Cenzura iraniană: Cum a relatat presa controlată de stat fuga handbalistei echipei naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Shaghayegh Bapiri a renunţat imediat la vălul islamic, în prima ei apariţie publică, după ce a cerut azil politic, în Spania
Shaghayegh Bapiri a renunţat imediat la vălul islamic, în prima ei apariţie publică, după ce a cerut azil politic, în Spania

Un subiect care s-a răspândit în presa internaţională, cu lux de amănunte, cu declaraţii oferite de Shaghayegh Bapiri (30 de ani) într-un amplu interviu, e prezentat cu totul altfel în Iran.

Shaghayegh Bapiri a devenit a 5-a handbalistă care a cerut azil politic în Spania, după terminarea meciurilor echipei naţionale pentru care a evoluat la Mondialul din 2021. Primele patru jucătoare au fost componente ale naţionalei Camerunului. Ele au dispărut fără urmă din cantonamentul echipei!

Bapiri, în schimb, a fost dată dispărută pentru o perioadă foarte scurtă. După care, aşa cum „Adevărul“ a arătat aici, a apărut în faţa reporterului postului „Voice of America“, un canal iranian care transmite din SUA, şi, printr-o serie de declaraţii curajoase, şi-a expus motivele rămânerii în Spania.

Dacă povestea a făcut imediat înconjurul lumii, mai ales că a fost însoţită de declaraţii virulente din partea sportivei, în schimb, în Iran, ca de obicei, într-o primă fază, se încearcă muşamalizarea cazului. În speranţa că negocierile care sunt în desfăşurare în culise, atât cu Bapiri, cât şi cu familia ei, o vor convinge pe handbalista de 30 de ani să se întoarcă în Iran. La fel s-a întâmplat şi în cazul lui Kimia Alizadeh, „Nadia a Iranului“, despre care „Adevărul“ a scris, pe larg, aici.

Doar că aproape niciodată aceste negocieri nu dau rezultatul aşteptat din partea regimului de la Teheran. Pentru că un sportiv care cere azil politic, a plănuit de mult această mutare şi, aşa cum povesteşte ulterior, a luat această decizie pentru că i-a ajuns cuţitul la os.

Bapiri

Titlul unui site iranian: Shaghayegh Bapiri a dispărut sau a cerut azil politic?

Revenind la situaţia handbalistei Shaghayegh Bapiri, deocamdată, presa de stat încearcă să nu scrie despre faptul că ea a cerut deja azil politic în Spania. Site-ul ISNA.ir, în secţiunea sa de Sport, a relatat subiectul printr-un articol intitulat astfel: „Despărţirea unei handbaliste de la echipa naţională în Spania“.

Identitatea, ţinută ascunsă

În cadrul ştirii, cei de la ISNA (Iranian Students News Agency) nu scriu nimic despre numele jucătoarei în cauză! 

„O handbalistă a părăsit echipa naţională şi, deocamdată, nu sunt informaţii privind starea ei. Echipa naţională a fost trimisă cu 16 jucătoare în Spania pentru Campionatul Mondial. Acum însă s-a anunţat că una dintre handbaliste nu s-a mai întors la hotel şi nici nu sunt disponibile informaţii despre unde se află. Nu se ştie dacă handbalista intenţionează să se întoarcă în Iran sau nu. Federaţia păstrează tăcerea în această privinţă. Televiziunea daneză a relatat că dispariţia handbalistei e anchetată de poliţie. 

Această jucătoare a dispărut, după efectuarea unui test PCR pentru COVID, în timp ce se afla într-un taxi care se îndrepta spre hotelul naţionalei. Ştirea a fost confirmată atât de Federaţia Internaţională de Handbal, cât şi de organizatorii Mondialului. Preşedintele Comitetului de Organizare spune că el şi colegii săi nu pot face nimic, în această privinţă. 

Handbalista dispărută deţinea recordul de selecţii în actuala naţională a Iranului“, e un fragment din ştirea publicată de ISNA.

Bapiri

Un site iranian a prezentat CV-ul lui Shaghayegh Bapiri, după ce s-a aflat despre dispariţia ei de la echipa naţională

Comentariile, neşterse!

În astfel de cazuri, când vorbim despre ştiri care pot leza imaginea regimului, secţiunea de „Comentarii“ e, de obicei, dezactivată. Acum însă, surprinzător, comentariile cititorilor la această ştire apar pe site, sub text, şi sunt, aproape în întregime, ironice. Iată câteva exemple:

*Se va afla mâine că a solicitat azil politic.

*Zi, domne, că a fugit. Chiar trebuie să ceri voie, înainte să zici asta?

*Cu siguranţă, a fugit de la cantonament şi va rămâne acolo. Treptat, toţi pleacă din ţară.

*Bravo ei! Să sperăm că fie se va îmbunătăţi situaţia ţării, fie toţi cei care caută o viaţă mai bună, vor reuşi să emigreze.

7 ani a jucat Shaghayegh Bapiri pentru naţionala de handbal a Iranului, participând la patru ediţii ale Cupei Asiei şi la acest Mondial din Spania. Era cea mai experimentată jucătoare din lotul actual.  

CITEŞTE ŞI:

Iranul o calcă în picioare pe handbalista rămasă în Spania: „Nerecunoscătoareo! Puţină decenţă“

Calvarul iraniencelor, povestit de o handbalistă: „Soţul are dreptul să te bată o dată pe an“ VIDEO

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite