Maraton pentru amatori: Cu ce timp trebuie să termini cursa ca să fii mai rapid decât timpul mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maraton

La Maratonul Bucureşti din 2017, 1.062 de alergători au terminat cei 42 de kilometri şi 195 de metri. Dintre ei, 44 au reuşit să termine în mai puţin de 3 ore. Între trei ore şi patru ore au sosit 284 de concurenţi, între patru ore şi cinci ore, 511 participanţi, iar până în limita de şase ore încă 223 de alergători.

Alergi un maraton mai bine sau mai puţin antrenat, atent la nutriţie sau nu prea, cu câteva kilograme în plus sau cu greutatea ideală. Îl termini mai repede sau mai târziu, mai aproape de elită sau pe la coada clasamentului, dar totuşi în limita de 6 ore impusă la majoritatea curselor de 42 de kilometri şi 195 de metri. Care ar fi însă ”cronometrul” acela nici-prea-repede-nici-prea-încet pentru parcurgerea acestei distanţe?

Dacă facem o medie între timpul de record mondial (2.01:39 – Eliud Kipchoge & 2.15.25 – Paula Radcliffe) şi marja limită cerută de organizatori, am vorbi de 4 ore, 1 minut şi 28 de secunde la băieţi şi 4 ore, 7 minute şi 28 de secunde la fete. Dar valorile astea nu sunt cifrele corecte, pentru că sunt foarte puţini atleţi care se pot duce mai repede de 2 ore şi 10 minute, sau 2 ore şi 30 de minute în cazul fetelor, şi foarte mulţi oameni care au nevoie de mai mult de 4 ore pentru a ajunge la finiş. Peste 99% din alergătorii care se aşează la startul unui maraton nu se apropie de valorile profesioniştilor, deci media în care se parcurge distanţa este alta, mai ”îngăduitoare”.

Americanii au făcut o medie în 2016, au avut în vedere datele de la mai multe curse din SUA, şi le-a ieşit 4.22.07 la băieţi (un pace mediu de 6.12 pe mie) şi 4.47.40 la fete (un pace de 6.49 pe mie). Englezilor, analizând doar maratonul de la Londra, le-a ”dat” ceva mai tare media, normal, pentru că nu au luat în calcul şi curse mici: 4.04.23, la băieţi, şi 4.39.27, la fete. În mare, dacă termini în sub trei ore atunci te situezi printre primii 8% dintre băieţi şi primele 1% dintre fete. Dacă ajungi la finiş mai repede de 4 ore, atunci eşti printre primii 47% dintre alergători sau 22% dintre alergătoare. În România, dacă ne uităm la Maratonul Bucureşti din 2017, se observă că au ajuns la linia de finiş 1062 de alergători, 44 dintre ei reuşind să termine în mai puţin de 3 ore. Între trei ore şi 4 ore au sosit 284 de concurenţi, între 4 ore şi 5 ore, 511 participanţi, iar până în limita de 6 ore încă 223 de alergători.

Pentru foarte mulţi alergători, timpul de calificare la maratonul Boston, unul dintre cele mai vechi din lume, este un vis, un vis care se atinge cu destul de multă greutate, timpul de acceptare fiind sub 3 ore pentru majoritatea dintre categoriile de vârstă (la băieţi). Pentru marea majoritate însă, obiectivul este să treacă linia de finiş, în timpul limită dacă se poate. Ambele ţeluri, la fel de bune! De-a lungul anilor, odată cu creşterea numărului de participanţi la maraton, s-a ajuns la curse cu peste 40.000 de mii de oameni la start, a crescut şi media cu care se termină această distanţă, o evoluţie observată peste tot în lume. În plus, pe lângă creşterea numărului de alergători, în timp, s-a observat şi o mărire a valorii limitei superioare de vârstă a participanţilor, care în cele mai multe cazuri depăşeşte 40 de ani. Şi încă un motiv, multe din cursele mari au la start un număr destul de apropiat de bărbaţi şi femei, un lucru uimitor dacă este să ne gândim că până în 1967 nicio femeie nu putea lua startul la o asemenea probă şi că primul maraton olimpic feminin s-a disputat de abia în 1984 (Los Angeles). Femeile, în medie, au un timp de finalizare al unei curse de 42,195 km cu 30 de minute mai lung decât cel al bărbaţilor.

S-a făcut un studiu şi la nivel mondial legat de timpul mediu de alergare al unui maraton, pe runrepeat.com. A fost calculată o medie care nu a inclus performanţele elitelor, medie realizată din 1.298.588 de rezultate! Ce înseamnă, conform acestui studiu, să alergi mai repede decât media mondială? Să fugi sub 4 ore, 13 minute şi 23 de secunde dacă eşti bărbat şi sub 4 ore, 42 de minute şi 33 de secunde dacă eşti femeie (la general, media a fost de 4.21.21, cea mai rapidă ţară conform acestor date fiind Spania, cu o medie de 3.55.35).

Sport

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite