Qatar face revoluție în mijlocul deșertului: Planul spectaculos al arabilor după Mondiale FOTO

0
Publicat:

Cupa Mondială a trecut și, odată cu ultimul meci jucat duminică pe arena Lusail, au început să decoleze avioanele pe bandă, cu ultimii suporteri, jurnaliști și oficiali care și-au încheiat șederea, la Doha.

Nasser Al-Khater, CEO-ul Mondialului din Qatar, are planuri mari pentru viitor.
Nasser Al-Khater, CEO-ul Mondialului din Qatar, are planuri mari pentru viitor.

Așadar, după o lună în care Capitala Qatar-ului a primit peste un milion de vizitatori, viața va reveni la normal într-un oraș foarte mic, dar care a reușit să găzduiască un eveniment de dimensiuni globale. Problema e că Mondialul a trecut, dar rămân în urma sa niște construcții faraonice, în frunte cu cele opt stadioane pe care s-au jucat cele 64 de meciuri ale turneului final. De fapt, vorbim despre o problemă devenită cronică, după mai toate evenimentele sportive de mare amploare, din ultimele două decenii.

În Atena, unde s-au desfășurat Jocurile Olimpice de Vară în 2004, s-a ales praful de multe dintre arene, iar Grecia a intrat în colaps financiar și din cauza sumelor uriașe băgate în aceste construcții nerentabile. În Cape Town, autoritățile se confruntă, de asemenea, cu costuri mari de mentenanță pentru stadionul de 55.000 de locuri, construit pentru Mondialul sud-african din 2010. Chiar dacă aici se organizează acum concerte, meciuri de fotbal și de rugby, iar turiștii pot vizita arena, plătind 4 dolari pentru un tur complet, per total, stadionul e o „gaură neagră“ pentru bugetul local. În fine, în Rusia, unde s-au construit opt stadioane noi pentru Mondialul din 2018, aceste arene găzduiesc, în continuare, meciuri de fotbal din campionatul intern, însă în fața unor tribune pe jumătate goale, având în vedere că vorbim despre niște stadioane prea mari, ca să mai fie umplute vreodată până la refuz.

În Qatar, localnicii preferă să vadă meciurile la televizor.
În Qatar, localnicii preferă să vadă meciurile la televizor.

Un scaun la cinci oameni

În acest context, nu e de mirare că, după Mondialul recent încheiat, Qatar, practic, n-are ce face cu stadioanele folosite pe durata turneului final. Datele furnizate de „Time“ vorbesc de la sine:

*Capacitatea totală a celor opt stadioane (șapte au fost ridicate de la zero, iar unul, Khalifa, a fost modernizat) e de 426.231 de locuri. Ceea ce înseamnă că, la o populație de 2,3 milioane de locuitori, cât are Qatarul, în acest moment, e un scaun disponibil la fiecare cinci oameni care trăiesc în această țărișoară!

*Această statistică devine și mai relevantă, când vorbim despre inutilitatea stadioanelor Mondialului, când aflăm că meciurile primei ligi din Qatar nu aduc în tribune mai mult de... 1.500 de oameni la fiecare partidă!

Așadar, apare o întrebare logică: ce are de gând să facă acum Qatarul cu aceste stadioane? Această dilemă devine și mai apăsătoare, când aflăm că arabii au cheltuit pentru construcția / renovarea acestor arene, țineți-vă bine, 6,5 miliarde de dolari!

Stadium 974, capacitate: 44,089 de locuri
Stadium 974, capacitate: 44,089 de locuri

Stadium 974 își așteaptă noul proprietar

Potrivit jurnaliștilor de la „Time“, dintre arenele CM 2022, una a început să fie dezmembrată deja, după ultimul meci pe care l-a găzduit pe data de 5 decembrie, în optimi: Brazilia – Coreea de Sud, scor 4-1. Vorbim despre „Stadium 974“, denumire aleasă pentru că această cifră reprezintă prefixul Qatarului, dar și pentru că s-au folosit 974 de containere în construcția arenei. Ele vor fi donate unei țări, care n-a fost desemnată deocamdată, urmând să fie folosite la ridicarea altui stadion.

Stadionul Lusail, capacitate: 88,966 de locuri
Stadionul Lusail, capacitate: 88,966 de locuri

Lusail va deveni un complex ultramodern

Stadionul pe care s-a jucat meciul Argentina – Franța, cea mai frumoasă finală din istoria Mondialelor, va suferi o transformare totală. În locul arenei Lusail se va ridica un complex rezidențial și unul de shopping. În plus, aici se vor construi școli, clinci și cafenele, iar partea superioară a stadionului va fi folosită pentru ca oamenii să admire priveliștea din jur.

Stadionul Al-Bayt, capacitate: 68,895 de locuri
Stadionul Al-Bayt, capacitate: 68,895 de locuri

Al-Bayt va dispărea complet

Arena care a găzduit meciul de deschidere de la CM 2022, Qatar – Ecuador (0-2), dar și a doua semifinală, Franța – Maroc (2-0), va dispărea complet. În locul stadionului Al-Bayt, va fi construit un hotel de cinci stele, plus un mall. Lângă, va fi plasată o clinică sportivă. Cu siguranță, și împrejurimile vor fi dezvoltate, în condițiile în care arena Al-Bayt se află în mijlocul pustietății, în acest moment. Acest stadion a fost cel mai îndepărtat de centrul orașului Doha, la Al-Khor, și era nevoie de un drum de două ore, parcurs cu metroul și cu autobuzul, pentru ca spectatorii să ajungă la meciuri.

Education City Stadium, capacitate: 44,667 de locuri
Education City Stadium, capacitate: 44,667 de locuri

Education City le revine tinerilor

Qatarezii duc lipsa rezultatelor sportive notabile, însă pun la dispoziția oamenilor niște facilități de șapte stele. De aceea, Education City Stadium, care se află într-o zonă unde sunt universitățile și școlile din oraș, va fi pus la dispoziția tinerilor. Aici, vor face sport studenți și elevi de la diferite unități de învățământ din zona Al-Rayyan.

Al-Thumama Stadium, capacitate: 44,400 de locuri
Al-Thumama Stadium, capacitate: 44,400 de locuri

Al-Thumama își va păstra legăturile cu sportul

Arena care a găzduit, în total, opt meciuri, dintre care trei cu adevărat memorabile, Spania – Costa Rica (7-0), Iran – SUA (0-1) și Maroc – Portugalia (1-0), ultimul meci fiind din sferturi, va avea o soartă similară cu cea plănuită pentru arena Al-Bayt. În sensul că și acest stadion va face loc unui hotel și unei clinici sportive. Totuși, Al-Thumama nu va fi „ras“ de tot, urmând să găzduiască și niște evenimente sportive pe viitor.

Ahmad bin Ali Stadium, capacitate: 45,032 de locuri
Ahmad bin Ali Stadium, capacitate: 45,032 de locuri

Două stadioane vor fi micșorate

Comitetul de Organizare pentru Mondialul din 2022 a anunțat că două dintre arenele turneului final, vorbim despre Ahmad bin Ali și Al-Janoub Stadium, vor fi micșorate, în următoarea perioadă. Și vor fi puse la dispoziția echipelor Al-Rayyan, respectiv Al-Wakrah.

Khalifa International Stadium, capacitate: 45,857 de locuri
Khalifa International Stadium, capacitate: 45,857 de locuri

Khalifa devine „casa“ echipei naționale

Dintre cele opt arene ale Mondialului, Khalifa International Stadium a fost singura care exista în Qatar și înaintea turneului final. Construită în 1976 de fostul Emir al Qatarului, Sheikh Khalifa ibn Hamad Al Thani, ca un dar de Ziua Națională pentru popor, arena a fost doar modernizată pentru CM 2022. Și, firește, va continua să funcționeze ca un stadion de fotbal, urmând a fi „casa“ echipei naționale.

220

de miliarde de dolari a cheltuit Qatar, în ultimii 12 ani, pregătindu-se pentru găzduirea Mondialului din acest an.

Al-Janoub Stadium, capacitate: 44,325 de locuri
Al-Janoub Stadium, capacitate: 44,325 de locuri
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite