Ne-am întors de unde am plecat! Portugalia - România 24-17

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fără numeroşi titulari, majoritatea activând în Franţa, dar şi cu un joc lipsit de idei, presărat cu erori, echipa de rugby a României a debutat cu un eşec în ediţia 2011-2012 a Cupei Europene a Naţiunilor: 17-24 (3-24) cu Portugalia, la Lisabona.

Fac ce fac rugbyştii noştri şi se întorc de unde au plecat. După o perioadă de timp (circa un an şi jumătate) în care au avut meciuri reuşite - din zece meciuri oficiale, contând pentru CEN sau pentru preliminariile Cupei Mondiale, s-au câştigat opt, iar două s-au încheiat la egalitate -, naţionala pregătită de Romeo Gontineac şi Steve McDowell a capotat la Lisabona. Adică acolo unde în 2010 s-a impus cu 20-9.

Fără o parte dintre jucătorii care au reuşit calificarea la Rugby World Cup 2011 - Socol, Manta, Tincu, Ursache, Dima, Ion, Dimofte, Fercu -, România s-a prezentat la Lisabona lipsită şi de acel spirit combativ care a stat la baza succeselor pe care le reuşea altădată. În loc să profite de absenţa senatorilor de drept, cei care le-au luat locul au avut o atitudine visătoare - oare ce vom face cu ei când "veteranii" se vor retrage? Fiindcă altfel nu pot explica eseul primit în al doilea minut al disputei, când Pedro Silva a sancţionat aşezarea neinspirată a românilor în defensivă, survenită după ce Vali Calafeteanu a încercat să degajeze cu piciorul - balonul a sărit spre terenul nostru de ţintă! Uvertura Joseph Gardner a transformat, astfel că meciul a început cum nu se mai prost pentru "stejari". Portugalia avea 7-0 fără ca ai ei jucători să consume foarte multă energie. Acest moment mi-a amintit de ultimul minut al meciului din 2009, când lusitanii au înscris încercarea transformată ce le-a adus victoria (22-21) - s-a făcut simţită la noi aceeaşi lipsă de organizare în perioadele importante ale partidei (debut şi final de repriză sau de meci).

Nesincronizări în margine, placaje ratate

Absenţa liderilor, a oamenilor cu mintea limpede, s-a simţit exact în aceste momente, Ovidiu Toniţă, desemnat căpitan, nereuşind să adune trupele în jurul său. Mai mult decât atât, experimentatul jucător de la Perpignan a văzut şi cartonaşul galben (eliminare pentru zece minute), înainte de pauză (min. 38), când a placat neregulamentar, la disperare.

Primele 40 de minute au confirmat, din nou, o meteahnă mai veche a naţionalei noastre de rugby, însă nu numai... (să ne gândim la handbalişti). Şi anume că ea face reprize diferite ca joc şi ca scor. Doar trei puncte a izbutit să dea Dănuţ Dumbravă, dintr-o penalitate (min. 14). În timp ce Portugalia şi-a mărit avansul la 24-3, până la pauză!

Mai mult decât atât, absenţa lui Marius Tincu nu s-a resimţit doar la jocul în câmp deschis, ci şi în momentele fixe. La repunerile din margine, de pildă, unde talonerul Cătălin Beca nu prea s-a înţeles dcu prinzătorii. Nici apărarea n-a funcţionat deloc bine, permiţându-le portughezilor, cunoscuţi ca buni jucători de rugby în 7, să iniţieze contraatacuri. Două dintre acţiunile lor executate în viteză au fost concretizate prin eseu de Antonio Aquillar (min. 22) şi Frederico Oliveira (min. 27), care au profitat din plin de placajele ratate de români.  

Punct bonus defensiv obţinut cu ceva noroc


Debutul reprizei secunde a fost la fel de ezitant pentru "stejari", care, fiind şi în inferioritate numerică, şi totodată fără căpitan, au cedat uşor balonul, în atac, ceea ce le-a permis adversarilor să scape spre buturile noastre. Noroc cu Ionuţ Botzezatu, care a placat decisiv - purtătorul de balon a scăpat mingea înainte chiar în faţa liniei de but! Astfel gazdele disputei au fost împiedicate să înscrie eseul cu numărul patru, care le-ar fi adus punctul bonus ofensiv.

Ultimul "sfert" al întâlnirii a arătat că şi Portugalia este o echipă limitată, fie în planul pregătirii fizice, fie în ceea ce priveşte rezervele. Lusitanii au micşorat tempoul, în timp ce echipa noastră a reuşit să joace mai bine decât până atunci. În minutul 64, Ionel Cazan a marcat o încercare la centru, după a "şerpuit" printre adversari, iar Dumbravă a transformat. Diferenţa s-a micşorat la 10-24. Inexplicabil gestul jucătorului român de a culca balonul din plonjon - rezultatul de pe tabelă nu impunea o astfel de execuţie despre care se ştie că este periculoasă, putând cauza accidentarea celui care o face.

În finalul partidei, într-un moment în care Tiago Girao fusese eliminat temporar, Cătălin Nicolae a recuperat un balon şi a reuşit un eseu care, fiind transformat de Florin Vlaicu, a permis naţionalei noastre să obţină in extremis, cu mult noroc, punctul bonus defensiv. Fiind ultimul minut, echipa de rugby a României a pierdut însă cu 17-24, rezultatul reprezentând, totodată, cea mai categorică înfrângere a ei în faţa celei lusitane.

Tot astăzi s-au disputat şi celelalte două meciuri din CEN: Georgia - Ucraina 62-3 şi Spania - Rusia 24-28. Clasament: 1. Georgia 5 puncte, 2. Portugalia 4p, 3. Rusia 4p, 4. Spania 1p, 5. România 1p, 6. Ucraina 0p.  

Etapa următoare (12 februarie): Georgia - Spania, Rusia - Portugalia, Ucraina - România.

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite