Oscar Pistorius, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru omor din culpă. Evoluţia procesului pas cu pas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oscar Pistorius şi-a aflat sentinţa, marţi, fiind condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, după ce a fost găsit vinovat de omor din culpă. Paralimpicul în vârstă de 27 de ani şi-a împuşcat partenera de viaţă, Reeva Steenkamp, susţinând încă de la început că a confundat-o cu un hoţ care i-ar fi pătruns în locuinţă.

După şapte luni de la debutul procesului, paralimpicul sud-african şi-a aflat sentinţa, urmând să-şi petreacă, în teorie, următorii cinci ani în închisoare. La scurt timp după aflarea pedepsei, Oscar Pistorius a fost dus către închisoarea Kgosi Mmapuru, din Pretoria.
De menţionat că judecătoarea acestui caz, Thokozile Masipa, a mai dictat trei ani de închisoare cu suspendare pentru folosire de arme de foc.

Momentul în care Pistorius îşi află sentinţa 


Una dintre variantele de pedeapsă mai uşoară presupunea trei ani de arest la domiciliu, însă acuzarea s-a arătat şocată de această posibiitate, considerând-o o sentinţă prea uşoară pentru sud-african. Un oficial al Administraţiei Penitenciarelor a sugerat posibilitatea ca Oscar Pistorius să primească o pedeapsă de arest la domiciliu şi să muncească 16 ore pe lună, ceea ce a stârnit dezaprobarea procurorului.

Săptămâna trecută au început pledoariile finale ale acuzării şi apărării, iar managerul acestuia, Pete Van Zyl, a încercat să îl reabiliteze pe sportiv, printre argumente numărându-se şi implicarea paralimpicului în acţiuni caritabile. În replică, Parchetul a subliniat că se opune unei pedepse mici, motivând că „nu este nimic original“ şi că „pur şi simplu este o etapă din carieră“.
În luna septembrie, Oscar Pistorius a fost găsit vinovat de omor din culpă, judecătoarea fiind de părere că sud-africanul a fost imprudent, însă nu s-a demonstrat intenţia acestuia de a ucide. În teorie, hotărârea sentinţei este o chestiune de ore, fiind probabil să fie dată în cursul zilei de marţi.

image

Când şi cum a început totul

Începutul poveştii agitate s-a petrecut în noaptea dintre 13 şi 14 februraie, când Oscar Pistorius şi Reeva Steenkamp, fotomodel şi prezentatoare TV, se aflau în apartamentul lor, din Pretoria, în Africa de Sud. Ce s-a întâmplat acolo doar paralimpicul poate şti cu exactitate, cert este că ajunşi la faţa locului, anchetatorii au descoperit-o că partenera lui de viaţă se afla în baie în momentul în care a fost ucisă de gloanţele trase din camera alăturată.

Ce se ştie vs. ce se presupune

Primele declaraţii ale sportivului indicau că tânăra nu ar fi trebuit să fie în casă în acea seară şi că, probabil, ar fi intrat să-i facă o surpriză de Ziua Îndrăgostiţilor. Acestea a susţinut că s-a trezit din somn din pricina zgomotelor din casă şi, convins că este jefuit, a luat pistoul şi a tras în uşa băii. Acele declaraţii erau susţinute şi de faptul că, în momentul tragerii, nu avea protezele puse, astfel încât se poate considera că totul s-a petrecut repede, în ideea instinctivă de a se apăra. 

Tot sigur este faptul că au fost trase patru gloanţe, expertiza arătând că victima nu murise după primele două. Făcând o paralelă, potrivit „The Sun“, martorii aveau o variantă diferită faţă de cea a paralimpicului. Vecinii au declarat că, în jurul orei trei dimineaţa, s-au auzit primele focuri de armă, însoţite de ţipete, apoi o linişte de 10 minute a fost urmată de alte zgomote provocate de gloanţe. De asemenea, locuitorii din zonă susţin că au auzit strigăte şi înaintea primelor focuri de armă, ceea ce conduce la ipoteza că Reeva Steenkamp s-ar fi aflat cu mult înainte în locuinţă şi că ar fi existat o discuţie aprinsă între cei doi. 

image

Vinovat sau nu, în mod cert denigrat la nivel internaţional

Din momentul producerii crimei şi până în zilele noastre, Oscar Pistorius a avut „un loc cald“ în presa internaţională, care i-a rezervat spaţii largi, cele mai multe aducându-i acuze sau denigrându-l. Spre exemplu, un jurnalist de la „Daily Mail“ s-a numărat printre primii din branşă care l-au vizitat pe paralimpic după moartea Reevei Steenkamp. Acestea avea să noteze că, în momentul intrării în apartament, a fost şocat de prezenţa unor bâte de cricket şi baseball aflate după uşă, de găsirea unui pistol aproape de pat şi de o armă automată văzută la fereastră. 

Nimeni nu părea să ia în calcul că defectele fizice ale lui Oscar Pistorius l-ar fi făcut să simtă nevoia de a se apăra prin alte mijloace şi toţi păreau atraşi de ipoteza potrivit căreia ar fi fost un ucigaş nepăsător. La acea vreme, „Daily Star“ scria că ansamblul rezidenţial în care locuia sportivul era considerat domeniul cel mai sigur din Africa de Sud, fiind înconjurat de un zis de trei metri înălţime, prevăzut cu gard electric. Şi, din nou, printre cuvinte, se sugera vinovăţia lui Oscar Pistorius.

image

Conturarea unui profil de om recalcitrant

S-au dezgropat cele mai mici şi, în mod normal, banale aspecte. „Beeld“ a relatat un incident în 2009, când paralimpicul încerca să-l apere de fotografi pe un prieten care fusese implicat într-un accident rutier pe trecerea de pietoni, din postura de şofer, motivând: „Pentru că sunt Oscar Pistorius“. Desigur, toate acestea nu au relevanţă pentru episodul petrecut în februarie, doar au profitat de audienţa pe care o producea orice o garanta prezenţa numelui.

Avocatul apărării şi fost procuror, Marius du Toit consideră că situaţia are două variante plauzibile: prima - paralimpicul a fost în legitimă apărare, crezând că este atacat de hoţi şi a doua - a acţionat din impuls, fiind trezit din somn brusc. Acesta a avut de „explicat“ oarecum şi mesajul pe care Reeva Steenkamp i l-a trimis lui Oscar Pistorius: „Îmi este frică (n.r. de tine) uneori“.

Oscar Pistorius, predispus anxietăţii? Parchetul cere o evaluare psihiatrică

O înregistrare video cu reconstituirea crimei comise de Oscar Pistorius a fost difuzată în Australia

Verdict înfricoşător pentru un fost campion mondial: „N-are cum să scape de o condamnare la moarte“

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite