Pariul riscant al lui Șucu: culisele numirii lui Neil Lennon arată riscurile uriașe asumate de Rapid ANALIZĂ

0
Publicat:

Despre Dan Șucu (61 de ani) se pot spune multe, însă nu și că ar fi un om al compromisului. Cel puțin, nu în calitate de finanțator al Rapidului. Ceea ce reiese din deciziile sale din ultimii doi ani.

Dan Șucu, acționar principal al Rapidului. FOTO: Facebook
Dan Șucu, acționar principal al Rapidului. FOTO: Facebook

Faptul că omul de afaceri are niște principii solide la care nu renunță așa ușor s-a văzut în alegerile sale pentru banca tehnică. În vara anului 2023, dar și acum, asupra sa a existat o presiune fantastică, atât mediatică, cât și din partea unor lideri ai galeriei, să-l numească pe Marius Șumudică pe banca Rapidului. Adică, un tehnician cu care Șucu n-are nimic în comun. Pe cât de elegant și discret e patronul giuleștenilor, pe atât de zgomotos și lipsit de diplomație e antrenorul care, în ultimele săptămâni, a făcut totul, cu disperare, pentru a-și forța instalarea la Rapid.

Șucu n-a cedat însă presiunii și l-a trimis, din nou, pe Șumudică „la plimbare“. Exact cum a făcut și anul trecut, când l-a numit pe italianul Cristiano Bergodi (59 de ani). Acum, acționarul clubului a luat o decizie și mai riscantă, aducându-l pe nord-irlandezul Neil Lennon (52 de ani). Explicația e simplă: Bergodi, deși cu pașaport italian, e „de-al casei“ în campionatul nostru, unde a debutat acum 19 ani, la FC Național. Lennon, în schimb, se va lovi, în premieră, de mediul toxic din fotbalul românesc. De aceea, aducerea sa la Rapid implică o doză mare de risc, dar are și părți bune, după cum „Adevărul“ va demonstra în rândurile de mai jos.

Vine din civilizație în „jungla“ Superligii

Când aruncăm o privire pe CV-ul lui Neil Lennon primul lucru care sare în ochi e că, atât ca jucător, cât și ca antrenor, a activat în niște țări de care suntem la ani-lumină distanță în materie de decență și fair-play.

Fotbalistul Neil Lennon a evoluat la Celtic, Leicester sau Nottingham Forrest. După ce și-a agățat ghetele în cui, a rămas tot în fotbalul britanic, activând pe banca unor grupări precum Celtic, Bolton și Hibernian. Singura sa experiență „exotică“ a fost în Cipru, la Omonia Nicosia, însă vorbim despre un campionat în care nu există încrâncenare de la noi.

Marius Șumudică „fierbe“ după ce a fost ocolit, din nou, de Rapid. FOTO: Arhiva Adevărul
Marius Șumudică „fierbe“ după ce a fost ocolit, din nou, de Rapid. FOTO: Arhiva Adevărul

În România, prima mare provocare a lui Lennon va fi să facă față atacurilor sub centură la care va fi supus, fără îndoială! În mod cert, cât timp va fi șomer și omniprezent în studiourile TV, Marius Șumudică va avea „grijă“ de omul care i-a luat locul la Rapid. Și nu doar el! În spatele lui Șumudică se află alți oameni, jurnaliști, care au tras sforile pentru numirea acestuia la Rapid și care acum îl vor „toca“ mărunt pe Lennon.

Așadar, ca să aibă un „scut“ în fața acestor atacuri, nord-irlandezul are nevoie de rezultate bune încă de la început. De amintit că, anul trecut, s-a vorbit intens despre schimbarea lui Bergodi, când acesta a pornit prost la Rapid, câștigând un meci din primele cinci. Spre norocul său, italianul a reușit să redreseze, ulterior, corabia. Iar rezultatele sale bune au coincis cu faptul că Șumudică și-a găsit de lucru și, cât timp a fost la Gaziantep, a lăsat Rapidul în pace.

Provocarea de a lucra cu niște „boemi“ ai fotbalului...

Cât timp a fost în fotbalul britanic, Lennon a lucrat cu niște fotbaliști despre care se spune următorul lucru: „beau de rup, când e de băut, dar bagă <<materiale>> la antrenamente și mai ales la meciuri“.

Altfel spus, nord-irlandezul a lucrat cu niște profesioniști care își respectă meseria. La noi, în schimb, va da de niște „boemi“ ai fotbalului, „certați“ cu muncă. Dovadă că în Superliga noastră rezistă Constantin Budescu, la 35 de ani, cu o burtă respectabilă. Și e la mare căutare Denis Alibec, un atacant care mai mult dă din coate, nemulțumit, în loc să alerge!

Inclusiv la Rapid sunt probleme de atitudine, după cum le-a dezvăluit chiar patronul Șucu, cu ocazia numirii lui Lennon: „Dânsul vine dintr-o cultură fotbalistică, cea anglo-saxonă, bazată pe seriozitate, pe muncă, pe reuşită. Cultură în care deciziile, odată luate, nu mai sunt comentate sau negociate, ci pur şi simplu sunt implementate. Un antrenor cu rezultate excepţionale, autoritar. Sunt convins că nu vom mai avea jucători care să-şi manifeste rapidismul la 3 noaptea din discotecă sau de pe pârtiile de schi, sau care să se prezinte la echipă cu kilograme în plus faţă de greutatea optimă. Sunt, de asemenea, convins că, în sezonul viitor, pregătirea fizică, implicarea şi determinarea în teren a echipei noastre vor fi la un nivel net crescut faţă de stagiunea abia încheiată“.

Desigur, declarațiile lui Șucu sună bine în teorie. Rămâne de văzut însă dacă exigentul Lennon va fi acceptat și de vestiarul Rapidului. Pentru că o regulă nescrisă a fotbalului spune că jucătorii te fac mare, ca antrenor, și tot ei te dau afară. Și, deocamdată, nu s-a văzut un club unde patronul să dea afară tot lotul. Mereu, când rezultatele lipsesc, primul care își face bagajele e omul de pe bancă. De aceea, Lennon trebuie să reușească să se adapteze la fotbalul nostru, cu toate neajunsurile sale, dacă vrea să prindă „rădăcini“ la Rapid.

Lennon (stânga) a semnat cu Rapid până în 2026. FOTO: Facebook / FC Rapid 1923
Lennon (stânga) a semnat cu Rapid până în 2026. FOTO: Facebook / FC Rapid 1923

Precedentul Omonia, îngrijorător

Antrenorul Neil Lennon a performat, cât timp a lucrat în mediul în care se simte ca peștele în apă. Adică, în fotbalul britanic. A luat zece trofee importante în două mandate la Celtic Glasgow. Cu precizarea că, în Scoția, există Celtic, Rangers și restul echipelor sunt la ani-lumină distanță. Inclusiv Rangers s-a îndepărtat, în ultimii ani, de nivelul rivalei din Glasgow, așa că succesul uriaș pe care Lennon l-a avut la Celtic trebuie pus și pe seama acestui amănunt.

În plus, există precedentul îngrijorător numit Omonia Nicosia în CV-ul nord-irlandezului. Când a ajuns în Cipru, la o echipă foarte puternică, el a dezamăgit. A cucerit cupa în mai, la două luni după instalarea sa pe bancă, apoi a dus echipa în grupele Ligii Europa, zdrobind Gent (Belgia) cu 4-0 la general. Din păcate pentru Lennon, reușitele sale în Cipru s-au terminat aici. A pierdut Supercupa, a fost ciuca bătăilor în Liga Europa – Omonia a cedat, pe rând, cu Șerif Tiraspol, Sociedad și Manchester United – și, în campionat, a pierdut în patru din primele șapte etape! Cu un asemenea bilanț, Omonia a ajuns pe locul 7 în întrecerea internă, moment în care lui Lennon i s-a arătat ușa, după doar 7 luni în funcție. Bilanțul său: 29 de partide, 12 victorii, 7 egaluri, 10 înfrângeri.

Poate aduce un suflu nou și profesionalism

Sunt și motive întemeiate pentru care Dan Șucu trebuie felicitat pentru alegerea sa pentru banca Rapidului.

În primul rând, el n-a intrat în acest joc al numirii unor antrenori „reciclați“ în fotbalul nostru. Care se plimbă de la o echipă la alta, fără rezultate notabile, mai fac o pauză în studiourile TV unde dau bine din gură, după care revin în circuit și își arată limitele la altă formație.

Lennon, care a antrenat la cel mai înalt nivel, în grupele Ligii Campionilor și Ligii Europa, va aduce un suflu nou și profesionalism în campionatul nostru. De altfel, a și spus deja, în dialog cu site-ul clubului, că acestea sunt și obiectivele sale pe termen scurt la Rapid.

Vreau să câștigăm campionate, dar asta presupune multă muncă. Trebuie să faci sacrificii și să fii disciplinat. Uneori, trebuie să le oferi jucătorilor o «dragoste dură». O să încerc să negociez și să echilibrez lucrurile cum știu. Sper ca jucătorilor să le facă plăcere să lucreze cu mine și stafful meu. Cu toții suntem în fotbal de multă vreme, am fost jucători. Vom aduce o cultură diferită pentru anumiți jucători, pe care îi putem face să fie și mai buni“, a declarat Lennon.

Acesta și-a expus și filosofia fotbalistică: „Vrem să jucăm agresiv, un fotbal rapid. Dar vreau să ne asigurăm și din punct de vedere defensiv. Vreau să fim de neînvins, însă asta necesită multă muncă, sacrificii și disciplină“.

Participarea europeană, obligatorie

Ca orice antrenor ajuns la Rapid, obiectivul principal al lui Neil Lennon va fi câștigarea titlului. Iar cel secundar accederea într-o competiție europeană. Adică, un obiectiv pe care Rapidul l-a tot ratat, de când Dan Șucu e acționar principal. De îndeplinirea acestei ținte depinde și succesul financiar al clubului! Șucu a spus deja că fiecare sezon în care se ratează participarea europeană e un sezon ratat pentru Rapid.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite