Opinie: Cazul Djokovici, o victorie pentru jurnalismul care separă faptele de convingerile personale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Instanţa a revocat anularea de către autorităţile australiene a vizei acordate lui Novak Djokovici. Sârbul a câştigat apelul şi poate rămâne în ţară.
Instanţa a revocat anularea de către autorităţile australiene a vizei acordate lui Novak Djokovici. Sârbul a câştigat apelul şi poate rămâne în ţară.

Aventura australiană a lui Novak Djokovici ne-a fost fluturată în faţa ochilor de mulţi editorialişti, comentatori, pentru a ni se spune - oare pentru a câta oară?! - că România e o ţară de doi lei, la ani-lumină distanţă de Australia, unde curg lapte şi miere.

Într-adevăr, există diferenţe uriaşe între România şi Australia. Şi una dintre aceste diferenţe se reflectă în mediatizarea acestui caz.

Dacă mulţi dintre comentatorii, formatorii de opinie şi editorialiştii de la noi, care au analizat acest scandal, au amestecat subiectul cu convingerile lor despre vaccinare, în schimb, în Australia, jurnaliştii de acolo au relatat faptele. Inclusiv în textele lor de opinie! N-au dus discuţia înspre opţiunile medicale ale lui Djokovici. Pentru că acest caz nu s-a născut din acest motiv. 

Novak Djokovici n-a apărut, aşa, dintr-o dată, pe aeroportul Tullamarine de la Melbourne, spunând: „Salut! Sunt Nole. Campionul en-titre de la Australian Open şi, nevaccinat cum sunt, am venit să joc tenis la voi. Deschideţi poarta că mă cheamă Djokovici!“.

Djokovici, ca orice om de pe planeta asta, care vrea să călătorească, avea nevoie de nişte acte:

*Viză de intrare în Australia - Care i s-a dat.

*Acte medicale, în contextul pandemiei - Pe care le-a primit, după ce dosarul lui, anonimizat, a fost analizat de două comisii medicale independente.

Pe baza aceluiaşi set de acte (viză + scutiri medicale de la vaccinare), alţi oameni au intrat în Australia, cu câteva zile înaintea lui Djokovici. 

Astea sunt faptele. 

Presa australiană a fost tot timpul în stare să le evidenţieze, noi, inclusiv acum, transformăm subiectul într-o aşa-zisă victorie a nevaccinaţilor.

Cazul Djokovici n-are nicio legătură cu aşa ceva. 

A scos însă în evidenţă carenţele procedurale care există în sistemul australian, în birocraţia lor. Asta a constatat şi judecătorul care a analizat acest caz.

Indiferent de ce se va întâmpla de acum înainte, indiferent dacă Djokovici va rămâne sau nu în Australia - Ministerul de Interne poate face apel pentru a-i cere, din nou, expulzarea - un lucru e cert.

Australia, într-adevăr, e la ani-lumină distanţă de România. Şi în ceea ce priveşte abilitatea oamenilor din presă de a judeca, de a analiza obiectiv, cu simţul răspunderii, un caz deosebit de important.

Şi, încă ceva, în Australia, şi în mijlocul unui scandal atât de mare, cu un subiect atât de sensibil, poţi primi o judecată corectă. Pe baza faptelor. 

E o victorie a adevărului, a corectitudinii, acest caz, nu a nevaccinaţilor!

     

CITEŞTE ŞI:

Cazul Djokovici, explicat ca la carte: Cine i-a dat scutire, de ce Australia e în culpă şi ce problemă are Nole

Djokovici, în hotelul ororilor: Cum arată viaţa în locul unde a fost închis jucătorul numărul 1 al lumii

Două opinii pro şi contra Djokovici: „Adevărul“ analizează subiectul momentului în lumea sportului

„Australia trebuie să-şi ceară scuze faţă de Djokovici!“: Editorial acid în presa din Melbourne

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite