Marele actor Ilarion Ciobanu a jucat rugby la Dinamo: „I se spunea Gloabă, pentru că alerga precum un cal!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ilarion Ciobanu, decedat în 2008 la 76 de ani, este unul dintre cei mai mari actori din istoria României, rolurile sale fiind memorabile pentru cinematografia românească.

Puţină lume ştie însă că Ilarion Ciobanu a fost şi un bun sportiv. La 12 ani, viitorul mare actor lucra deja, intrând băiat de prăvălie la Constanţa. A făcut apoi de toate: a fost hamal în port, tractorist, marinar, pescar sau tâmplar.

La Constanţa, tânărul Ilarion juca rugby pe plajă, fiind considerat unul dintre pionierii de la mal de mare ai acestui sport. În cartea „50 de ani de rugby la Constanţa”, Nicolae Dan şi Florian Constantin fac referire şi la viitorul actor. „Conform părerii unor vechi prieteni şi cunoscători ai acestui sport, leagănul rugby-ului constănţean se află în partea de nord-est a oraşului, pe cele două frumoase plaje - Modern şi Trei Papuci. Pe aceste suprafeţe de nisip auriu, imediat după război, au apărut grupuri de tineri care se întreceau în adevărate campionate locale de înot în mare şi de sărituri de pe digul Y, transformat în trambulină. Există şi un clasament valoric. Ţin minte că sute de tineri îi admirau şi îi aplaudau pe aceşti frumoşi tineri cu corpurile bronzate, pentru reuşitele lor. Se făceau chiar pariuri cu privire la câştigători. Câteva nume ale celor mai buni rugbyşti, intraţi în legendă, sunt: Gică Budi, Ilarion Ciobanu (alias Claris), Nae Şifărescu, Vasile Giuglea, Ţuţu Apostol, Puiu Ion, Gh. Alexandru, Ţony şi mulţi alţii. Echipa muncitorilor portuari era formată din Vasile Giuglea, pilotul Puiu Ion, Ilarion Ciobanu (Claris), Nae Şifărescu, Ţuţu Apostol, Şony V., Traian Doiciu, Culică Ion, Vasilescu Ştefan, Drăghia Costel, Stamate N., Nachel M., Craiu C-tin, Nicu Simion, Bălan Petre, Camară V., Şulea Andrei, Olaru Ion. În vara anului 1952, rectorul Institutului Politehnic din Galaţi hotărăşte ca jucătorii echipei de rugby să facă practica anuală la Administraţia Portului şi la Şantierul Naval Constanţa. La sfârşitul vacanţei de vară, n-am plecat cu mâna goală la Galaţi, l-am luat cu noi pe Claris, care a devenit jucătorul Ştiinţei. A jucat la Galaţi doar un sezon, pentru că, în timpul unui meci meci-şcoală cu Progresul Bucureşti, a fost remarcat şi ulterior transferat la această echipă, unde a făcut o linie a treia de excepţie, împreună cu Paloşeanu şi Emil Dumitrescu”, se arată în carte. 

Unul dintre eroii acelor vremuri, Vasile Giuglea (82 de ani), are numai cuvinte de laudă la adresa rugbystului Ilarion Ciobanu. „Îi spuneam «Claris» sau «Gloaba», pentru că era înalt şi alerga precum un cal. A jucat puţin la Constanţa. A lucrat o perioadă în port. L-am avut coechipier însă mai mult timp la Dinamo Bucureşti, unde venise de la Ştiinţa Bucureşti. Juca în linia a II-a şi era un rugbyst foarte bun. Nu avea frică de nimic pe teren, nici în deplasare, nici acasă. Evolua fără reţineri, de parcă se afla în curtea lui. Marca şi multe eseuri. Era mai mare cu trei ani ca mine. Ne-am cunoscut la Constanţa prin intermediul unei cunoştinţe comune. Eu jucam în linia I. Ciobanu era un băiat extraordinar, un tip valabil şi un bun coleg”, spune Vasile Giuglea pentru Ziua de Constanţa.  „Era un om citit. Vorbea foarte mult pe teme literare cu antrenorul nostru de la Dinamo, Titi Ionescu. Îşi dădeau şi replici. Îmi plăcea foarte mult să asist la dialogurile lor. Erau extrem de interesante”, arată bătrânul. Giuglea s-a întâlnit de câteva ori cu Ilarion Ciobanu şi după ce el renunţase la rugby, iar fostul său coleg devenise un star de cinema. „Turna la Brăila «Aurul, Profetul şi Ardelenii». Îl aştepta pe Ion, pistolarul, îmbrăcat ca în film. I-am zis: «Hai, băi Gloabă, la un şpriţ!». Am depănat amintiri. Apoi ne-am văzut şi în vara în care a filmat la Constanţa «Toate pânzele sus». Îşi făcea viaţa în port, la digul acela în formă de Y”, arată Vasile Giuglea. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite