Iranul o calcă în picioare pe handbalista rămasă în Spania: „Nerecunoscătoareo! Puţină decenţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bapiri

E clar: autorităţile de la Teheran s-au convins că Shaghayegh Bapiri (30 de ani) va rămâne în afara ţării, în ciuda faptului că s-a încercat intens readucerea ei în Iran.

Cu o listă tot mai lungă de sportivi care cer azil politic, după diferite competiţii internaţionale, Iranul are deja un plan de acţiune bine stabilit, în astfel de cazuri.

Într-o primă fază, se încearcă muşamalizarea subiectului pe plan intern, după cum „Adevărul“ a arătat aici. În paralel, se negociază cu sportivul fugar şi cu familia sa rămasă în Iran. Se dau asigurări că, dacă se va întoarce în Iran, cel care a cerut azil politic, nu va avea de suferit, în niciun fel. Şi că toată povestea va fi dată uitării. Uneori, sunt promise şi fel de fel de recompense, dacă sportivul acceptă să se întoarcă. Foarte rar însă, astfel de negocieri dau şi rezultatul aşteptat de autorităţile iraniene.

Aşa că, după ce se conving că fugarul nu va mai reveni, oficialii ţării trec la următoarea etapă. Care înseamnă mediatizarea cazului, prin catalogarea sportivului care a refuzat să se întoarcă în ţară drept un „trădător“. 

Exact asta se întâmplă acum şi cu Shaghayegh Bapiri, cea mai experimentată handbalistă din lotul naţional. Ea a rămas în Spania, după Mondialul găzduit de această ţară. Şi, după cum „Adevărul“ a scris aici, ea a explicat motivele deciziei sale printr-un interviu incendiar.

Convinşi că Bapiri va rămâne în Spania, iranienii au trecut acum la desfiinţarea ei, folosindu-se de presa controlată de stat. Drept urmare, site-ul dana.ir a publicat un editorial virulent, în care o calcă în picioare pe jucătoarea care a reprezentatul Iranul la cel mai înalt nivel, timp de 7 ani.

Bapiri

Ce s-a scris despre Bapiri?

*Shaghayegh Bapiri a jignit milioane de femei iraniene!

*Să rămâi în Spania şi să închizi ochii la toată susţinerea primită în cariera ta de până acum, susţinere care te-a ajutat să ajungi unde eşti, asta înseamnă să fii nerecunoscătoare!

*Te-ai folosit de condiţiile oferite de ţara ta, ţi-ai făcut un nume, ai progresat şi, cum ai simţit că ai ajuns undeva sus, ai întors spatele poporului tău şi, după propria ta mărturisire, ai plecat pentru un viitor mai bun.

*Ce garanţie ai tu că în străinătate te va şi aştepta acest viitor mai bun?

*De acum înainte, pentru ce ţară vrei să produci rezultate? Va fi oare o ţară care te va iubi, aşa cum te-au iubit iranienii, care te-au considerat copilul lor, sora lor?

*Chiar e atât de important să renunţi la Hijab, astfel încât unele fete să jignească această dorinţă a iraniencelor de a respecta normele religioase? În Europa nu sunt femei cu Hijab? În inima Americii, ţara după care plâng mulţi, nu sunt femei cu Hijab pe stradă, la televizor?

*Iranul vede aceste gesturi jignitoare, le aude, dar nu-şi jigneşte copiii! Pentru că Iranul îşi iubeşte toţi copiii. La schimb, Iranul cere doar puţină decenţă.

*Iar tu, doamna Shaghayegh, să fii convinsă de următorul lucru: Oriunde te-ai duce, chiar dacă ai ajunge şi cea mai bună handbalistă a lumii, pentru că ai plecat din ţara ta, mereu vei rămâne o refugiată. 

CITEŞTE ŞI:

Calvarul iraniencelor, povestit de o handbalistă: „Soţul are dreptul să te bată o dată pe an“ VIDEO

Cenzura iraniană: Cum a relatat presa controlată de stat fuga handbalistei echipei naţionale 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite