță a avut un procentaj al paselor extrem de mare, peste 90%. Una dintre acestea a fost decisivă, transformată în gol.

România a încheiat pe locul 3 în grupă şi s-a întors acasă cu tolba plină de amintiri. Nu s-a făcut de răs în “Groapa lui lei”, cum fusese numită grupa din care a făcut parte. Ba mai mult unii specialişti au catalogat ca nemeritată înfrângerea din faţa Braziliei, socotind meciul respectiv unul dintre cele mai frumoase ale turneului final.

„Pantera Neagră“ a murit

Cel supranumit „Pantera Neagră“ a murit la 29 decembrie 2022, la vârsta de 82 de ani. Considerat de mulţi cel mai mare fotbalist din toate timpurile Pele, singurul fotbalist cu trei titluri de campion mondial în palmares, s-a născut la 23 octombrie 1940.

Supranumit "Perla neagră" ("Perola Negra") sau "Regele fotbalului" ("O Rei de Futebol"), pe numele adevărat Edson Arantes do Nascimento, Pele s-a născut în localitatea Tres Coraçőes din statul brazilian Minas Gerais. La 9 ani, s-a legitimat la echipa 7 August Bauru. Este remarcat de internaţionalul brazilian Waldemar de Brito, care-l recomandă clubului FC Santos, unde se transferă în 1955.

Un an mai târziu, în septembrie, la nici 16 ani debutează cu gol în prima divizie braziliană, într-un meci cu Corinthians. Dribleur şi golgheter înnăscut, pasator de geniu, unul dintre cei mai buni mijlocaşi ofensivi din istorie, Pele a entuziasmat generaţii întregi de iubitori ai fotbalului. Primul său succes major a fost consemnat în 1958, la Cupa Mondială găzduită de Suedia, când adolescentul de 17 ani a contribuit decisiv la triumful naţionalei braziliene la acel turneu final.

Cele două goluri de excepţie din finala cu echipa ţării gazdă, dar şi evoluţia sa încântătoare pe întreaga durată a campionatului au făcut ca specialiştii să întrevadă în tânărul jucător viitoarea stea a fotbalului mondial. În 1962, la Cupa Mondială din Chile, Pele are o evoluţie scurtă, fiind accidentat încă din primul meci, lăsându-şi astfel coechipierii să câştige fără el al doilea titlu mondial, scrie Agerpres. 

Patru ani mai târziu, în 1966, ghinionul îl urmăreşte din nou. În al treilea meci din grupă, contra Portugaliei, este accidentat grav, fiind nevoit să urmărească din afara terenului de joc cum naţionala ţării sale este eliminată din competiţie. La ediţia următoare a Cupei Mondiale (Mexic 1970), Pele şi-a demonstrat din nou talentul uriaş, reuşind alături de coechipierii săi Jairzinho, Tostao, Rivelino, Carlos Alberto să câştige pentru a treia oară titlul mondial, o performanţă care nu a mai fost egalată.

Pele a fost declarat cel mai bun jucător al competiţiei. Şi la nivel de club, performanţele ''Regelui fotbalului'' sunt remarcabile. Cu FC Santos, a câştigat de şase ori campionatul Braziliei (1961, 1962, 1963, 1964, 1965, 1968), două Cupe Libertadores (în sezoanele 1961/1962 şi 1962/1963) şi două Cupe Intercontinentale (1962 şi 1963), conform transfermarkt.com. Timp de doi ani (1975-1977) a jucat la echipa americană New York Cosmos, cu care, în 1977, a triumfat în campionatul intern.

1.283 de goluri în 1.363 meciuri

A marcat în întreaga carieră 1283 de goluri în 1363 de meciuri, record mondial al tuturor timpurilor, potrivit guinnessworldrecords.com. La 11 noiembrie 1969, ziua când a marcat al 1.000-lea gol, întreaga Brazilie a fost în sărbătoare, iar compozitorul brazilian Eduardo Techa a compus în cinstea autorului golului o ''Suită pentru fotbal''. A evoluat de 92 de ori în naţionala ţării sale, pentru care a înscris 77 de goluri.

După încheierea carierei de fotbalist (1977), a rămas o personalitate respectată şi idolatrizată de către microbiştii din întreaga lume. În 1978, i-a fost acordat Premiul internaţional pentru Pace şi în 1993 a fost introdus în National Soccer Hall of Fame. În iunie 1994, a fost numit ambasador al bunei voinţe la UNESCO. Misiunile sale umanitare consacrate ajutorării copiilor în dificultate, lupta împotriva utilizării drogurilor de către adolescenţi, cât şi promovarea sportului ca un mijloc de expresie socială l-au recomandat pentru această funcţie.

Ambasador UNICEF 

A activat şi ca ambasador internaţional la UNICEF, pentru a promova pacea şi toleranţa internaţională în cadrul competiţiilor amicale de fotbal. Între 1 ianuarie 1995 şi 1 mai 1998, a fost ministru extraordinar al sportului în timpul mandatului de preşedinte al Braziliei deţinut de Fernando Cardoso. Pele a fost cavaler al imperiului britanic, titlu acordat de Regatul Marii Britanii în 1997. În anul 1999, a primit titlul de Fotbalistul Secolului din partea Federaţiei Internaţionale de Istorie şi Statistică a Fotbalului. În acelaşi an, a fost desemnat Atletul Secolului de către Comitetul Olimpic Internaţional, iar revista Time l-a inclus în lista celor mai influenţi 100 de oameni ai secolului XX. În decembrie 2000, FIFA l-a desemnat, alături de Diego Maradona, Fotbalistul Secolului XX. Anul 2010 i-a adus lui Pele titlul de preşedinte onorific al clubului New York Cosmos.

Balonul de Aur Onorific din partea FIFA

În 2013, Pele a primit Balonul de Aur Onorific din partea FIFA pentru întreaga sa carieră. La 17 iunie 2016, Pele a fost decorat cu Ordinul Olimpic, la muzeul care îi poartă numele din oraşul Santos, de către preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, pentru "angajamentul său în favoarea sportului". La 29 noiembrie 2022, Pele a fost internat la spitalul Albert Einstein din Sao Paulo, pentru o reevaluare a tratamentului său chimioterapic după descoperirea unei tumori la colon în septembrie 2021. Suferea de cancer, insuficienţă renală şi cardiacă.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite