INFOGRAFIE Preambul pentru Mondial. Începe Cupa Confederaţiilor. Află totul despre cele opt echipe participante

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo

A zecea ediţie a Cupei Confederaţiilor, turneul tradiţional care are loc cu un an înaintea Cupei Mondiale, debutează sâmbătă cu partida Rusia – Noua Zeelandă şi se va disputa, până pe 2 iulie, pe stadioane din Moscova, Sankt Petersburg, Kazan şi Soci. De departe, există două  două mari favorite, Portugalia şi Germania, „programate“ parcă să se întâlnească în finală.

Cupa Confederaţiilor, o competiţie născută în Arabia Saudită, în 1992, sub numele de King Fahd Cup (Cupa Campionilor Intercontinentali), în care ţara gazdă întâlnea o câştigătoare continentală, s-a reprofilat şi a crescut în importanţă de-a lungul timpului. Din 2005, turneul se ţine o dată la patru ani, în ţara care în anul următor este gazda Cupei Mondiale. Şi a devenit un fel de repetiţie, din toate punctele de vedere, pentru Cupa Mondială. Participă opt echipe, repartizate în două grupe.

În afară de campioana mondială şi ţara gazdă, sunt prezente cele şase „regine” ale confederaţiilor FIFA: campioana Europei, campioana Asiei, campioana Africii, campioana Americii de Nord, Centrale şi din zona Caraibelor, campioana Americii de Sud şi cea a Oceaniei.

În Grupa A, echipa gazdă, Rusia, formaţie antrenată de fostul portar Stanislav Cercesov, în vârstă de 54 de ani, are în lot doar fotbalişti din campionatul intern. Pe lângă veterani ca Igor Akinfeev (31 de ani, 98 de selecţii) de la ŢSKA Moscova, şi Iuri Jirkov (34 de ani, 75 de selecţii  / 2 goluri), de la Zenit Sankt-Petersburg, şi-au făcut loc şi câţiva tineri de perspectivă, precum Alexei Miranciuk (22 de ani, 9 selecţii / 2 goluri), de la Lokomotiv Moscova, respectiv Aleksandr Golovin (21 de ani, 12 selecţii / 2 goluri), de la ŢSKA Moscova.

Marea favorită a grupei este campioana europeană en-titre, Portugalia. Echipa antrenată de Fernando Santos (63 de ani), se bazează în principal pe geniul lui Cristiano Ronaldo (32 de ani, 139 de selecţii / 73 de goluri, Real Madrid), iar din lot nu lipsesc nici ceilalţi veterani care au scris istorie în tricoul lusitanilor, Nani (31 de ani, 108 de selecţii / 23 de goluri, Valencia), Ricardo Quaresma (34 de ani, 65 de selecţii / 8 goluri, Beşiktaş) sau Bruno Alves (36 de ani, 90 de selecţii / 11 goluri, Glasgow Rangers). “Este pentru prima oară când Portugalia va disputa Cupa Confederaţiilor. Va fi frumos, va rămâne în CV-ul meu. Este un vis să câştig acest trofeu. Va fi greu, dar în fotbal totul e posibil”, a declarat Ronaldo.

image

O prezenţă exotică este Noua Zeelandă, aflată la a patra participare. Echipa antrenată de englezul Anthony Hudson (36 de ani) se bazează pe experienţa celor câţiva fotbalişti care evoluează în Albion, precum Chris Wood (26 de ani, 47 de selecţii / 19 goluri, Leeds United) sau Tommy Smith (27 de ani, 31 de selecţii / 2 goluri, Ipswich Town). Până acum, Noua Zeelandă a înregistrat înfrângeri pe linie la Cupa Confederaţiilor, cu exepţia unui egal înregistrat la ediţia din 2009, 0-0 cu Irak.

Ultima reprezentantă a Grupei A, Mexic, se află la a şasea participare, câştigând chiar competiţia în 1999. Formaţia antrenată de columbianul Juan Carlos Osorio (56 de ani) îi are în componenţă pe “veşnic tânărul” Rafael Márquez (38 de ani, 139 de selecţii / 18 goluri, Atlas Fútbol Club), Giovani dos Santos (28 de ani, 96 selecţii / 18 goluri, LA Galaxy) şi Javier Hernández (29 de ani, 92 selecţii / 47 de  goluri, PSV Eindhoven).

În Grupa B, marea favorită este Germania, campioana mondială en-titre. Echipa antrenată de Joachim Löw (57 de ani)  vine în Rusia cu o echipă mult întinerită. Lipseşte Mario Götze, care suferă de o tulburare metabolică, lipsesc şi Manuel Neuer, Jérôme Boateng, Mats Hummels, Mesut Özil, Toni Kroos, Sami Khedira, Thomas Müller sau Mario Gómez. Cel mai selecţionat jucător este în aceste condiţii Julian Draxler (24 de ani, 30 de selecţii / 4 goluri, PSG). Germania se află la a treia participare, iar până acum cel mai bun rezultat obţinut a fost locul al treilea, în 2005.

Campioana Africii, Camerun, echipă antrenată de belgianul Hugo Broos (65 de ani), se află la a treia participare, cel mai bun rezultat fiind finala jucată în 2003. La ora actuală, “leii neîmblânziţi” se bazează pe nume ca Benjamin Moukandjo (29 de ani, 52 de selecţii / 10 goluri, Lorient) sau Vincent Aboubakar (25 de ani, 57 de selecţii / 17 goluri, Beşiktaş).

Chile, debutantă în competiţie, câştigătoarea ultimelor două ediţii ale Copei América, adversara României din ultimul amical, este antrenată de Asta deşi Chile, câştigătoarea ultimelor două ediţii ale Copei América, este antrenată de fostul atacant spaniol Juan Antonio Pizzi (49 de ani) şi are în lot fotbalişti precum Claudio Bravo (34 de ani, 112 selecţii, Manchester City), Arturo Vidal (30 de ani, 90 de selecţii / 22 goluri, Bayern München) sau Alexis Sánchez (29 de ani, 110 de selecţii / 37 goluri, Arsenal).

Ultima echipă este Australia, aflată la a patra participare. Selecţionata antrenată de Ange Postecoglou (52 de ani) se bazează pe jucători ca Tim Cahill (38 de ani, 97 de selecţii / 48 goluri, Melbourne City) sau Mathew Leckie (26 de ani, 51 de selecţii / 5 goluri, Hertha Berlin). Cel mai bun rezultat a fost finala din 1997, pierdută în faţa Braziliei.

4 trofee are în palmares Brazilia, urmată de Franţa (2), Argentina (1), Mexic (1) şi Danemarca (1)

Ovidiu Haţegan, arbitru - asistent video

Ovidiu Haţegan se numără printre cei opt arbitri pentru asistenţă video care vor fi delegaţi la meciuri de la Cupa Confederaţiilor. Alături de Haţegan, pe lista asistenţilor video se numără arbitri din Uzbekistan (Ravşan Irmatov), Senegal (Malang Diedhiou), Paraguay (Enrique Caceres), SUA (Jair Marrufo), Brazilia (Sandro Ricci), Portugalia (Artur Dias) şi Franţa (Clement Turpin). Centralii care vor oficia la Cupa Confederaţiilor sunt Milorad Mazici (Serbia), Gianluca Rocchi (Italia), Damir Skomina (Slovenia), Fahad Al Mirdasi (Arabia Saudită), Alireza Faghani (Iran), Bakary Gassama (Gambia), Mark William Geiger (SUA), Nestor Pitana (Argentina) şi Wilmar Roldan (Columbia).

Tragerea la sorţi a Cupei Mondiale va avea loc la Kremlin

Tragerea la sorţi pentru grupele turneului final al Cupei Mondiale din 2018 va avea loc la Kremlin, în 1 decembrie, a anunţat Vitali Mutko, vicepremierul rus care se ocupă de sport şi preşedinte al Federaţiei Ruse de Fotbal. “Ceremonia va avea loc la 1 decembrie. Am sugerat să aibă loc la Palatul Congreselor din Kremlin şi FIFA a fost de acord”, a declarat Mutko, după o întâlnire cu premierul Dmitri Medvedev. Rusia va găzdui Cupa Mondială în perioada 14 iunie-15 iulie 2018, pe 12 stadioane din 11 oraşe.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite