Lecția lui Macron pentru politicienii din România: cele două domenii în care Franța va investi masiv

0
Publicat:

Într-un interviu acordat „L’Equipe“, președintele Franței a avut un mesaj tăios pentru contestatarii săi din ultima lună.

Emmanuel Macron, președintele Franței. FOTO: Arhiva Adevărul
Emmanuel Macron, președintele Franței. FOTO: Arhiva Adevărul

Franța a ținut să organizeze Jocurile Olimpice de Vară, pentru a treia oară în istorie – Parisul a fost gazdă în 1900 și în 1924 – din mai multe motive. În primul rând, astfel de evenimente reprezintă mereu o demonstrație de forță pentru țara organizatoare. În plus, efectele benefice asupra societății sunt multiple și pe termen lung. În cazul JO 2024, avem și câteva exemple concrete:

*Prin găzduirea Jocurilor Olimpice, 30.000 de oameni din Franţa au fost instruiţi în noi abilităţi pentru cariere viitoare, sporindu-şi abilităţile şi perspectivele profesionale.

*30 de minute de activitate fizică zilnică la şcolile primare e măsura care a fost adoptată ca politică naţională şi introdusă în toate cele 36.800 de şcoli primare franceze.

*Grație organizării Maratonului Popular, pe traseul olimpic, peste 48.000 de oameni au gustat din plăcerea alergării, parcurgând distanța de 42,195 de kilometri, în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Dacă aceste câștiguri au meritat „nota de plată“ pentru organizarea Jocurilor, de peste 10 miliarde de dolari, e subiect amplu, cu argumente pro și contra. Cert e că pentru Emmanuel Macron (46 de ani) Jocurile Olimpice de la Paris au reprezentat o mare victorie. Ceea ce reiese din interviul său pentru „L’Equipe“.

Toţi cei care n-au crezut în Jocuri au greşit. Ceea ce m-a mişcat, în adâncul sufletului, a fost capacitatea de entuziasm şi emoţie a francezilor în faţa autodepăşirii. Jocurile Olimpice au însemnat un succes organizatoric. Dar și unul sportiv, deoarece am terminat în Top 5, în clasamentul națiunilor, cu 16 titluri olimpice, un număr record de medalii de aur pentru noi“, a subliniat președintele Franței. Acesta a ținut să explice de ce n-a fost descurajat de cheltuielile mari necesare organizării unui astfel de eveniment: „Sportul şi cultura sunt investiţii legitime, nu sunt bugete la care trebuie să facem economii“.

Doar 15% din spectatori au fost străini

În ciuda interviului triumfător acordat de Macron, Jocurile Olimpice de la Paris n-au creat, totuși, acel boom economic la care s-au așteptat francezii. Conform specialiştilor, 85% dintre vizitatori au fost francezi şi 15% străini, cei mai mulţi fiind americani, germani şi britanici. Pentru hotelieri, capacitatea de ocupare, graţie străinilor, a atins 84% în Paris, cu zece puncte procentuale mai mult decât vara anului trecut.

Nu peste tot s-a văzut însă această creștere. Potrivit Agerpres, Muzeul Luvru, cel mai frecventat din lume, a înregistrat o scădere a vizitatorilor cu 22% pe durata Jocurilor Olimpice, în comparaţie cu același interval de timp din 2023. Scăderea cea mai notabilă a fost consemnată în zilele de dinaintea ceremoniei de deschidere, când muzeul Luvru, situat în perimetrul de securitate ridicat de autorităţi, a înregistrat o scădere cu 45% a numărului de vizitatori. Efectul acestor măsuri de securitate, care au afectat volumul turismului din Paris în general, a constat şi în anularea vizitelor nocturne la Luvru.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite