Nemţii fac dezvăluiri incendiare. Cum funcţionează şcoala de dopaj a Rusiei care scoate campioni pe bandă rulantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un documentar difuzat de televiziunea germană ARD susţine că Rusia practică un program sistematic de dopaj, dar şi de acoperire a acestuia. Materialul conţine nume de sportivi, dar şi sumele (imense) care s-ar plăti da pentru falsificarea rezultatelor pozitive ale unor teste anti-doping.

O „bombă“ a explodat miercuri seară în lumea mondială a sportului, după difuzarea unui documentar întins pe 60 de minute, la postul german de televiziune ARD. Intitulat „Dopaj confidenţial: cum îşi fabrică Rusia învingătorii“, materialul face un portret dur al atletismului rus în special, marcat de dopaje la nivelul sportivilor şi corupţie în rândul oficialilor.

„Nu poţi obţine medalii fără să te dopezi“

Punctele forte ale documentarului le reprezintă declaraţiile lui Vitali Stepanov, un personaj care a lucrat timp de trei ani pentru Agenţia Rusă Anti-Doping (RUSADA), şi ale atletei Iulia Stepanova, soţia sa, alergătoare specializată pe proba de 800 de metri. „În Rusia, nu poţi să obţii rezultate fără să te dopezi. Antrenorii şi oficialii îţi spun că prin folosirea abilităţilor naturale poţi să ai rezultate bune. Dar pentru a obţine medalii ai nevoie de ajutor. Iar ajutorul înseamnă doping şi substanţe interzise“, a declarat Vitali Stepanov. Soţia Iulia a venit cu completările. „Antrenorii iau orice sportivă, o îndoapă cu tablete şi o pun să alerge. Ţi se spune de multe ori de către antrenori sau oficiali: <<ia această pastilă, toată lumea o ia>>. Apoi, dacă sportivul e descoperit la un control internaţional, renunţă la el fără nicio problemă şi vine altul la rând“. 

Deloc surprinzător, Iulia Stepanova a fost suspendată, pentru dopaj, în 2013, timp de doi ani, de către Agenţia Mondială Anti-Doping (WADA). Cei doi soţi, care au părăsit Rusia înainte de difuzarea în Germania a acestui documentar, au făcut declaraţii şi mai incisive. „Au fost cazuri, în perioada în care lucram la RUSADA, când auzeam oameni din Ministerul Sporturilor sau chiar din interiorul RUSADA, care se interesau de rezultatele testelor anti-doping. Dacă testul ieşea pozitiv, iar atletul implicat nu era un nume, atunci rezultatul rămânea pozitiv. Dacă era cineva renumit, sau o speranţă la medalii, atunci rezultatul era o eroare şi nu era raportat“, a mai spus Vitali Stepanov. 

450.000 de euro pentru falsificarea unui test

Şi nu e totul. Potrivit fostului oficial RUSADA, pe lângă atletism, dopajul în Rusia e practicat mai ales de sportivii care activează în ciclism, înot, biatlon, ridicare de greutăţi sau ski-cross. 

În plus, ar fi existat cazuri în care preşedinţi de federaţii sportive din Rusia, sau chiar sportivi, ar fi intervenit pe lângă oficialii anti-doping „cu sume importante de bani“ pentru măsluirea testelor pozitive! 

O recunoaşte în documentar şi Lilia Şobukova, câştigătoare a Maratonului Londrei în 2010, în prezent suspendată pentru doi ani din cauza unor neregularităţi în paşaportul său biologic (un document care cuprinde profilul sangvin al sportivului, monitorizat în timp pentru a se observa diversele modificări care ar însemna doping). Şobukova recunoaşte că ar fi plătit în 2011 suma de 450.000 de euro Federaţiei Ruse de Atletism, pentru a-i fi acoperit un rezultat pozitiv la un test anti-doping, care i-ar fi periclitat prezenţa la J.O. de la Londra (2012). 

La care Şobukova a participat, dar unde n-a încheiat cursa, deşi cu un an înainte obţinuse al doilea cel mai bun timp în proba de maraton. Un verdict dur, în documentar, a pus şi Evghenia Pecherina, fostă aruncătoare de disc: majoritatea sportivilor ruşi, 99% dintre ei, se dopează!“

Rusia, lovită şi prin intermediul sportului?

În documentarul difuzat de ARD, apare (teoretic) şi Maria Savinova, câştigătoarea medaliei de aur în proba de 800 de metri la J.O. de la Londra (2012), care dezvăluie că s-ar fi dopat cu oxandrolon, un steroid care are ca efecte creşterea forţei şi a masei musculare, fără efecte secundare notabile. 

Există însă o problemă, presupusa Savinova face dezvăluirile în faţa camerei TV având faţa blurată, iar vocea e dublată în germană, dar ARD susţine că deţine şi varianta originală, needitată. 

Posibilitatea unei răzbunări, perioada în care apare acest documentar, într-un moment în care imaginea Rusiei lui Putin e şifonată rău pe plan mondial, în orice plan, în urma acţiunilor din Crimeea şi Ucraina, ridică semne de întrebare. Informaţiile nu sunt însă chiar şocante şi nici noi pentru specialişti.

Vă spun acum părerea mea în calitate de fost sportiv, nu de vice-preşedintă la Agenţia Naţională Anti-Doping. Am mai auzit aceste speculaţii. Declaraţiile mi se pare suspecte, la fel şi perioada în care vin ele şi sumele care sunt vehiculate. Dar tot timpul a planat această suspiciune şi în perioada în care activam, nu doar asupra atletelor din URSS, ci asupra celor din întregul spaţiu ex-sovietic“, a declarat, pentru „Adevărul“, Doina Melinte. fostă multiplă campioană în atletism, şi medaliată cu aur în proba de 800 de metri la J.O. din 1984. 

  

Interpelate de BBC, CNN şi L’Equipe, principalele organizaţii implicate – federaţia rusă de atletism şi RUSADA (ambele finanţate de guvernul rus) – au negat acuzaţiile, însă WADA a anunţat că va deschide o anchetă. 

67 de atleţi în stare de suspendare, din cauza dopajului, are Rusia în acest moment. 

La J.O. de Iarnă de la Soci, din februarie 2014, ţara gazdă a fost prima în clasamentul pe medalii, iar la J.O. de Vară de la Londra (2012) a ocupat locul 4

Citeşte şi 

Au trişat şi ratează Jocurile Olimpice din 2016: România a pierdut două sportive de mare viitor din cauza dopajului

Paşaportul biologic, introdus de la ediţia 2015/2016 a Ligii Campionilor

DILEMĂ ETICĂ Există forme morale de dopaj în sport? Despre „competiţiile sportive“ ale farmaciştilor, la Adevărul Live

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite