Pandemia naşte idei şocante: Ce a propus un doctor pentru a opri focarul din fotbal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În România, comunicarea pe tema COVID-19 are probleme mari. De aceea, sfaturile şi recomandările bune pentru limitarea răspândirii virusului se amestecă, de multe ori, cu idei halucinante.

Campionatul intern a ajuns la 51 de cazuri de coronavirus, ele fiind depistate la CFR Cluj (26), Dinamo (21), CS U Craiova (3) şi Poli Iaşi (1).

De aceea, se pune problema evitării unor situaţii similare pe viitor, mai ales în ceea ce priveşte următoarea stagiune, care ar trebui să înceapă în jurul datei de 22 august. Într-o încercare de a primi un răspuns avizat pentru oprirea focarului din Liga I, Digi Sport a invitat-o în emisiunea matinală găzduită de Viorel Grigoroiu pe doamna doctor Andreea Moldovan, medic specialist în boli infecţioase.

Din păcate, o declaraţie dată de doamna doctor a arătat că exagerările pot fi de-a dreptul ridicole, inclusiv când vin din partea unor medici. Concret, Andreea Moldovan a propus nici mai mult, nici mai puţin ca meciurile de fotbal să se joace cu jucătorii având masca pe faţă! Adică, ceva ce nu s-a întâmplat nicăieri!

Ce a spus Andreea Moldovan?

*Soluţia pentru mine ar fi masca şi vă spun de ce. Pe teren. Personalul medical stă cu masca ore în şir. Cu atât mai mult cu cât acum stăm cu acele măşti ultrafiltrante, care nu sunt deloc uşor de suportat, dar ştim că ele ne potejează şi ne oferă şansa să nu ne infectăm când luăm contact cu cineva pozitiv, simptomatic sau asimptomatic.

*Acele idei conform cărora nu ne oxigenăm corect cu mască sau nu putem să respirăm corect sau este greu să stăm cu ea cred că pot fi depăşite prin conştientizarea importanţei măştii atunci când vorbim de prevenţie. 

*Nu e uşor să alergi cu mască, dar ştim că masca nu este etanşă, aerul intră şi iese. Doar că el e filtrat de anumite particule de care nu avem nevoie, particule care pot fi încărcate cu virusul respectiv.

*Ştiu că ar fi ciudat să alergăm cu masca pe figură, ştiu că e neobişnuit pentru noi, dar toată situaţia pe care o trăim acum este absolut neobişnuită şi inedită pentru noi toţi şi atunci trebuie să ne adaptăm şi să facem acele compromisuri de care spuneam înainte.

*Sunt sporturi de echipă în care te apropii de colegii tăi, dar sunt şi sporturi în care nu este neapărat să stai aproape de cel de lângă tine. Să ştiţi că în spitale, mulţi dintre cei care lucrează acolo ca personal medical nu s-au îmbolnvit la pacient, pentru că acolo ştim ce avem de făcut şi ne protejăm. Dar în afara lucrului cu pacientul, a mai fost un moment în care s-a băut cafea la comun, s-a fumat o ţigară sau s-a stat de poveşti cu masca lăsată jos, ca să ne auzim, vorba vine, mai bine, şi acolo suntem noi vulnerabili.

*Un sportiv are activitatea de pe teren, unde este în mişcare, în aer liber, unde expunerea este mult mai mică, dar şi activitatea din vestiar sau cea de socializare, unde deja riscul începe să crească mai mult.

Danezii şi olandezii s-ar îngrozi

Propunerea doamnei doctor ar stârni, probabil, hohote de râs în alte ţări. Mai ales că studiile efectuate de danezi şi de olandezi au arătat că riscul îmbolnăvirii cu COVID-19 pe terenul de fotbal e aproape de zero!

Cazurile din Liga I au apărut, nu pentru că jucătorii au fost angrenaţi în meciuri pe teren, ci pentru că, foarte probabil, normele sanitare n-au fost respectate, în afara gazonului.

CITEŞTE ŞI:

Studiu olandez despre coronavirus: De ce în supermarket riscul infectării e mai mare

Coronavirus, explicat: Câte minute trebuie să ai contact cu un bolnav pentru a lua COVID-19

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite