O echipă care a apus: FCM Bacău, club cu tradiţie în Moldova, se retrage din campionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FCM Bacău renunţă la participarea din liga secundă. FOTO Mediafax
FCM Bacău renunţă la participarea din liga secundă. FOTO Mediafax

După desfăşurarea primei etape din sezonul Ligii a II-a, FCM Bacău a început cu o neprezentare, moldovenii renunţând la eşalonul secund.

La scurt timp după derularea primei etape a ligii secunde, o nouă echipă pare gata de retragere. Clubul cu tradiţie din Moldova, FCM Bacău, nu s-a prezentat în meciul programat în deplasare cu FC Buftea, din cauza crizei finanicare cu care se confruntă.

Situaţia materială precară a clublui întrevede un viitor sumbru, preşedintele Daniel Scînteie prevăzând o neprezentare a echipei şi în cea de-a doua etapă a campionatului secund. 

Clubul are un litigiu cu Steaua pentru Eugen Baciu, situaţia fiind altfel dacă patronul din Ghencea ar fi achitat datoriile către moldoveni. Scînteie a comentat că, în ciuda problemelor cu care se confruntă FCM Bacău, va încerca să păstreze grupele de copii şi juniori, sperând la redresarea situaţiei, în timp.

Repere istorice

Înfiinţat în 1950, clubul se numea Dinamo Bacău, fiind subordonat Ministerului de Interne. Separarea a venit mai târziu şi a adus o nouă denumire, Sport Club Bacău, având din acel moment secţiuni pentru atletism şi tenis. Sezonul 1972-1973 a fost echivalent cu performanţa pentru echipa moldavă, care a terminat campionatul pe poziţia a patra. 

Bacău a ajuns în finala Cupei României, ediţia 1990-1991, însă a pierdut în faţa Universităţii Craiova, care a câştigat cu 2-1. În 1992 a fost consemnată schimbarea numelui, în FC Selena Bacău, trei ani mai târziu a devenit FC Bacău, în timp ce schimbarea finală a fost în 1997. Moldovenii au câştigat Cupa Ligii, ediţia 1998-1999 şi sezonul următor, echipa a avut golgheter naţional, cu 17 goluri. 

Anul 2001 a adus retrogradarea lui FCM Bacău, însă clubul s-a menţinut în prima ligă prin cumpărarea locului de la FC Baia Mare, proaspătă promovată atunci.

Prima calificare a unei echipe româneşti în sferturi europene

FCM Bacău a scris istoria primei calificări româneşti în sferturile de finală ale unei competiţii intercluburi europene, după ce le-a învins pe FC Floriana (Malta), FK Dolp (Norvegia) şi FC Kilmarnock (Scoţia), însă a fost învinsă de Arsenal (2-0; 7-1).

Printre fotbaliştii care au pus umărul la ascensiunea lui FCM Bacău se numără Eugen Baciu, Valentin Bădoi, Marius Croitoru, Andrei Cristea, Dorin Goian, Cristian Ciocoiu, Ştefan Apostol, Valeriu Bordeanu. 

Între retrogradări şi promovări

Clubul a fost sub tutela fostului primar al Bacăului, Dumtru Sechelariu, începând cu anul 1992, după iniţiativa eşuată a acestuia de a prelua echipa de handbal feminin, Ştiinţa. Prima măsură a lui Sechelariu a presupus întărirea lotului, astfel încât au fost transferaţi şapte jucători, moment din care a început redresarea echipei. Surpriza a fost învingerea lui Dinamo, în Ştefan cel Mare, însă a retrogradat în liga secundă.

Doi ani mai târziu, clubul a promovat, în detrimentul echipei FC Brăila şi cu uriaşe eforturi financiare. În 1995, clubul a reuşit o surpriză uriaşă, învingând-o pe Steaua cu 5-1, într-un meci disputat pe Ghencea. În 2001, clubul a retrogradat din nou, dar a cumpărat locul din primul eşalon de la Baia-Mare. 

Sezonul 2001-2002 a fost unul de maximă intensitate pentru băcăuani, care s-a luptat cu demnitate cu granzii Bucureştiului, dar a terminat campionatul pe locul şase. După aceasta, FCM Bacău s-a clasat numai în subsolul clasamentului. 2006 a venit cu o altă retrogradare în Liga a II-a, fapt care a consemnat cea mai neagră perioadă a clubului, trei ani mai târziu moldovenii retrogradând în Liga a III-a, decizie luată la masa verde, după două neprezentări. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite